Lampu Berkuasa Solar – Mesra Alam Dan Mencerahkan Rumah Anda

Anda penat memasang dan menyelenggara sistem pendawaian yang rumit untuk pencahayaan luar anda? Adakah anda bosan melihat mentol lampu lama dan ingin menerangi rumah anda? Ingin mengurangkan bil elektrik anda untuk lampu luar? Jika anda menjawab ya kepada mana-mana soalan ini, maka anda harus mempertimbangkan lampu solar luar rumah.

Lampu solar LED luaran yang mesra alam dan cekap tenaga boleh menyelesaikan banyak masalah di atas. Disebabkan pelbagai faedah, ramai pemilik rumah menggunakan lampu solar dalam projek landskap luar mereka. Artikel pembelajaran ini meneroka solar outdoor lights secara terperinci untuk membantu anda membuat keputusan pencahayaan luar termaklum.

 

Prinsip Fungsi – Memanfaatkan Kuasa Matahari

Lampu solar dilengkapi dengan panel solar dan satu atau lebih banyak bateri yang boleh dicas semula. Pengumpul suria menggunakan kesan PV (fotovoltaik) untuk menjana elektrik daripada cahaya matahari. Dengan cara ini bateri yang disambungkan ke panel dalam litar dicas pada siang hari. Apabila gelap, tenaga yang disimpan dalam bateri menghidupkan lampu LED solar. Keseluruhan proses adalah sepenuhnya mesra alam dan tiada kos tambahan selepas pembelian.

Lebih daripada 95% panel lampu solar adalah monohablur atau polihablur. Sebilangan kecil menggunakan modul silikon amorfus. Sebagai bateri sekunder, bateri nikel-kadmium 1.2V, bateri hidrida nikel-logam, dan bateri litium-ion digunakan secara meluas.

Pada siang hari, panel lampu solar menukar cahaya matahari kepada elektrik, yang bertahan kira-kira 8-10 jam. Kecekapan panel solar dan kapasiti bateri lampu solar menentukan masa operasi cahaya pada waktu malam. Prestasi bergantung pada keadaan operasi, tetapi kebanyakan lampu solar boleh berjalan 8-12 jam yang menakjubkan apabila dicas penuh. Anda tidak perlu risau tentang menghidupkan/mematikan lampu laluan solar anda setiap hari. Satu kelebihan lampu suria luar berbanding lampu berwayar biasa ialah ia mempunyai sensor yang memantau tahap cahaya. Semasa saya memandu pulang dari pejabat saya pada waktu senja, saya dapati tanglung solar saya berfungsi secara automatik. Sudah tentu, pada waktu subuh, lampu dimatikan secara automatik oleh sensor.

 

Tempat Pemasangan – Menerangi Ruang Luar Rumah Anda

Lampu solar tanpa wayar boleh diletakkan dimana-mana sahaja kawasan yang tiada akses elektrik. Pemasangannya juga mudah, tapi yang paling penting lampu solar terdedah kepada matahari sepanjang hari.

Lampu solar datang dalam pelbagai gaya dimana lampu solar luar memberikan pemilik rumah lebih kebebasan dalam landskap mereka. Pertama sekali, ia tidak lagi terhad kepada sejauh mana wayar cahaya boleh sampai. Selain itu, anda tidak perlu risau sama ada corak cahaya itu sesuai dengan taman anda. Dengan taman berkuasa solar, hanya imaginasi anda terhad.

 

Harga Dan Jimat Kos Dengan Lampu Solar

Anda cuma perlukan kos untuk pembelian dan pemasangan awal lampu solar dan terusnya tiada kos yang dikenakan untuk jangka masa pendek. Mungkin beberapa tahun akan datang bateri lampu solar perlu ditukar.

Berapa banyak pun anda beli lampu solar dan pasang lampu solar tiada cas elektrik bulanan yang digunakan sebab lampu solar berfungsi dapat dari sumber yang percuma iaitu matahari.

 

Kuasa Atau Kecerahan: Adakah Cukup Terang?

Lampu LED solar menawarkan banyak kelebihan berbanding mentol pijar seperti penggunaan tenaga yang dikurangkan, hayat yang lebih lama, peningkatan kekukuhan, saiz yang lebih kecil dan pemasangan yang lebih pantas. Kebanyakan lampu solar mengandungi berbilang LED. LED memberikan lampu solar pelbagai warna. Ini memberi anda lebih fleksibiliti dalam mereka bentuk persekitaran luar anda.

Kecerahan sebenarnya mempengaruhi apa yang orang lihat, tetapi bukan prestasi. Kita tahu bahawa haba sentiasa disertai dengan cahaya. Apabila Thomas Edison mula-mula mencipta mentol, hanya 1% daripada tenaga ditukar kepada cahaya boleh dilihat. Ini bermakna dengan mentol 100 watt, 99 watt dibazirkan dalam menghasilkan haba. Daripada melihat watt LED, yang merupakan unit output, mari kita lihat lumen, yang merupakan unit kecerahan.

Berbanding dengan lampu pijar dan pendarfluor tradisional, LED jauh lebih cekap untuk menukar kuasa kepada kecerahan.

 

Pilih Lampu Solar SLM

Mestilah setiap pembelian lampu solar kita inginkan lampu solar yang terang sepanjang malam dan tahan lama. Jadi anda kena buat pilihan yang tepat dengan memilih lampu solar yang berkualiti tinggi, jangan kira pada kecerahan sahaja, yang pada awalnya nampak sempurna tapi sebaliknya.

SLM hanya supply solar light, sale solar light, install solar light yang berkualiti tinggi diseluruh negara termasuk di lampu solar kelantan, lampu solar perak, lampu solar melaka dan lampu solar selangor/ KL. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.