Apa Yang Diperlukan Sebelum Pasang Lampu Jalan Solar

Terdapat terutamanya dua jenis lampu jalan solar di pasaran hari ini: lampu jalan solar semua-dalam-satu/ solar light all in one dan lampu jalan solar bersepadu/ Integrated solar street lights. Kedua-dua lampu ini mungkin kelihatan berbeza, tetapi komponen adalah sama (panel solar, bateri, LED, pengawal cas). Pemasangan lampu jalan solar adalah sangat mudah dan berbanding lampu jalan tradisional. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memasang lampu solar untuk memanfaatkan peranti anda sepenuhnya.

 

Akses Kepada Matahari

Salah satu pertimbangan yang paling penting semasa memasang lampu jalan solar ialah lokasi. Kawasan yang ingin anda nyalakan hendaklah mempunyai banyak cahaya matahari tanpa bayang-bayang. Ini membolehkan panel solar menyerap lebih banyak cahaya matahari, mengecas semula bateri dan menghidupkan LED pada waktu malam. Oleh kerana kedudukan matahari berubah sepanjang hari, anda harus mengetahui berapa banyak sinaran yang diterima lokasi pilihan anda pada siang hari sebelum anda memasang lampu anda.

Jika lokasi pemasangan lampu jalan solar tidak sesuai, anda boleh mengalihkannya ke lokasi yang lebih optimum atau mengalih keluar sumber bayang-bayang. Jika anda mempunyai pokok atau pokok renek berdekatan, anda boleh memangkasnya untuk membolehkan lebih banyak cahaya matahari masuk. Kawasan mendung atau hujan boleh menyebabkan bateri kehabisan cas, tetapi cahaya matahari tidak langsung boleh memastikan cahaya menyala pada keamatan yang lebih rendah. Matahari kuat di kawasan tropika, jadi lampu jalan suria akan terus bersinar selama beberapa hari walaupun dalam cuaca hujan.

 

Cari Lokasi Pasang Lampu Solar

Jika lampu diletakkan di kawasan yang akan aktif sepanjang malam, anda harus memilih model yang kekal menyala dari senja hingga subuh. Selain itu, untuk memastikan ia menyala untuk masa yang lama, anda harus menggunakan bateri berkapasiti lebih tinggi. Saya ada. Di kawasan lalu lintas tinggi, kami mengesyorkan menggunakan lampu jalan solar bersepadu tanpa penderia gerakan. Menggunakan penderia gerakan dan teknologi pencahayaan adaptif untuk menjimatkan lebih banyak tenaga, lampu jalan solar moden berguna di jalan awam yang kurang aktif dan kawasan kediaman persendirian.

Kami mengesyorkan agar anda memahami lokasi pemasangan lampu solar anda dan menyesuaikan lampu solar anda dengan sewajarnya. Menggunakan lampu jalan suria dan teknologi pencahayaan adaptif boleh mengurangkan kos keseluruhan projek lampu jalan solar dengan ketara. Anda boleh memilih jumlah lampu jalan yang anda perlukan bergantung pada saiz keseluruhan kawasan anda. Anda juga boleh memilih lumen lampu solar dan watt LED lampu solar atau panel bergantung pada kecerahan yang anda perlukan untuk kawasan anda.

 

Keperluan Pencahayaan

Lampu jalan solar boleh digunakan untuk tujuan pencahayaan awam dan persendirian. Julat menentukan sejauh mana kuasa lampu LED sepatutnya. Sebelum memasang lampu jalan solar, anda harus menyemak saiz dan ruang kawasan anda. Lampu jalan suria digunakan terutamanya pada harta persendirian untuk mencantikkan landskap dan untuk menerangi sudut gelap harta itu untuk memberikan rasa selamat.

Lampu jalan awam dan lampu taman memerlukan berbilang luminair dan hendaklah diletakkan pada jarak 10-15 meter. Sekiranya terdapat halangan seperti bangunan atau pokok, ia akan mencadangkan peningkatan kepadatan untuk pencahayaan yang lebih baik. Lampu LED solar yang lebih atau kurang berkuasa digunakan bergantung pada saiz kawasan. Pakar pencahayaan solar boleh membantu anda memahami kecekapan kawasan pilihan anda.

 

Ketinggian Dan Jarak

Selepas kawasan pemasangan selesai, langkah seterusnya ialah menentukan ketinggian pemasangan dan jarak lampu jalan solar. Seperti yang telah disebutkan, lampu jalan biasanya berjarak 10-15 meter. Ketinggian pemasangan yang disyorkan untuk tiang ialah 8-9 meter untuk boulevards, 4-5 meter untuk lampu taman dan laluan, dan 15-20 meter untuk lampu stadium.

Ketinggian tiang standard mungkin tidak sesuai untuk semua kawasan. Dalam sesetengah kes, anda mungkin perlu memotong dahan yang menghalang cahaya matahari. Jika anda tidak mahu mengganggu deretan pokok yang cantik, anda boleh mengangkat panel di atasnya tanpa menebang pokok itu. Kawasan berangin memerlukan tiang khas untuk menahan daya angin. Anda boleh menaikkan atau melaraskan ketinggian tiang untuk mendapatkan cahaya yang mencukupi. Anda juga boleh membincangkan keperluan individu anda dengan peniaga anda semasa membeli lampu anda.

 

Kecerahan, Masa Pencahayaan

Setelah ketinggian pemasangan lampu solar ditentukan, lebih mudah untuk melaraskan kuasa LED dengan sewajarnya. Kuasa dan kapasiti bateri panel solar akan dilaraskan mengikut kuasa LED dan jumlah masa pencahayaan. Tenaga boleh dijimatkan di kawasan luar bandar dengan sedikit aktiviti pada waktu malam, lampu dengan pengesan gerakan, atau lampu yang malap selepas satu tempoh masa. Pengesan gerakan membantu menjimatkan tenaga. Lampu dengan pengesan gerakan biasanya digunakan pada harta persendirian atau di jalan raya dengan beberapa orang pada waktu malam.

Lampu solar dengan penderia gerakan/ solar light motion sensor mengesan gerakan berdekatan dan menyala pada kecerahan 100%. Malap hingga 20% kecerahan apabila tiada aktiviti dikesan. Lampu solar terbina dalam tanpa pengesan gerakan beroperasi pada kecerahan penuh untuk 4 jam pertama malam, kemudian pada kecerahan 20%-30%. Ini bagus untuk jalan raya yang sibuk pada jam pertama malam.

 

Kualiti Material Lampu Jalan Solar

Kualiti sistem lampu solar terutamanya bergantung kepada kualiti panel solar. Modul solar monocrystalline atau polycrystalline digunakan untuk pencahayaan solar. Kristal tunggal mempunyai kadar penukaran yang tinggi dan berfungsi dengan baik walaupun pada hari mendung. Walau bagaimanapun, panel solar polihabluran adalah berpatutan dan digunakan secara meluas untuk lampu jalan solar. Bergantung pada jenama, modul solar dijanjikan jaminan sekitar 25 hingga 30 tahun.

Bateri boleh dicas semula litium-ion digunakan dalam lampu jalan solar moden. Berbanding dengan bateri asid plumbum, bateri litium tahan lebih lama dan mengecas lebih cepat. Ia tidak memerlukan penyelenggaraan seperti bateri asid plumbum. Saiznya yang padat membolehkan ia berfungsi dengan hanya panel solar kecil dan menahan keadaan cuaca yang melampau.

Memandangkan LED adalah penjimatan tenaga, ia adalah sumber cahaya utama untuk lampu jalan solar. LED tidak mengeluarkan sinaran UV dan menawarkan lumen yang lebih tinggi dengan penggunaan tenaga yang lebih rendah daripada penyelesaian pencahayaan tradisional. Keamatan bercahaya per watt, corak pengedaran cahaya, watt yang diperlukan untuk keperluan anda dan julat keamatan cahaya tertentu harus dibincangkan dengan peniaga anda.

 

Pemasangan Lampu Jalan Solar Oleh SLM

Memasang lampu jalan solar adalah sangat mudah, tetapi jika anda tidak mengikut garis panduan pengeluar, lampu jalan solar tidak akan berfungsi dengan baik. Semasa pemasangan, pastikan panel lmapu solar tidak berada dalam bayang-bayang. Selain itu, panel lampu solar hendaklah dicondongkan pada sudut dan ditetapkan dalam satu arah supaya panel menerima cahaya matahari langsung maksimum. Elakkan memasang lampu jalan solar di sebelah sumber cahaya terang yang lain.

Adalah disyorkan bahawa pemasangan lampu jalan solar diamanahkan kepada profesional, solar light specialist. Iaitu hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.