Lampu Solar LED

Lampu Solar dapat menerangkan sekitar kawasan lapang dengan menggunakan cahaya matahari untuk menghasilkan tenaga elektrik.Lampu Solar terdiri daripada 4 komponen utama iaitu cip LED, panel solar (sel suria), bateri boleh dicas semula dan pengawal pengecasan.

Fungsi LED

LED adalah singkatan dari Light Emitting .LED salah satu komponen semikonduktor yang memancarkan cahaya ketika arus elektrik melewatinya.

Bagaimana Lampu Solar Berfungsi?

Matahari dapat menghasilkan sumber tenaga yang dapat diserap oleh panel solar. Radiasi cahaya matahari menukarkan tenaga solar terus kepada tenaga elektrik, kemudian menyimpan arus elektrik dalam bateri boleh cas semula. Lampu solar menyala secara automatik pada waktu gelap dan tutup pada waktu siang.

Proses Tenaga Solar Menghasilkan Tenaga Elektrik

Tenaga solar digunakan secara meluas di Malaysia.Tenaga Solar dihasilkan daripada radiasi matahari melalui kesan fotovoltaik.Panel fotovoltaik yang juga dikenali sel solar menukarkan cahaya matahari kepada tenaga elektrik.Sel suria terdiri daripada lapisan kristal silikon dan bahan kimia yang mencipta elektrik. Apabila cahaya melalui sel suria, ia merangsang electron dan menjana arus elektrik. Arus elektrik mengalir melalui wayar sel suriake dalam bateri di mana tenaga disimpan.

Lampu suria turut menggunakan tenaga solar yang dihasilkan oleh kaedah fotovoltaik. Solar Panel menyerap cahaya matahari dan menjana tenaga elektrik arus terus melalui panel dikenali sebagai photovoltaic (PV).

Di Mana Lampu Suria Boleh Dipasang?

Lampu solar boleh dipasang di mana-mana sahaja asalkan tempat tersebut ada cahaya matahari kerana ia tidak memerlukan pendawaian elektrik.Panel solar mesti dipasang di atas lampu suria disebabkan cahaya suria akan mengganggu sensor cahaya dan pengawal. Sensor direka untuk memantau kuasa cahaya.

Andaikan jumlah cahaya di bawah 80%, pengawal lampu solarakan menghidupkan lampu. Semakin terang cahaya, lebih tenaga matahari dapat diserap. Dan panel solar dapat berfungsi dalam keadaan teduh pada masa yang sama.

Apakah Arah Terbaik Untuk Panel Suria Menghadapi?

Pendedahan cahaya matahari yang maksimum membantu panel solar mengumpul kuasa tenaga dengan cekap.Tenaga elektrik dapat dijana dan seterusnya disimpan dalam bateri.Arah panel solar yang paling optimum ialah menghadap Selatan.Ini adalah arah terbaik untuk panel solar anda menerima cahaya matahari sepanjang hari.

Faedah Memasang Lampu Solar

Memandangkan kemudahan infrastruktur di seluruh dunia semakin kukuh, penggunaan lampu jalan led solar, lampu berkuasa solar,lampu ceiling solar, lampu solar sensor, lampu solar taman, , lampu led solar cell, lampu sepeda solar, lampu grand solar dan lampu belakang solar power semakin popular di Malaysia. Lampusolar cell disertakan dengan bateri litium-ion terbina, panel solar, penderia malam dan gerakan, sistem pengurusan bateri dan kawalan automatik.

Berikut ialah beberapa faedah memasang lampu solar:

1. Tiada Bil Tenaga–Salah satu aspek kuasa suria ialah keupayaan untuk mengurangkan bil tenaga kepada sifar. Kita hanya memerlukan sedikit wang untuk membeli lampu rumah solar dan memasang panel solar. Lampu Suria tersebut dapat membantu tempat tinggal atau ruang kerja anda terang benderang tanpa membayar kos elektrik.

2. Tiada Sambungan Elektrik- Matahari akan menyalakan lampu solar anda secara percuma. Apa yang anda perlu lakukan ialah membayar kos awal lampu suria dan anda akan menikmati pencahayaan tanpa kos mulai dari itu dan seterusnya. Tambahan pula, tidak perlu membeli wire elektrik, palam atau soket baru.

3. Penjimatan Yang Hebat – Lampu solar beroperasi dengan menggunakan bateri boleh dicas semula. Bateri dicas semula sebaik sahaja cahaya matahari mengenai panel solar. Oleh itu, jangan risau tentang membayar untuk pemasangan alur keluar luar atau kord penyambung untuk menyambungkan lampu LED. Lampu solar rumah ialah kos sekali sahaja yang akhirnya akan menjimatkan banyak wang seiring penjimatan masa.

4. Automatik On dan Off Lampu – Ciri utama luminair jalan suria kontemporari ialah sistem pengurusan bateri yang membantu kehadiran penderia gerakan dan malam. Tidak perlu alarm untuk mengingatkan anda tutup dan buka lampu! Lampu LED solar dihidupkan secara automatik apabila gelap.

5. Teknologi Hijau – Tenaga solar adalah sumber nombor satu tenaga boleh diperbaharui. Betapa baiknya kita dapat mengurangkan bil elektrik disamping menyelamatkan planet ini? Peralihan kepada pencahayaan berkuasa solar dapat meminimumkan jejak karbon kerana lampu limpah LED ini dikuasakan sepenuhnya oleh matahari.

6. Penyelenggaraan Yang Rendah – Sistem lampu solar rumah adalah hampir bebas penyelenggaraan. Apabila dipasang dengan betul, lampu solar anda memerlukan sedikit penyelenggaraan sahaja. Bateri digalakkan untuk menukar bateri setiap 2-3 tahun. Jika anda perasan mana-mana komponen solar panel atau lampu LED kotor, bersihkan jika perlu.

7. Mengurangkan Kes Jenayah – Pencuri tidak boleh memotong wiring lampu sensor solar, kerana teknologi ini adalah tanpa wayar. Letakkan lampu solar di sekeliling luar rumah anda. Suasana yang terang meningkatkan keselamatan secara mendadak sepanjang waktu malam. Pencuri akan kurang cenderung untuk cuba memecah masuk ke rumah yang memasang banyak lampu dan terang. Jika anda mengambil berat tentang alam, pencahayaan solar adalah pilihan yang bagus! Ia berfungsi sama seperti kuasa tradisional sambil mengurangkan bil tenaga anda kepada sifar dan menyediakan aliran pencahayaan LED yang berterusan. Sama ada anda mempunyai halaman belakang yang luas atau bangunan yang memerlukan pencahayaan, terdapat pelbagai jenis lampu solar untuk memenuhi keperluan anda.

Berapa Lama Lampu Solar Perlu Dicas?

Masa yang diperlukan untuk mengecas lampu limpah solar bergantung pada cuaca dan berapa banyak cahaya matahari yang diserap oleh panel solar. Cuaca boleh menjejaskan tempoh masa yang diperlukan untuk mengecas lampu solar anda.
Jika cuaca mendung, panel solar tidak akan dapat menyerap cahaya matahari secara maksima. Ia akan mengambil masa yang lebih lama untuk mengecas bateri anda. Sebaliknya, jika matahari bersinar dan tiada awan, lampu solar anda akan mengecas lebih cepat. Sila memilih tempat yang sesuai untuk meletakkan lampu solar anda, pastikan ia berada di kawasan yang mendapat cahaya matahari secara langsung. Cahaya matahari yang terang boleh mengecas tenaga yang mencukupi untuk menyalakan lampu LED anda.

Apabila anda mula-mula menggunakan lampu suria anda, bateri perlu dicas sepenuhnya selama dua hari, atau sehingga sepuluh hari apabila cuaca buruk atau mendung. Anda hanya perlu bersabar! Ini memastikan teknologinya dapat memberikan kuasa bateri maksimum.

Bilakah Lampu Solar Dihidupkan?

Kebanyakan lampu solar di pasaran tidak perlu on dan off. Pada waktu malam, penderia fotosel atau photoresistor akan mengesan terdapat sedikit atau tiada cahaya daripada matahari.Pengawal solar mengaktifkan bateri secara automatik.Apabila bateri panel solar diaktifkan oleh pengawal, kuasa elektrik dilepaskan dan lampu dihidupkan.Apabila dicas sepenuhnya, kebanyakan lampu solar boleh beroperasi sehingga 8 jam.

Amaran: Sumber cahaya luar seperti lampu taman atau lampu jalan lain boleh mengganggu penderia cahaya suria. Apabila panel solar mendapat sumber cahaya daripada lampu taman lain atau lampu jalan suria, ia akan mematikan lampu suria secara automatik.

Kebanyakan lampu suria mempunyai butang on/off sebagai tambahan kepada sensor fotosel. Tanpa mengira keadaan, andaboleh membuka dan menutup lampu anda bila-bila masa!

Perbandingan Lumen dan Watt oleh SLM

Apabila hendak membeli lampu, kebanyakan orang akan bertanya berapa watt lampu tersebut. Kebanyakan penggunaakan memikirkan betapa terangnya lampu berdasarkan wattnya.Ia mudah mengelirukan antara lumen dan watt.
Mari kita bincangkan watt.Watt mengukur berapa banyak elektrik yang diperlukan oleh cahaya sesaat.
Berikut adalah pengiraan mudah:
2835 0.2 Watt Setiap LED x 400 LED = 80W

Apakah Wattage?

Watt bukanlah ukuran kecerahan cahaya suria, watt hanyalah ukuran berapa banyak cahaya suria yang digunakan.Anda mungkin tertanya-tanya mengapa lampu solar di pasaran mempunyai kuasa sehingga 1000W.Jawapannya ialah kuasa “palsu”.

Apakah Lumens?

Sekarang SLM ingin berkongsi dengan anda tentang lumen.Apa yang kami berminat untuk mengetahui ialah kecerahan.

Lumen mengukur jumlah cahaya yang dipancarkan oleh mentol lampu manakala watt mengukur jumlah kuasa yang digunakan oleh mentol.Watts tidak memberitahu anda betapa terangnya mentol, sebaliknya lumens boleh.

Lumen ialah unit ukuran yang menentukan berapa banyak cahaya yang dipancarkan.Semakin tinggi penarafan lumen, semakin terang cahaya suria. Dengan teknologi LED baharu, output cahaya yang lebih besar boleh dicapai dengan penggunaan tenaga yang lebih sedikit.

Butiran dan spesifikasi yang kami sediakan adalah prestasi sebenar.Tidak seperti lampu tradisional yang menggunakan Arus Ganti (AC) 220V.Lampu solar menggunakan bateri 3.2 – 3.7V.Mereka tidak boleh mempunyai kuasa sebanyak lampu berkuasa elektrik Arus Ganti (AC) biasa. Jadi jika anda melihat lampu solar diiklankan dengan watt yang besar, anda harus mengambil sedikit masa untuk mempertimbangkan sama ada ia adalah watt sebenar.

Apakah Lumen Per Watt (Im/W)?

lm/W bermaksud lumen per watt dan merupakan unit yang mengukur keberkesanan cahaya dan kecekapan tenaga. Kaedah ini ialah cara yang berguna untuk mengukur kecekapan produk cahaya solar dengan mengukur jumlah keluaran cahaya dalam lumen dibahagikan dengan penggunaan kuasa dalam watt.
Sebagai contoh, lampu suria SLM menyampaikan 3500 lumen pada 23W.
Formulanya ialah Lumens/Wattage = 3500lm/23W = 152lm/W
Sebagai perbandingan, jenama lampu solar yang lain boleh menyampaikan 3600 lumen pada 45W.
3600lm/45W = 80lm/W
Hasilnya ialah: Lampu solar SLM adalah 51% lebih murah untuk dijalankan berbanding jenama lain 80lm/W.

Berapa Banyak Lumen LED Yang DiPerlukan?

Tiada jawapan tetap.Ia bergantung pada banyak faktor termasuk saiz kawasan, bentuk, ketinggian dan kecerahan yang anda ingin capaikan.

Berapa Lumen Yang Diperlukan Untuk Lampu Taman?

Kita perlu memilih pencahayaan yang meningkatkan keterangan kawasan mengikut ruang di sekeliling. Kecerahan lampu adalah berbeza-beza bergantung kepada jenis lampu yang dipilih.

Lampu taman solar telah menjadi arus perdana dalam lampu taman dan landskap kerana ia kelihatan cantik, dan menawarkan penjimatan kos elektrik yang hebat, tiada bahaya tersandung elektrik, penyelenggaraan yang rendah dan mudah dipasang.

Berapa Lumen Yang Diperlukan Untuk Lampu Limpah?

Lampu solar sesuai untuk kawasan seperti anjung kereta rumah, taman rumah, kilang, gudang, taman permainan, lorong belakang taman atau tempat letak kereta. Ia juga boleh digunakan untuk papan iklan atau papan tanda.

Lampu limpah solar adalah spesifikasi yang lebih tinggi daripada lampu taman solar. Kawasan liputan mereka lebih luas.Lampu limpah memerlukan 700 hingga 1300 lumen.Lebih terang lampu, lebih banyak lumen yang dipancarkan, dan lebih selamat ruang anda.Lampu limpah jenis sensor gerakan memerlukan antara 300 dan 700 lumen.

Berapa Lumen Yang Diperlukan Untuk Lampu Jalan Solar?

Lampu jalan solar sering digunakan untuk jalan awam mahupun rumah kediaman.Sebelum anda memasang lampu jalan solar, anda perlu menyemak saiz kompaun atau saiz kawasan anda.Di rumah persendirian, lampu jalan suria sering digunakan untuk menambah perlindungan keselamatan tambahan dengan menerangi kawasan gelap di rumah anda supaya penceroboh tidak mempunyai tempat untuk bersembunyi.

Adakah Lampu Solar Bertahan Lama?

Secara purata, jangka hayat lampu solar LED dianggar dapat berfungsi selama 50,000 jam, iaitu sekitar 6 kali lebih lama daripada lampu biasa, berintensiti tinggi daripada lampu jalan tradisional. Seperti semua lampu lain, mereka akan mengalami “susut nilai lumen” di mana kecerahan LED akan berkurangan secara beransur-ansur.Namun, anda digalakkan untuk menggantikan bateri boleh dicas semula di dalam panel lampu suria dalam 1-2 tahun.

Berapa Lama Adakah 50,000 Jam?

Lampu solar menyala apabila gelap dan padam apabila matahari terbit. Andaikan lampu suria beroperasi dari 7 malam hingga 7 pagi setiap hari, ia boleh berfungsi selama 4166 jam. Namun, masa ini hanyalah anggaran sahaja. Jumlah masa yang tepat untuk lampu solar anda bertahan lama bergantung pada bateri yang anda gunakan.

Penyelenggaraan Lampu Solar

Walaupun penyelenggaraan lampu suria adalah sangat rendah, lampu suria dan panel suria harus dibersih dengan menggunakan kain lembut.Lebih bersih panel solar semakin tinggi kecekapannya. Ini akan memanjangkan jangka hayat lampu solar anda.

Is Solar Lighting Really Eco-Friendly?

Yes, it is!
Solar lighting is powered by sunlight which does not have any harmful effects on the environment.

Harga Lampu Solar Malaysia

Rangkaian produk lampu solar bermula dari sepuluh watt hingga beberapa ratus watt dan harga lampu solar bermula dari seratus ringgit hingga beberapa ribu ringgit.

Hubungi kami sekarang untuk maklumat lanjut di 012 – 405 8791