Lampu Solar Anda Tidak Berfungsi? Kami Ada Petuanya

Tutup Panel Lampu Solar

Menutup panel solar dengan menipu lampu untuk berfikir bahawa malam telah datang awal dan lampu solar akan menyala. Lampu solar biasanya padam secara automatik pada waktu siang kerana ia menukar cahaya kepada tenaga dan menyimpannya dalam bateri. Tenaga ini digunakan untuk menghidupkan lampu pada waktu malam. Tutup panel menjadikan ia gelap dan lampu tidak menyala. Anda dapat melihat bahawa sumber cahaya lain mencecah panel solar dan memperdayakan cahaya untuk menganggap ia masih cahaya matahari. Dalam sesetengah kes, anda boleh membuat lampu solar anda berfungsi dengan baik dengan membuat pelarasan halus pada kedudukan panel.

 

Menggantikan Bateri Lampu Solar

Tahukah anda lampu solar selalunya mengandungi bateri biasa yang boleh dicas semula? Ia mestilah bateri yang boleh dicas semula. NiMH atau, lebih baru-baru ini, bateri lithium-ion. Kerana bateri mengecas pada waktu siang dan menyahcas pada waktu malam, bateri lampu solar kehilangan kapasiti pengecasannya dari semasa ke semasa apabila lampu dihidupkan. Satu tanda bahawa ini mungkin berlaku pada lampu anda ialah pengurangan masa jalan pada waktu petang, walaupun selepas hari yang cerah. Bateri yang baik harus bertahan 1-2 tahun atau lebih sebelum memerlukan penggantian, tetapi ini hanya garis panduan. Sesetengah pelanggan mengatakan bahawa mereka telah menyalakan lampu selama lebih 6 tahun dan masih menggunakan bateri asal, tetapi ini adalah pengecualian bukan peraturan.

 

Mengelak Bayang

Adalah lebih baik untuk mengelakkan bayang-bayang, terutamanya jika ia memberikan bayang-bayang pada panel lampu solar beberapa jam ke kedua-dua belah tengah hari apabila matahari paling kuat. Adalah idea yang baik untuk menyemak sejauh mana ia berlorek. Panel yang dipasang pada pertengahan musim panas, apabila bayang-bayang pendek, lebih mudah terdedah kepada bayang-bayang yang muncul entah dari mana kerana matahari lebih rendah pada musim ini.

 

Adakah Sudut Ini Yang Terbaik?

Walaupun tidak sepenting bayang-bayang langsung, sudut panel lampu solar boleh memberi kesan ketara pada masa perjalanan cahaya. Terutama ketara pada musim sejuk hujan matahari sangat rendah di langit. Jika sudut panellampu solar boleh dilaraskan dengan mudah, ia boleh mengumpul matahari sebanyak mungkin apabila mencapai sudut 45 darjah semasa musim hujan puncak.

 

Pendedahan Selatan?

Panel solar sangat serupa dengan hidangan satelit. Ia berfungsi paling baik apabila dihalakan ke arah yang betul. Matahari terbit di timur dan terbenam di barat, jadi panel yang menghadap ke selatan menangkap cahaya matahari dari fajar hingga senja. Lampu solar berfungsi walaupun ia tidak menghadap ke selatan. Ini bermakna mereka mungkin tidak menunjukkan potensi penuh mereka. Apa yang penting, panel lampu solar kena direct matahari.

 

Kemasukan Air

Walaupun kelemahan reka bentuk yang jelas, banyak lampu solar mempunyai masalah kemasukan air. Lampu yang direka dan dibuat dengan betul tidak sepatutnya mengalami masalah ini. Anda boleh mencari penilaian IP untuk melihat produk yang menawarkan perlindungan terbaik.

Air tidak selalu menjadi isu kerana sesetengah lampu mengalirkan air tanpa mengakses elektronik yang sensitif, tetapi terdapat beberapa perkara yang anda boleh cuba jika air menyebabkan lampu anda berhenti berfungsi. Ada satu perkara.

Tanggalkan sebarang penutup sedia ada yang mengekalkan kelembapan. Biarkan lampu di dalam kabinet yang dipanaskan selama beberapa hari untuk mengeringkannya. Pasang semula lampu dan pastikan bateri diikat dengan selamat. Cas lampu solar selama satu atau dua hari, kemudian hidupkan lampu pada waktu malam.

Ia juga merupakan idea yang baik untuk menghubungi pengilang. Waranti dan lampu dipasang dengan betul harus meliputi kemasukan air, e-mel satu atau dua foto dan anda sepatutnya dapat mencari pengganti dalam masa yang singkat.

 

Suis Hidup/Mati

Tidak semua lampu solar mempunyai suis hidup/mati, tetapi sesuatu untuk memastikan ia dihidupkan. Jika sukar untuk mengetahui sama ada suis dihidupkan atau dimatikan, menutup panel untuk mensimulasikan waktu malam menjadikannya lebih mudah.

 

Kedudukan Bateri Lampu Solar

Anda juga boleh menyemak dengan mudah sama ada bateri telah longgar semasa pengangkutan atau pemasangan. Jika sesentuh penyambung tidak disentuh, bateri tidak akan dicas pada siang hari atau tidak akan dicas pada waktu malam. Jika anda menjumpai bateri yang longgar, ingat untuk mengecas lampu selama satu atau dua hari sebelum mengendalikan lampu, kerana bateri mungkin mati untuk bermula.

 

Adakah Ia dipasang?

Anda mungkin fikir kami akan melakukannya di sini, tetapi ia berlaku. Jika anda mempunyai panel lampu solar luaran yang berasingan daripada lampu, pastikan kabel panel solar dipasang dengan ketat dan jika ia mempunyai penyambung kalis air, pastikan ia mesti dipastikan mereka diikat dengan selamat. Kadangkala bateri lampu solar diletakkan di dalam panel solar, kadangkala kepala lampu itu sendiri menempatkan bateri, tetapi akhirnya panel gagal mengecas bateri, atau cas bateri tidak pernah sampai ke lampu. Jika anda melakukannya, anda akan mengalami cahaya malang.

 

Panel Lampu Solar Yang Kotor

Jika anda tinggal berhampiran jalan yang sibuk atau jika panel berada di kawasan berdebu, filem habuk dan kotoran terkumpul pada panel, yang boleh merendahkan prestasi panel solar anda dari semasa ke semasa. Saya ada. Lap ringan dengan kain lembap dari semasa ke semasa akan memaksimumkan potensinya.

Terima kasih kerana membaca sejauh ini. Saya harap anda dapat menghidupkan lampu, atau sekurang-kurangnya tahu cara menghidupkannya semula. Sentiasa ingat jika lampu anda dilindungi oleh jaminan 12 bulan kami. Selain itu, semua lampu solar yang baik harus menerima penggantian dalam masa yang singkat jika anda mengikut arahan.

 

Monitor Lampu Solar Berfungsi

Sentiasa perhatikan lampu solar anda, jika ada perasan ada perubahan lampu solar tersebut, cuba untuk mengenalpastinya, supaya kerosakan tidak bertambah teruk. Sebenarnya lampu solar kurang rosak jika menggunakan lampu solar berkualiti tinggi, panel lampu solar dikedudukan yang betul supaya mendapat direct matahari.

Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.