Lampu Jalan Solar Penting Dalam Kehidupan

Lampu jalan solar semakin popular di dunia yang bergaya ini. Kini anda tidak perlu membazir tenaga elektrik. Di samping itu, ia akan kurang bergantung kepada grid kuasa. Lampu solar adalah pilihan terbaik untuk memanfaatkan cahaya matahari. Kerajaan tempatan boleh menggunakan sumber cahaya semula jadi di taman, jalan, taman dan kawasan awam yang lain.

Sebaik sahaja anda memasang panel lampu solar, anda tidak lagi bergantung pada grid kuasa. Akhirnya, ini ialah penyelesaian mesra alam yang memberi impak besar kepada sumber tenaga. Lampu jalan solar juga berharga lebih rendah apabila faedah jangka panjang diukur.

 

Lampu Jalan Solar

Lampu jalan solar boleh dikuasakan oleh cahaya matahari melalui panel solar. Ia menggunakan cahaya matahari sebagai sumber tenaga alternatif dan mengecas bateri lampu solar dalaman melalui panel lampu solar. Melekat pada tiang lampu jalan solar. Namun, bateri ini menyalakan lampu jalan solar pada waktu malam.

Lampu solar ini dianggap kos efektif untuk masyarakat kita. Anda boleh menggunakannya untuk tujuan komersial dan peribadi.

 

Kelebihan Lampu Jalan Solar

Penyelesaian mesra alam. Memasang lampu solar menghapuskan pergantungan pada grid kuasa. Kerana ia hanya memerlukan cahaya matahari untuk mengecas bateri. Beberapa faedah yang menakjubkan ialah:

 

Lampu Jalan Solar Untuk Komuniti

Solar ialah sumber tenaga terkemuka di dunia. Kebanyakan lampu jalan di Malaysia bergantung pada grid kuasa untuk pencahayaan waktu malam. Tetapi dengan lampu suria, anda boleh mengecas bateri dengan hanya cahaya matahari. Memandangkan anda berada di negara yang mempunyai sumber semula jadi, anda boleh memberi manfaat kepada komuniti anda dan juga rumah anda.

 

Lampu Jalan Solar Di Kampung

Kebanyakan kawasan luar bandar, kawasan kampung memang kebanyakannya tidak ada lampu jalan atas sebab kuasa grid yang sukar diperolehi. Banyak kemalangan berlaku dan ramai yang takut nak keluar pada waktu malam.

Ada satu kes, dimana penunggang motorsikal dibaham harimau semasa ingin pulang kerumah. Waktu malam haiwan liar berkeliaran tambahan dalam keadaan yang gelap.

Dengan pemasangan lampu jalan solar dikampung adalah mudah sebab tiada elektrik yang diperlukan, tiada wiring. Jadi keadaan akan lebih terang dan elakkan kemalangan yang berlaku.

 

Penyelesaian Kos Berkesan

Lampu jalan solar ialah penyelesaian kos efektif untuk komuniti. Tidak banyak perbezaan antara memasang sistem lampu solar dan sistem grid lampu biasa dimana emasang meter menambah kos akhir. Kos pemasangan lampu jalan elektrik memerlukan kos yang tinggi untuk pendawaian dan kos elektrik bulan tinggi dikenaan. Tapi dengan lampu solar, kos pemasangan untuk projek lampu solar

 

Pemasangan Lampu Jalan Solar Paling Mudah

Apabila memasang lampu jalan grid, mungkin terdapat masalah dengan utiliti bawah tanah dan sistem penghalaan. Tetapi anda tidak perlu melakukan semua itu apabila memasang lampu jalan solar. Hanya pasang tiang di mana anda ingin memasang lampu jalan solar. Tiada kos untuk solar street light wiring dan tiada kos bulanan dikenakan.

 

Bebas Penyelenggaraan

Lampu jalan solar menggunakan fotosel, yang meminimumkan keperluan untuk penyelenggaraan. Pengawal memadamkan lampu pada siang hari. Apabila panel tidak dicas, lampu jalan akan dihidupkan secara automatik. Selain itu, bateri lampu solar dilengkapi dengan jaminan 5 hingga 7 tahun. Air hujan juga membersihkan panel lampu solar.

 

Kesimpulan

Lampu jalan solar adalah mesra alam kerana ia memenuhi keperluan masyarakat setempat. Selain itu, ia meningkatkan keindahan jalan dengan kesan yang ringkas, bersih dan elegan. Permintaan untuk tenaga solar semakin meningkat di Malaysia disebabkan oleh pengurangan beban kuasa dan bil elektrik yang tinggi.

SLM menawarkan rangkaian penuh lampu solar, panel dan peralatan lain yang diperlukan untuk menjadikan ruang kediaman dan komersial mampu milik. Dengan harga lampu solar yang berpatutan semua mampu milikinya. Untuk lebih info, hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe. Manfaatkan sepenuhnya daripada pelaburan solar anda.