Petua Penggunaan Untuk Lampu Solar Luaran

Lampu berkuasa solar menerangkan kawasan rumah anda seperti tempat letak kereta, taman dan belakang rumah sepanjang malam. Namun, untuk memanfaatkan sepenuhnya lampu luar solar anda, anda perlu menyelenggara dan menggunakannya dengan betul. Solar spotlight boleh bertahan selama bertahun-tahun jika digunakan dengan berhati-hati. Ia boleh digunakan secara berterusan. Sudah tentu, memilih jenama yang berkualiti juga penting. Artikel pembelajaran ini akan memberi anda beberapa petua untuk meningkatkan hayat dan prestasi lampu berkuasa solar anda.

 

Penempatan Panel Lampu Solar Sudut Kecondongan

Panel lampu solar diletakkan ditempat terdedah kepada matahari. Walaupun lokasi geografi dan keadaan cuaca boleh mempengaruhi prestasi panel solar, sentiasa terdapat beberapa langkah mudah yang boleh anda ikuti untuk mengoptimumkan prestasi pencahayaan anda. Untuk mengecas sepenuhnya, lampu solar hendaklah diletakkan di luar dalam cahaya matahari langsung selama 6-8 jam sehari.

Berhati-hati dengan pokok, dinding atau bumbung yang boleh menaungi panel solar dan mengurangkan prestasinya pada siang hari. Selain itu, anda boleh melaraskan sudut kecondongan panel beberapa lampu solar seperti solar security light dan lampu sorot suria/ solar spotlight, untuk memanfaatkan matahari sepenuhnya.

 

Caj Sebelum digunakan

Sebaik sahaja anda telah membeli satu set lampu laluan solar, anda mungkin teruja untuk memasangnya. Tetapi jangan gunakannya dengan segera. Mula-mula, biarkan cahaya dalam cahaya matahari langsung selama kira-kira 5-10 kitaran (mengecas pada siang hari dan menyahcas pada waktu malam) untuk membolehkan bateri mengecas pada kapasiti penuh. Kemudian anda boleh melihat bahawa cahaya boleh bertahan selama sekurang-kurangnya 8 jam dalam gelap, hampir dari senja hingga subuh.

 

Elakkan Lampu Jalan

Kebanyakan lampu solar spotlight dihidupkan dan dimatikan secara automatik oleh sensor lampu solar yang mengesan kecerahan ambien. Pada waktu malam, lampu diaktifkan apabila paras cahaya jatuh di bawah nilai yang disimpan dalam ingatan sensor. Begitu juga, jika ia mengesan cahaya pada waktu subuh, lampu akan mati secara automatik. Sensor mesti diletakkan dengan betul untuk berfungsi dengan baik. Apabila memilih lokasi untuk lampu suria anda, pastikan peranti anda tidak diletakkan berhampiran sumber cahaya waktu malam seperti lampu anjung atau lampu jalan.

Apabila diletakkan berhampiran sumber cahaya, Penderia Cahaya Matahari bertindak balas kepada cahaya ambien dan sumber cahaya buatan secara serentak. Lampu anjung atau jalan yang begitu berkuasa (berbanding dengan pencahayaan landskap suria) boleh mengurangkan sensitiviti penderia cahaya suria dan malah menghapuskan ciri auto-mula lampu suria.

Membersihkan Panel Suria Adalah penting untuk menjauhkan kotoran dan serpihan daripada panel solar sebanyak mungkin. Jika panel solar kotor, bateri tidak akan dicas sepenuhnya dan hayat bateri akan dipendekkan. Mengendalikan lampu suria yang dilitupi kotoran atau serpihan boleh menyebabkan lampu tidak berfungsi. Untuk mengekalkan prestasi yang baik, bersihkan panel secara berkala dengan kain kering dan air sabun suam. Juga, jangan lupa untuk mengeluarkan salji dari papak pada musim sejuk.

 

Mengganti Bateri

Secara amnya, bateri boleh diganti setiap dua tahun untuk mengekalkan kapasiti maksimum. Jika kawasan anda mengalami musim sejuk yang panjang atau keadaan cuaca yang melampau, kami mengesyorkan agar bateri diganti setiap tahun.

 

Lampu Solar Bertahan Lama

Lampu solar yang berkualiti memang akan tahan lama dan anda boleh gunakan beberapa tip tersebut untuk mengekalkan lampu solar sentiada berfungsi dengan baik. Pilih panel lampu solar yang betul, lampu solar jenis led, battery solar light yang bersesuaian.

Salah satunya lampu solar terbaik di Malaysia adalah jenama lampu solar SLM. Hanya lampu solar yang berkualiti tinggi yang disediakan untuk anda. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.