Pemasangan Lampu Solar Untuk Taman Dan Kawasan Lapang

Kita cenderung untuk menganggap hartanah dan lampu jalan sebagai ciri yang digunakan dalam pembangunan kediaman dan komersial, tetapi ia tidak kurang daripada menggabungkan pencahayaan keselamatan dan pencahayaan laluan mesra haiwan peliharaan ke dalam taman dan kawasan lapang. Sangat berbaloi.

Memilih lampu solar untuk taman permainan, kawasan awam dan taman persendirian mempunyai pelbagai faedah, sekurang-kurangnya satu daripadanya ialah penyelesaian pencahayaan luar grid jauh lebih cekap daripada pencahayaan berwayar keras.

 

Lampu Solar Ditaman Dan Kawasan Hijau

Peluasan bandar ialah trend yang didokumentasikan dengan baik, dengan akses kepada udara segar, pemandangan semula jadi, aktiviti seperti berjalan kaki, mendaki, berbasikal atau melawat taman. Ini juga bermakna anda mengutamakan akses kepada aktiviti seperti keluarga.

Pencahayaan adalah penting di taman awam atau swasta atas beberapa sebab.

 • Jadual kerja selalunya menjadikan waktu petang atau siang sebagai waktu paling popular untuk menggunakan kawasan rekreasi.

 • Laluan berbasikal dan berjalan kaki, sering digunakan untuk berulang-alik ke sekolah atau kerja, memerlukan pencahayaan keselamatan, terutamanya berhampiran air dan bahaya perjalanan.

 • Taman-taman yang gelap dan terdedah boleh menjadi hab untuk aktiviti jenayah, tetapi kawasan luar yang terang benderang adalah menarik dan kurang berkemungkinan berbahaya.

Salah satu cabaran terbesar bagi perancang dan pemaju bandar ialah kos astronomi untuk memasang pendawaian dan infrastruktur yang diperlukan untuk menyalakan lampu jalan.

Memasang penyelesaian mesh di taman terpencil dan kawasan hijau, jauh dari kawasan perumahan, boleh menjadi sangat mahal. Walaupun boleh, kemungkinan gangguan bekalan elektrik bermakna taman dan taman permainan kurang digunakan oleh penduduk tempatan.

Tenaga suria menawarkan jawapan yang cekap, berpatutan dan boleh dipercayai serta mempunyai banyak kelebihan yang menggalakkan penggunaan rekreasi taman sebelum dan selepas matahari terbenam.

 

Faedah Lampu Solar Dikawasan Rekreasi

Disebabkan sifatnya, lampu berkuasa solar tidak memerlukan sambungan kepada kuasa sesalur. Ini bermakna anda tidak perlu menggali, memotong atau mencabut tumbuhan dan pokok semasa menjalankan wayar.

Satu lagi kelebihan penting ialah lampu jalan yang dipasang pada tiang yang digunakan untuk menerangi laluan taman adalah kalis gangguan dan tidak mempunyai wayar untuk dipotong atau dimusnahkan. Terdapat juga banyak sebab persekitaran untuk mempertimbangkan lampu solar luar:

 • Pencahayaan yang teruk boleh membahayakan hidupan liar, menjejaskan corak pembiakan, tapak bersarang dan perlindungan daripada pemangsa.

 • Lampu solar boleh diprogramkan untuk dihidupkan, lampu solar automatik hanya pada masa tertentu atau apabila cahaya mencapai tahap tertentu untuk mengelakkan pencemaran cahaya.

 • Menjimatkan kuasa bateri melalui pencahayaan yang dioptimumkan memastikan lampu solar bertahan selama bertahun-tahun dan tidak memerlukan penyelenggaraan atau penggantian bateri yang ketara.

 • Tidak mempunyai parit elektrik, memastikan tanah tidak terganggu, akar dan rumput boleh tumbuh dengan selamat, dan tiada bahaya dari talian kuasa bawah tanah.

Lampu pejalan kaki suria serba lengkap adalah pencahayaan yang bijak, sempurna untuk berjalan kaki dan berbasikal yang selamat tanpa kecerahan berlebihan yang boleh menjejaskan penglihatan atau mengalih perhatian pemandu di jalan bersebelahan.

Memandangkan teknologi solar semakin maju, pencahayaan kemudahan telah menjadi lebih tipis tanpa menggunakan panel solar yang besar dan besar, menjadikan penyelesaian pencahayaan solar lebih bijak dari segi estetika dan lebih dipercayai.

 

Aplikasi Lampu Solar diruang Awam

Memandangkan harga elektrik terus meningkat setiap tahun, pemimpin masyarakat dan kerajaan tempatan digalakkan untuk beralih kepada tenaga solar untuk mengurangkan kos operasi sambil menangani sumber tenaga lestari. Saya boleh. Di bandar-bandar kecil, beban lampu jalan boleh menjejaskan penduduk tempatan, memberi tekanan pada grid kuasa, dan menjejaskan kebolehpercayaan pencahayaan domestik.

Lampu jalan berkuasa solar boleh membuat perbezaan positif dalam pelbagai aplikasi.

 • Pencahayaan tempat letak kereta dan tempat letak kereta kediaman.

 • Pencahayaan malam untuk padang sukan luar.

 • Mempromosikan Akses kepada Ruang Hijau untuk Keluarga.

 • Meningkatkan keselamatan lorong basikal.

 • Tingkatkan aliran trafik di laluan kongsi untuk pejalan kaki dan penunggang basikal.

 • Lanjutan waktu buka taman hiburan.

Automatic solar lighting mengumpul tenaga daripada matahari pada waktu siang. Penjaga tanah dan kakitangan penyelenggaraan mempunyai lebih kawalan kerana tiada pemantauan atau pengaktifan manual diperlukan. Beralih daripada bahan api fosil juga merupakan cara terbaik untuk mengurangkan jejak karbon komuniti kita.

 

Pemilihan Lampu Solar untuk Taman Dan Rekreasi

Lampu solar yang betul untuk pusat sukan, tempat letak kereta, taman dan taman permainan kanak-kanak bergantung kepada banyak faktor.

SLM mengesyorkan mempertimbangkan keperluan anda sebelum memilih penyelesaian pencahayaan terbaik untuk:

 • Sama ada jangkaan masa/ruang penggunaan harus dinyalakan sepanjang tahun.

 • Sama ada lampu solar automatik atau lampu solar manual yang anda perlukan

 • Jumlah kawasan yang diliputi kawasan tempat letak kereta dan panjang kaki lima.

 • Bilangan lampu yang diperlukan dan jarak yang sesuai antara unit.

 • Jensi lampu solar sama ada penyelesaian keselamatan untuk menggalakkan kebolehcapaian atau membenarkan kanak-kanak menggunakan taman permainan pada waktu petang.

Jika anda memerlukan inspirasi, rangkaian luas hartanah, lampu jalan solardan landskap, kami adalah tempat yang sesuai untuk bermula.

Lampu jalan solar/ lampu spotlight solar kami menawarkan pelbagai sudut pencahayaan dan boleh digunakan untuk menerangi ruang tertutup, titik fokus, tanda, laluan pejalan kaki dan pintu masuk.

Lampu jalan solar memberikan sumber cahaya yang lebih terang dan sesuai untuk lorong basikal, tempat letak kereta atau kawasan serbaguna.

 

Cadangan Lampu Solar Luaran

Untuk pemasangan lampu jalan solar sama ada projek pasang lampu solar jalan kami ada jenis lampu jalan solar yang sesuai.

Jika anda memerlukan maklumat lanjut tentang model ini, atau memerlukan nasihat bebas tentang lampu solar yang betul untuk ruang luar anda, sila hubungi pasukan. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe. Manfaatkan sepenuhnya daripada pelaburan solar anda.