Tanda Anda Mungkin Perlu Menggantikan Bateri Lampu Anda

Lampu solar memerlukan bateri dicas semula, panel lampu solar, solar light controller dan solar LED light untuk berfungsi dengan baik. Bateri sel solar menyimpan tenaga yang dihasilkan oleh matahari. Panel solar atau sel fotovoltaik kecil menangkap cahaya matahari pada waktu siang dan menukar tenaga solar kepada tenaga elektrik. “Kawalan cas” memastikan bahawa bateri tidak dicas berlebihan, memantau tahap cahaya dan menghidupkan dan mematikan lampu LED solar.

Jadi, bagaimana anda tahu bila masa untuk menggantikan bateri lampu solar anda? Lihat tanda-tanda yang menggesa anda untuk menggantikan sel solar anda di bawah.

 

1. Lampu Solar Menyala Pada Bateri Biasa

SLM menerangkan betapa pentingnya mempunyai bateri lampu solar berkualiti untuk memastikan lampu solar menyala, walaupun pada hari mendung. Oleh itu, keadaan bateri solar perlu diperiksa dengan kerap. Anda boleh menyemak dengan mudah sama ada pek bateri solar rosak atau tidak dengan hanya menggantikannya dengan bateri biasa.

Jika lampu solar anda tidak menyala seperti yang dimaksudkan pada waktu malam dan menyala apabila anda meletakkan bateri biasa, maka masalahnya bukanlah mentol LED atau komponen lampu solar lain, tetapi bateri solar yang buruk atau haus.

Catatan: Ambil perhatian dimana lokasi lampu panel solar sebab bateri lampu solar tidak dicas deng an baik dikawasan teduh, memandangkan bateri solar dicas oleh cahaya matahari.

 

2. Pencahayaan Tidak Kembali Normal Selepas Dicas

Selepas mengecas bateri lampu solar, pencahayaan lampu solar harus kembali normal. Jika tidak, sel solar perlu diganti.

Macam mana test bateri lampu solar:

  • Letakkan lampu solar di bawah matahari selama satu atau dua hari. Sila ambil perhatian bahawa lampu solar harus didedahkan kepada cahaya matahari langsung selama sekurang-kurangnya 4 jam sehari untuk mengecas sel solar dengan berkesan.

  • Periksa sama ada lampu solar telah kembali normal.

  • Jika lampu kembali normal, ia tidak menjadi masalah dengan bateri, ia hanya bermakna panel solar tidak mendapat cahaya matahari yang mencukupi.

 

3. Tidak Mengeluarkan Bateri Lampu Solar

Jika anda menyimpan lampu solar pada musim hujan, anda harus mengeluarkan bateri solar untuk memanjangkan hayatnya. Jika tidak, bateri akan kehabisan. Jika anda telah mencuba menguji lampu solar anda dengan bateri lama dan ia masih tidak berfungsi selepas mengecasnya sepanjang hari, anda perlu menggantikan bateri lama.

Bagaimana untuk menggantikan sel solar lama dengan set baru:

Keluarkan bateri yang rosak dari lampu solar.

Jika anda tidak menemui penutup bateri, anda perlu membuka lampu solar. Anda biasanya akan melihat skru pada bahagian atas atau bawah lampu di mana bateri terletak.
Sebaik sahaja anda mempunyai akses kepada sel solar, anda boleh mengeluarkannya dan menggantikannya dengan yang baharu.

 

4. Anda Cuba Menggunakan Bateri Dalam Lampu Solar Lain Dan Ia Masih Tidak Berfungsi.

Jika anda tidak mempunyai bateri biasa, anda boleh menguji bateri lampu solar dengan memasangkannya pada lampu solar yang berfungsi jika anda mempunyai dua atau lebih. Sila cas sepenuhnya bateri sel lampu solar dengan lampu solar lain selama beberapa jam sebelum ujian. Jika lampu solar yang lain berfungsi dengan bateri solar lama yang dicas semula, lampu solar pertama mungkin rosak. Bateri tidak selalu menjadi punca kerana tenaga solar yang dihasilkan oleh lampu solar dan isu lain yang mempengaruhi pencahayaan.

 

5. Pilih Rechargeable Solar Battery Terbaik

Berapakah bilangan bateri yang diperlukan oleh lampu taman solar untuk beroperasi? Biasanya 1 hingga 4 bateri diperlukan untuk mengendalikan lampu suria. Dua jenis bateri lampu solar yang biasa digunakan dalam lampu suria taman termasuk:

Nikel Logam Hidrida (NiMH) Saiz AA 1.2V/1000-2000mA; dan AA Nikel Kadmium (NiCad) 1.2V/500-900mA.

  1. Semak Faedah Berikut Bagi Bateri Lampu Solar Boleh Dicas Semula Yang Berbeza:

    Bateri boleh dicas semula nikel logam hidrida (NiMH): Ia mempunyai sehingga tiga kali ganda kapasiti pengecasan bateri Nickel Cadmium (NiCd). Ini bermakna hayat yang panjang dan kebolehpercayaan yang tinggi. Bateri NiMH juga lebih unggul daripada NiCad kerana ia mesra alam dan boleh menahan suhu yang lebih tinggi. NiMH akan terus mengecas walaupun pada hari mendung dan tidak akan merendahkan prestasi walaupun tanpa cahaya matahari dan pengecasan separa.

  2. Bateri nikel-kadmium (NiCad): Ia lebih murah daripada bateri hidrida logam nikel.

 

Prestasi Bateri Lampu Solar

Prestasi bateri lampu solar boleh dipengaruhi oleh masa yang diambil untuk mengecas bateri solar, jumlah cahaya matahari yang tersedia dan jangka hayat bateri. Ujian diperlukan untuk menilai sepenuhnya sama ada bateri lampu solar sebenarnya gagal atau hanya dicas secara tidak betul. Jika bateri lampu solar rosak atau tidak dicas dengan betul, lampu solar tidak akan berfungsi dengan baik dan lampu solar tidak akan dapat tahan sepanjang malam.

Semua lampu solar termasuk bateri lampu solar daripada SLM adalah yang berkualiti tinggi serta tahan lama. Jika bateri lampu solar anda baik, lampu solar juga berfungsi dengna baik. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.