Cara Untuk Meningkatkan Lampu Solar Anda

Penggunaan tenaga solar semakin popular. Kelebihan terbesar melabur dalam tenaga solar ialah ia menggunakan kurang tenaga elektrik, yang mengurangkan bil utiliti anda. Selain daripada pembersihan sekali-sekala, ia memerlukan sedikit penyelenggaraan sahaja. Lampu solar selalunya disertakan dengan fotosel supaya anda tidak perlu risau tentang ia dihidupkan pada waktu malam atau dimatikan pada waktu pagi, lampu solar automatik. Mari lihat beberapa petua untuk memanfaatkan sepenuhnya lampu solar anda.

 

Pastikan Tempat Terbaik Untuk Pasang Lampu Solar

Apabila memasang lampu solar, adalah penting untuk memilih tempat terbaik di kawasan anda. Cari tempat dengan sedikit atau idealnya tiada halangan sepanjang hari. Ini memastikan bahawa ia akan kawasan tersebut terdedah kepada matahari dan dapat dicas sepenuhnya sebelum matahari terbenam. Dan panel lampu solar perlukan menghadap selantan dan tidak menghadap ke timur atau barat. Jika panel berorientasikan mana-mana arah ini, matahari akan berlalu di belakangnya, sekali gus kehilangan tenaga selama setengah hari. Jika anda tinggal di utara khatulistiwa, panel solar anda harus menghadap ke selatan. Susunan kecondongan ke atas 45 darjah ini membantu memaksimumkan jumlah tenaga suria yang dikumpul.

Adalah mudah untuk menduga bahawa musim panas, dengan hari yang panjang dan malam yang pendek, adalah musim terbaik untuk tenaga solar. Walau bagaimanapun, terdapat cara untuk meningkatkan kecekapan tiga musim yang lain. Pada musim bunga, cukup dengan mengelap habuk dan debunga. Gunakan tuala kertas lembap yang tidak mengandungi sabun atau larutan pembersih, kerana ia boleh merosakkan panel.

 

Panel Lampu Solar Perlu Terdedah Kepada Matahari

Berikut ialah beberapa helah yang boleh membantu meningkatkan jumlah cahaya matahari yang mencapai panel solar anda. Periksa arah lampu solar anda, pastikan ia terdedah kepada cahaya matahari langsung. Kadang-kadang anda tidak perasan bergerakan matahari, pagi mungkin panel lampu solar kena cahaya matahari dan apabila matahari bergerak, petang mungkin panel lampu solar sudah berteduh. Sebab itu anda rasa lampu solar anda tidak menyala lama kerana tidak mempunyai cahaya matahari yang cukup disiang hari.

 

Perhatikan Lampu Solar Anda

Jika anda masih baru dalam lampu solar ini, berhatikan kedudukan matahari terlebih dahulu, pastikan tempat yang anda pasang panel lampu solar terdekat kepada matahari.

SLM sangat solar light expert, kami tahu setiap sudut bagaimana nak pasang lampu solar terbaik. Untuk membeli lampu solar baharu, lawati kedai lampu solar kami atau terus hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe. Manfaatkan sepenuhnya daripada pelaburan solar anda.