Sebab Biasa Lampu Suria Anda Tidak Berfungsi Baik

Lampu solar diketahui mempunyai daya tahan semula jadi. Ia diletakkan di luar di bawah unsur-unsur yang stabil untuk menahan keadaan cuaca yang berbeza. Akibatnya, hari ini ia menjadi mekanisme pencahayaan alternatif untuk rumah dan perniagaan.

Tidak seperti lampu bahan api lain, lampu solar sangat bermanfaat. Ia lampu solar murah dan tidak mencemarkan alam sekitar. Pendek kata, mereka adalah sumber tenaga yang luar biasa. Tetapi apa yang boleh menjadi sebab mereka tidak bekerja?

 

Lampu Solar Tidak Mendapat Cukup Cahaya Matahari

Jika anda meletakkan lampu solar di kawasan yang berbayang atau berbumbung, kemungkinan ia berfungsi adalah minimum kerana cahaya matahari yang tidak mencukupi akan sampai ke mereka. Lampu solar tidak memerlukan cahaya matahari langsung untuk berfungsi, tetapi ia memerlukan jumlah cahaya yang sederhana untuk mengecas sepenuhnya.

Lampu solar luar biasanya mengecas baterinya dalam masa 6 jam sehari dalam cahaya matahari langsung, bergantung pada kekuatan matahari, jenis panel lampu solar dan bateri lampu solar. Walau bagaimanapun, terutamanya pada waktu petang, jika panel solar dikaburkan oleh rumah atau pokok, mereka mungkin tidak mendapat cahaya matahari yang mencukupi untuk memastikannya menyala sepanjang malam.

 

Bateri Sudah Habis

Dalam kebanyakan kes, lampu solar akan menyala apabila bateri kehabisan. Terdapat bateri boleh dicas semula yang tahan lama, seperti boleh dicas semula nickel-metal hydride (NiMH), tetapi ini juga merosot dari semasa ke semasa.

Bateri yang haus boleh mula terhakis, mengakibatkan kebocoran asid dan kerosakan kekal pada komponen elektrik lampu solar anda. Selain itu, bateri ini tidak dapat menampung cas yang mencukupi untuk menyalakan lampu solar. Oleh itu, jika lampu solar tidak berfungsi kerana bateri mati, ia harus diganti.

 

Sensor Lampu Solar Rosak

Sensor bertindak balas kepada kegelapan untuk mematikan lampu suria pada waktu siang dan menghidupkannya pada waktu malam. Tetapi itu tidak berlaku dengan penderia yang dilumpuhkan melainkan anda memintas penderia dan melakukannya secara manual. Anda mungkin tidak mempunyai masa untuk itu.

Sensor lampu solar yang rosak dalam lampu suria menjadikannya sukar untuk membezakan antara siang dan malam. Tetapi bagaimana saya boleh tahu jika ini adalah sebab mengapa lampu solar tidak berfungsi? Anda boleh menutup sensor dengan tangan atau kain anda pada waktu malam dan ia akan berfungsi dengan baik apabila ia mendapat cahaya. Sebaliknya, jika ia pecah, ia tidak akan bersinar.

 

Panel Lampu Solar Kotor

Kami telah menyebut bahawa cahaya matahari yang tidak mencukupi boleh menjadi sebab mengapa lampu solar tidak berfungsi, tetapi panel yang kotor juga boleh menjadi penghalang. Lapisan habuk dan kotoran pada panel solar menghalangnya daripada menyerap cahaya matahari. Sebarang jumlah masuk dan bateri mungkin tidak dicas dengan betul.

Habuk boleh menjadi sangat tebal sehingga cahaya matahari tidak sampai ke panel dan bateri tidak mengecas langsung. Sebelum anda menganggap bateri sudah mati, pastikan panelnya bersih dan membenarkan cahaya matahari menyinari. Keluarkan daun dari pokok, kerana jika panel solar menggugurkan daunnya, ia boleh menghalang sinar matahari sepenuhnya.

 

Air Berkumpul Di Atas Lampu Solar

Lampu suria adalah kalis air dan cuaca, tetapi serpihan dan air boleh terkumpul di dalam panel dan merosakkan pendawaian dan litar di dalamnya. Untuk memastikan panel solar diisi dengan air, keluarkan kepala panel dari dinding, tiang atau pelekap tiang dan periksa.

Saya tertanya-tanya bagaimana air bocor keluar dari pinggan? Selepas menggunakan lampu suria untuk jangka masa yang lama, meterai akan merosot dan menjadi kurang berkesan, membolehkan air meresap ke dalam panel.

 

Terlalu Dekat Dengan Sumber Cahaya Lain

Lampu suria dilengkapi dengan penderia yang mengandungi fotosel yang mengesan sebarang cahaya, termasuk cahaya buatan. Jadi jika sumber cahaya lain, seperti lampu rumah/garaj, lampu jalan atau lampu kejiranan menyalakan lampu suria anda, ini boleh menjadi sebab mengapa ia tidak berfungsi dengan betul.

Untuk mengetahui sama ada ini masalahnya, semak kedudukan panel solar dan lihat jika terdapat sebarang sumber cahaya lain berdekatan.

 

Periksa Lampu Solar Anda Berkala

Itu antara sebab kenapa lampu solar anda tidak berfungsi dengan baik jadi periksa berkala lampu solar anda pastikan lampu solar dicas dengan baik, periksa bateri lampu solar dan panel lampu solar juga.

 

Kualiti lampu solar juga penting jadi carilah produk lampu solar yang berkualiti tinggi. Di SLM, hanya high quality solar light yang dibekalkan dan cara pemasangan lampu solar kami, kami akan pastikan panel lampu solar dikedudukan yang betul dan dapat menerima cahaya matahari sebanyak mungkin. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.