Mengapa Lampu Jalan Solar Perlu Diperiksa Secara Berkala?

Adalah diketahui bahawa sumber tenaga lampu jalan solar adalah tenaga solar. Cahaya sangat dipengaruhi oleh faktor persekitaran. Selepas penggunaan jangka panjang, panel solar mungkin terkumpul terlalu banyak habuk yang boleh menyebabkan kadar penukaran fotoelektrik yang rendah, pengecasan yang tidak mencukupi dan lemah bateri. Oleh itu, anda harus memeriksa lampu jalan solar dengan teliti selepas pemasangan. Selepas pasang lampu solar jalan, perlu juga untuk periksa agar sentiasa berfungsi dengan baik.

 

 

Lampu jalan solar dipanggil produk hijau kerana ia tidak menyebabkan pencemaran. Lampu jalan solar menukar tenaga matahari kepada elektrik untuk menyediakan lampu jalan pada waktu malam. Apabila lampu jalan solar berhenti berfungsi, perkara pertama yang perlu anda periksa ialah kawalan cas solar. Sebab utama ialah kawalan rosak. Dan kawalan sepatutnya dibetulkan.

Selain itu, sesetengah lampu jalan solar mungkin hanya berfungsi selama satu atau dua hari apabila hujan. Sel solar mungkin tidak dicas dengan secukupnya. Pertama, perhatikan cuaca semasa. Kemudian periksa lampu jalan solar untuk melihat sama ada ia boleh mengecas selama 5-7 jam. Proses pengecasan biasanya mengambil masa 2-3 jam sahaja.

 

 

Untuk mengetahui tentang jangka hayat lampu jalan solar, kita perlu menjelaskan tentang komponen lampu jalan solar. Lampu jalan solar terdiri daripada panel lampu solar, kawalan lampu jalan solar, bateri lampu solar, sumber cahaya, tiang lampu dan lampu. Selepas 5 tahun, prestasi bateri semakin merosot. Hayat sumber cahaya LED adalah kira-kira 5 tahun dan hayat panel solar adalah kira-kira 20 tahun. Komponen yang paling tidak mungkin rosak ialah kawalan cas solar. Walau bagaimanapun, ia boleh rosak oleh kilat.

Lampu mungkin tidak menyala. Terdapat empat sebab utama. Yang paling biasa ialah air memasuki kawalan dan menyebabkan litar terbuka. Mula-mula, periksa sama ada penyambung kawalan berkarat. Kemudian anda boleh mengukur rintangan gelung dengan multimeter. Jika rintangan terlalu rendah, anda mempunyai litar pintas. Jika ya, anda harus menggantikan pengawal.

Jika tiada litar pintas dalam kawalan, anda boleh menyemak bateri. Jika bateri tidak dicas, ia perlu diganti dengan segera. Jika sumber cahaya mempunyai sambungan rosin, manik lampu hendaklah diganti dan kemudian dikimpal. Jika lampu jalan berkelip-kelip, lampu perlu diganti. Jika masalah berterusan, anda boleh menyemak litar anda.

 

Lakukan Ini Akan Memanjang Jangka Hayat Lampu Jalan Anda

Apa yang kami beritahu adalah untuk memastikan lampu jalan solar anda sentiasa berfungsi dengan baik dan tahan lama. Hubungi kami sekarang di 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda.untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.