Lampu Solar Untuk Dalam Rumah

Hari ini, ramai orang beralih kepada sumber tenaga boleh diperbaharui alternatif. Hari ini, lampu solar digunakan secara meluas untuk menerangi taman, jalan masuk dan halaman. Orang ramai tertanya-tanya sama ada sumber tenaga boleh diperbaharui yang sama boleh dibawa ke dalam rumah. Jadi bolehkah lampu solar digunakan di dalam rumah?

Lampu solar kebanyakannya dikenali untuk kegunaan luar, tetapi dengan beberapa batasan, lampu solar juga boleh digunakan di dalam rumah. Ia perlu dipasang di mana panel solar menerima cahaya matahari. Sebagai alternatif, ia boleh dikuasakan oleh lampu di rumah anda. Walau bagaimanapun, mereka tidak memberikan tenaga yang mencukupi untuk menyalakan lampu solar yang besar.

Memandangkan lebih ramai orang beralih kepada tenaga boleh diperbaharui, lampu solar telah menjadi alternatif terbaik untuk menerangi pelbagai kawasan di rumah. Ia digunakan terutamanya di luar rumah, tetapi juga boleh digunakan di dalam rumah. Artikel ini akan menjawab beberapa persoalan yang timbul daripada menggunakan lampu solar di dalam rumah. Jom selami.

 

Lampu Solar Digunakan Didalam Rumah?

Seperti yang telah disebutkan, lampu solar terutamanya bertujuan untuk kegunaan luar. Ruang luar ini membolehkan lampu mudah mengakses sinaran matahari. Tetapi itu tidak bermakna lampu solar tidak boleh digunakan di dalam rumah. Malah, ia boleh dilakukan dalam banyak keadaan. Walau bagaimanapun, peraturan tambahan diperlukan untuk lampu solar berfungsi dengan baik di dalam rumah.

Jika anda ingin menggunakan lampu solar di dalam rumah, perkara pertama yang perlu anda fikirkan ialah cara mengecasnya. Cahaya buatan adalah cara lain untuk mengecas lampu suria jika tiada cahaya matahari. Semua jenis sumber cahaya menghasilkan spektrum, iaitu satu set panjang gelombang cahaya seperti sinar-X, gelombang UV, cahaya boleh dilihat, dan gelombang IR.

Cahaya matahari memancarkan sejumlah besar sinaran UV, yang penting untuk mengecas lampu suria. Mentol lampu isi rumah mengeluarkan cahaya UV yang sangat sedikit, dan mengecas lampu solar tidak mencukupi. Lampu tiruan ini bukanlah cara yang berkesan untuk mengecas lampu solar kerana ia mengambil masa yang lama untuk mengecas sepenuhnya.

 

Bagaimana Untuk Menggunakan Lampu Solar Didalam Rumah?

Sebarang jenis lampu solar luar rumah dan terdapat juga lampu ceiling solar boleh mencerahkan ruang dalaman anda. Walau bagaimanapun, beberapa pertimbangan diperlukan. Ikuti panduan langkah demi langkah di bawah untuk menggunakan lampu solar luaran anda di dalam rumah.

Langkah Pertama:

Dapatkan bahan yang anda perlukan

Sangat sedikit bahan yang diperlukan untuk proses ini. Berikut ialah senarai pendek semua bahan yang anda perlukan

* Tirai tipis (lut sinar atau lut sinar)

* Pin keselamatan
* Cangkuk dinding atau siling
* Lampu berkuasa solar

Langkah 2:

Lampu solar gantung

Cangkuk dinding membolehkan anda menggantung lampu dari siling. Atau anda boleh menggunakan cangkuk untuk menggantungnya didinding. Langkah utama di sini ialah memastikan bahagian tepi cahaya sepadan.

Langkah 3:

Pasang panel solar

Terdapat dua cara untuk memasang panel solar. Pilihan terbaik ialah memasangnya di luar tetingkap diatas bumbung dengan wayarnya boleh melalui dalam siling dan terus ke bumbung.

Pilihan lain ialah menggantung panel solar pada tingkap anda. Anda boleh melakukan ini dengan cangkuk dinding atau pin keselamatan. Cangkuk dinding boleh dilekatkan pada dinding dalaman atas bingkai tingkap. Anda boleh menggantung panel solar.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan pin keselamatan untuk mengikatnya ke bahagian atas tirai. Jangan lekatkan pin keselamatan ke dalam kord kuasa.

Langkah 4:

Selaraskan panel solar

Selepas memasang panel solar, selaraskan panel solar. Pastikan ia menghadap ke arah matahari.

Langkah 5:

Menguji lampu solar

Sekarang setelah lampu solar dipasang, tiba masanya untuk mengujinya. Dapatkan sekurang-kurangnya 5 jam cahaya matahari langsung. Kemudian hidupkan mereka. Jika berjaya, tahniah. Anda telah memasang lampu solar di rumah. Jika itu tidak berjaya, cuba selesaikan masalah kod lampu solar. Anda juga boleh menguji sama ada bateri berfungsi. Jika ia tidak berfungsi, ia perlu diganti. Nasib baik, tidak sukar untuk menggantikan bateri dalam lampu solar anda.

 

Bolehkah Lampu Solar Dicas Melalui Tingkap?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, lampu solar adalah lampu yang memerlukan tenaga solar untuk mengecas baterinya. Tetapi tenaga solar tidak semestinya datang dari matahari. Panel solar hanya memerlukan foton untuk berfungsi.

Lampu solar direka terutamanya untuk kegunaan luar. Tetapi mereka juga digunakan di dalam rumah. Mereka boleh dicaj dalam pelbagai cara. Cara paling mudah ialah meletakkan panel solar di mana anda boleh mengecasnya melalui tingkap.

Lampu solar boleh dicas didalam rumah melalui tingkap selagi anda mempunyai akses kepada cahaya matahari. Oleh itu, elakkan tingkap yang terhalang oleh sesuatu di luar, seperti dinding atau pokok lain.

Untuk mengecas lampu solar melalui tingkap, letakkan lampu solar di tepi tingkap rumah anda di mana sinaran matahari boleh sampai ke panel dengan mudah.

Sila letakkan lampu solar supaya sinaran matahari mengenai panel secara langsung. Ini membolehkan solar mengecas lebih cepat dan lebih baik.

Lampu solar oleh dicas sama cepat di dalam atau di luar tingkap. Satu-satunya perbezaan ialah berapa lama panel solar dalaman boleh mengecas. Tingkap hanya membiarkan cahaya matahari masuk untuk sebahagian daripada hari, jadi anda akan mengecas kurang di dalam rumah berbanding di luar.

 

Dapatkan Lampu Solar Dalam Rumah Dari SLM

Kami ada model dan jenis lampu solar dalam rumah seperti solar light ceiling dan pemasangan lampu solar siling rumah pun mudah. Sekiranya anda ingi lakukan pemasangan lampu solar dalam rumah, lebih baik dapatkan pakar kami. Team solar light specialist kami tahu dimana tempat terbaik untuk pasang panel lampu solar supaya dapat menerima cahaya matahari terus dan lampu solar dalam rumah, solar ceilling light anda berfungsi dengan baik pada waktu malam.

Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe. Manfaatkan sepenuhnya daripada pelaburan solar anda.