Beli Lampu Solar Dengan Panduan

Tenaga solar merupakan salah satu sumber tenaga baharu yang berpotensi besar, terutamanya dengan ciri-ciri penjimatan tenaga hijau dan perlindungan alam sekitar, pelbagai produk tenaga solar telah dibangunkan. Terdapat peningkatan anggaran bahawa ia adalah lampu jalan solar. Harga lampu jalan solar agak tinggi, jadi bagaimana untuk membeli lampu jalan solar yang betul tanpa membazir wang adalah sangat penting.

 

Cip LED Lampu Solar

Banyak lampu jalan solar kini diperbuat daripada manik LED, tetapi lebih banyak manik lebih baik. Lebih tinggi kuasa, lebih terang dan cara paling langsung untuk menentukan sama ada terdapat ralat strob adalah dengan membawa telefon ke skrin tangkapan dan lihat jika ia berkelip. Untuk menjimatkan tenaga dan mencapai beban, hayat perkhidmatan yang panjang, sudah tentu, sebagai faedah perlindungan alam sekitar.

 

Panel Lampu Solar

Fungsi utama panel lampu jalan solar adalah untuk menukar tenaga cahaya kepada elektrik. Fenomena ini dikenali sebagai kesan fotovoltaik. Di antara banyak sel solar, yang lebih biasa dan praktikal adalah terutamanya sel solar silikon monohablur dan sel solar silikon polihablur. Adalah disyorkan untuk menggunakan sel solar silikon polihabluran di kawasan timur dan barat dengan cahaya matahari yang mencukupi. Ini kerana proses pembuatan sel solar silikon polihabluran adalah agak mudah, harganya jauh lebih murah daripada sel silikon monohabluran, dan kecekapan penukarannya dipertingkatkan. beberapa tahun kebelakangan ini.

Di selatan, di mana sinaran matahari agak rendah, parameter prestasi elektrik sel solar silikon monohablur adalah agak stabil, jadi disyorkan untuk menggunakan pamel lampi solar silikon monohablur. Cara paling langsung ialah melihat saiz panel solar. Sudah tentu, lebih besar papan, lebih banyak perhatian harus dibayar kepada kawasan putih.

 

Bateri Lampu Jalan Solar

Memandangkan tenaga input sistem fotovoltaik tidak cukup stabil, biasanya perlu mengkonfigurasi sistem bateri untuk berfungsi. Lampu solar tidak terkecuali dan mesti dikonfigurasikan untuk beroperasi menggunakan bateri. Bateri lampu solarbiasanya dibahagikan kepada tiga jenis: bateri asid plumbum, bateri litium dan bateri koloid, dengan kegunaan yang berbeza. Pada masa ini, aplikasinya lebih banyak koloid dan bateri litium dan kos bateri litium lebih tinggi daripada dua yang lain, jadi pilih mengikut keperluan anda sendiri.

 

Tiang Lampu Jalan Solar

Tiang lampu jalan solar secara amnya perlu mengambil kira dua aspek: ketinggian dan bentuk. Semakin tinggi ketinggian, semakin tinggi harga lampu jalan solar, semakin rumit prosesnya, dan semakin tinggi harganya. Sudah tentu, di beberapa kawasan khas, seperti pantai ia sesuai untuk melindungi tiang lampu daripada kakisan dan angin.

 

Controller Lampu Solar

Tanpa mengira saiz lampu solar, prestasi cemerlang litar kawalan cas/nyahcas adalah penting. Pelepasan yang berlebihan berlaku kerana kualiti controller lampu solar yang lemah. Pelepasan yang berlebihan adalah hasil daripada masa pencahayaan yang tidak memenuhi keperluan, dan bateri membentuk lebih banyak kerosakan. Untuk memanjangkan hayat bateri, adalah perlu untuk mengehadkan keadaan pengecasan dan nyahcas untuk mengelakkan pengecasan berlebihan dan pelepasan berlebihan bateri.

Selain itu, oleh kerana tenaga input sistem penjanaan kuasa fotovoltaik adalah sangat tidak stabil, kawalan pengecasan bateri dalam sistem penjanaan kuasa fotovoltaik adalah lebih rumit daripada kawalan pengecasan bateri biasa. Kejayaan atau kegagalan reka bentuk lampu solar selalunya ditentukan oleh kejayaan atau kegagalan litar kawalan cas/nyahcas. Tanpa litar kawalan cas/nyahcas yang betul, lampu solar tidak akan berfungsi dengan baik.

 

Merancang Mana Yang Terbaik

Adalah penting memilih dan membeli lampu jalan solar yang sesuai mengikut keadaan anda. Ini adalah supaya pencahayaan dapat dipenuhi dan untuk lampu solar berfungsi dengan baik serta tahan lebih lama.

Kami di SLM mempunyai types of solar street light mengikut keperluan anda. Banyak solar street light project yang telah kami kendalikan. Untuk lebih info, hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe. Manfaatkan sepenuhnya daripada pelaburan solar anda.