Lampu Solar Menyala Pada Siang Hari

Lampu solar rosak dan anda tidak tahu apa yang berlaku? Jangan risau! Berikut ialah beberapa petua lampu solar DIY untuk menyelamatkan lampu solar anda dan menjadikannya berfungsi semula.

Lampu solar adalah lampu automatik dan mesra alam. Ia ditetapkan untuk dimatikan secara automatik apabila menjelang subuh. Sel solar berfungsi pada siang hari untuk menukar cahaya matahari kepada tenaga. Pada waktu malam, lampu LED menerangi jalan dan laluan dengan elektrik/ tenaga yang disimpan dalam bateri.

Anda mungkin sudah tahu bahawa peranti solar ini tidak semurah sistem pencahayaan biasa. Anda pasti mahu mengelak daripada lampu solar pergi ke tong sampah apabila lampu solar tidak berfungsi.

Dalam artikel ini, kami akan meneroka sebab lampu solar kekal menyala pada siang hari. Ia juga menerangkan cara menyelesaikan masalah, baiki lampu solar dan lampu solar maintenance.

 

Mengapa Lampu Solar Tidak Berfungsi?

Jika lampu solar anda kerap menyala pada waktu siang atau rosak, penderia mungkin disekat, rosak atau ditetapkan terlalu tinggi.

Lampu solar sensor adalah bahagian penting. Ia mengesan cahaya yang diterima oleh panel lampu solar dan memberitahunya untuk berhenti bekerja pada waktu malam. Oleh itu, ia adalah bahagian dalam persekitaran terdekat lampu solar yang perlu dilindungi atau diperiksa apabila dapat tahu mengapa menyala pada siang hari.

Tetapi jika sensor baik, masalahnya mungkin bateri, kawalan, panel solar atau pendawaian dalam litar. Ini hanyalah andaian umum mengenai perkara ini, tetapi terdapat banyak lagi kemungkinan. 

 

Bagaimanakah Membetulkan Lampu Solar?  

Status – Mudah dibaiki (sesiapa sahaja boleh melakukannya).
Sebab – Bayang-bayang Mengaburkan Panel
Penyelesaian Segera – Letakkan di bawah cahaya matahari langsung.
                                   – Jauhkan daripada pokok, objek tinggi dan rumah.

Sebab – Anda berada di dalam rumah dan tidak mendapat cahaya matahari yang mencukupi
Penyelesaian segera – Buka tingkap atau langsir.
                                  – Tukar kawasan.

Sebab – Sensor/panel lampu solar berhabuk
Penyelesaian segera – Bersihkan lampu solar sensor/ panel
                                  – Jauhkan dari kawasan berdebu

Sebab – Tahap sensitiviti ditetapkan kepada tinggi
Penyelesaian segera – Konfigurasikan semula untuk membetulkan tetapan.

Sebab – Suis override dihidupkan
Penyelesaian segera – Matikan suis lampu solar.

Sebab – Menetapkan masa pencahayaan mengambil masa terlalu lama untuk dimatikan
Penyelesaian segera – Konfigurasikan semula untuk membetulkan tetapan.

 

Keadaan – Kritikal (memerlukan mereka yang lebih berpengetahuan)
Sebab – Air tersumbat
Penyelesaian Segera – Keluarkan air, bersihkan dan kering bahagian tersebut.
                                   – Jika dalam tempoh jaminan, minta pengilang untuk menggantikannya.

Sebab – Lampu Solar berkelip-kelip
Penyelesaian segera – Periksa pendawaian untuk kerosakan, tetapi jangan buka jika di bawah jaminan. Sebaliknya, tanya pengeluar.
                                  – Periksa sambungan cable lampu solar
                                  – Periksa LED lampu solar.

Keadaan – Memerlukan perhatian profesional (Memerlukan perhatian pengilang atau juruteknik)

Sebab – Bateri/ sensor lampu solar rosak
Penyelesaian Segera – Bersihkan Kenalan Bateri
                                   – Tukar bateri/ sensor
                                   – Dalam kes yang paling teruk, hubungi pengilang. 

 

Sebab Mengapa Lampu Berkuasa Solar Kekal Menyala Pada Siang Hari

1. Letakkan Ditempat Teduh

Ia dianggap waktu malam apabila lampu solar automatik diletakkan dimana awan dipancarkan ke panel. Ini akan menyahaktifkan panel solar dan secara automatik menghidupkan lampu LED walaupun pada siang hari.

Penyelesaiannya adalah mudah.

Letakkan lampu solar luar rumah dalam cahaya matahari langsung dan jauh dari bayang-bayang.

Atau sekurang-kurangnya di kawasan bebas teduhan yang cukup tinggi untuk cas penuh dalam cahaya matahari langsung selama 4-12 jam. Dengan lampu taman solar, lampu halaman solar dan lampu laluan ini mudah kerana ia biasanya ringan. Mudah untuk bergerak. Jika anda mempunyai unit pencahayaan besar yang sukar untuk dialihkan dengan kerap, seperti lampu jalan solar atau lampu tiang solar, anda boleh lakukan sama ada:

Tukar sudut panel solar supaya ia boleh menggunakan lebih banyak tenaga.

Lampu jalan solar dan beberapa lampu taman solar dilengkapi dengan alat kawalan jauh, jadi anda boleh mengawal arah bahagian dengan mudah.

Letakkan semula panel solar.

Lampu jalan solar jenis pisah mempunyai panel solar dipisahkan daripada luminair. Oleh itu, anda boleh mengalihkan panel solar ke lokasi dengan cahaya terang yang mencukupi, jauh daripada bayang-bayang.

Pilih lokasi yang stabil untuk memasang lampu jalan solar secara kekal.

Beberapa lampu jalan solar all-in-one/all-in-one direka untuk mudah alih dan mudah dialihkan. Jika anda mendapati lokasi semasa tidak berfungsi dengan baik, pilih lokasi terbaik untuk meletakkan lampu ini.

 

2. Sensor Cahaya Lampu Solar/Panel Lampu Solar Kotor

Penderia cahaya solar adalah salah satu sebab utama kebanyakan lampu solar dihidupkan pada siang hari. Memandangkan lampu solar terdedah kepada persekitaran yang berdebu di luar, kemungkinan besar penderia akan disekat oleh habuk.

Anda tidak memerlukan otot untuk membetulkannya. Iaitu, jika kita bercakap tentang unit lampu solar yang lebih kecil. Walau bagaimanapun, jika anda berurusan dengan tiang solar yang tinggi atau lampu jalan solar 10 kaki, anda perlu mengupah pakar.

Cari dan bersihkan sensor dan panel lampu solar

Di manakah sensor cahaya solar?

Anda boleh mencarinya dengan mudah berhampiran panel lampu solar. Cari bulatan kecil dengan gelombang dilukis padanya.

Bagaimanakah untuk membersihkan panel solar dan sensor?

Lap panel solar dan mata sensor gerakan dengan kain bersih yang lembap. Jangan gunakan sabun kerana ia boleh mengotorkan permukaan dan menyekat muka komponen ini.

Uji fungsi lampu solar selepas pembersihan

Apabila anda selesai dan kering, letakkan semula di tempatnya. Gunakan objek ringan seperti helaian kadbod untuk menutup helaian dan lihat jika lampu menyala. Kemudian keluarkan kotak dan semak sama ada lampu dimatikan secara automatik selepas 1 minit.

Jauhkan dari kawasan berdebu

Untuk meminimumkan penyelenggaraan, jauhkan lampu solar anda dari kawasan berdebu.

Jika lampu masih rosak pada ketika ini, penderia mungkin rosak sepenuhnya atau bateri mungkin dipersalahkan. Tetapi sebelum anda melakukan apa-apa, semak tetapan sistem anda terlebih dahulu untuk memastikan ia ditetapkan dengan betul. Perenggan seterusnya menerangkan cara melakukannya.

 

3. Tetapan Sensitiviti Cahaya Anda Mungkin Ditetapkan Kepada Tinggi

Tetapan ini menentukan betapa gelapnya sebelum lampu solar diaktifkan. Dalam sesetengah kes, anda mungkin telah menetapkan tahap sensitiviti tertinggi. Ini bermakna bahawa walaupun sedikit bayang boleh membuat cahaya menyala. Malah bayang-bayang kelip-kelip boleh mencetuskan sensor.

Lampu solar spotlight biasanya mempunyai tombol berputar ini untuk melaraskan kepekaan cahaya. Ia biasanya ditandakan sebagai dail “Lux”. Jika anda tidak pasti tentang tetapan, rujuk kepada manual pengilang.

 

4. Suis Override Dihidupkan

Suis penggantian lampu solar luaran memastikan lampu menyala dan melumpuhkan penderia cahaya walaupun di luar tidak gelap. Kebanyakan orang menghidupkan ini dengan lampu keselamatan solar mereka dan membiarkannya menyala sehingga siang hari.

Matikan suis override.

Anda mungkin telah menghidupkannya secara tidak sengaja jadi lampu solar menyala disiang hari. Lebih baik matinya.

 

5. Kemasukan Air/Kelembapan

Jika masalah bukan disebabkan oleh kotoran, ia mungkin disebabkan oleh kelembapan atau air yang masuk ke dalam sistem.

Lampu berkuasa solar biasanya mempunyai penarafan IP yang dicap pada lembaran data atau perumah. Lampu solar buatan berkualiti tinggi biasanya mempunyai kelas perlindungan IP IP44, IP65, IP66, IP67 dan IP68. Penarafan ini dilabelkan “kalis air” dan sepatutnya boleh menghalang kemasukan air.

Sebagai contoh, lampu jalansolar bertaraf IP65 hingga IP68 mesti boleh mengalirkan air dari dalam tanpa menjejaskan komponen teras dan elektronik.

Walau bagaimanapun, beberapa lampu berkualiti rendah dihasilkan dan mudah dimasuki air didalamnya. Jumlah air yang sedikit pun boleh menyebabkan lampu solar tidak berfungsi dan memberikan bacaan yang salah.

Jika ia dalam tempoh jaminan, hubungi pengilang.

Jika anda menghadapi masalah kemasukan air sebaik sahaja anda memasang lampu taman solar rumah yang baru dibeli diluar rumah, anda harus menghubungi pengilang.

Jangan buka sendiri kerana ia akan membatalkan jaminan anda. Imej boleh dihantar semula kepada pengilang supaya pengganti boleh disediakan.

Keluarkan air dan biarkan ia kering

Jika warranty anda telah habis, boleh cuba untuk selesaikannya sendiri

  • Buka cover dan lapkan air tersebut

  • Biarkan kering dalam beberapa hari sebelum memasangnya. Pastikan bateri masih utuh

  • Benarkan ia mengecas lebih lama sebelum menguji jika ia berfungsi.

 

6. Kegagalan Atau Kerosakan Sensor Lampu Solar

Jika anda telah mencuba membersihkan sensor lampu solar dan ia masih tidak berfungsi, sensor mungkin rosak atau sensor lampu solar tidak berfungsi. Anda boleh memberitahu pengilang jika ia dalam jaminan, tetapi jika tidak, anda boleh mencari pengganti.

Beli sensor baru

Untuk mengelakkan kos tambahan, anda boleh bertanya kepada pembekal yang sama jika mereka boleh menyediakan model sensor lampu solar dipasaran yang sama atau mencari model tersebut di internet.

7. Kegagalan Atau Kerosakan Bateri

Bateri yang rosak atau rosak juga boleh menjadi sebab utama lampu anda tidak akan padam pada siang hari.

Jika anda telah menyemak solar light sensor, menyelesaikan masalah dan membersihkan dan masih tidak menemui punca ralat, anda boleh beralih kepada bateri.

Tanda-tanda bateri lampu solar yang rosak:

* Bateri cepat habis.

* Ini boleh menghidupkan unit solar pada siang hari.

Penyelesaian masalah

Untuk mencari masalah sel solar, mula-mula uji semua bahagian litar, sehingga ke sumber pengecasan.

Menggantikan bateri

Cuba tukar bateri dan lihat sama ada ia berfungsi.
Kebanyakan lampu jalan solar moden menggunakan bateri litium. Lebih cekap, kurang mencemarkan dan tahan lebih lama daripada bateri nikel.

 

Kesimpulannya

Jika lampu solar tidak padam pada waktu siang, ia bermakna ia rosak dan membazir tenaga. Kes banyak jadi kepada pengguna lampu solar kelatan, lampu solar johor, lampu solar sabah dan lampu solar sarawak dimana lampu solar luar rumah mereka sendiri menyala pada waktu siang. Dari pada yang mereka beritahu, mereka beli lampu solar dari agen lampu solar cell online. Fungsi utama lampu solar adalah merupakan solar security light. Jadi sekarang ramai pengguna solar light Malaysia mereka mencari best solar light for home yang lampu solar terbaik dan lampu solar tahan lama.

Kami di SLM menrupakan distributor lampu solar cell, semua types of solar light dan model solar light dan yang paling terkenal adalah solar flood lights/ solar spot lights. Hanya lampu solar berkuaiti tinggi dan tahan lama diberikan termasuklah semua lampu solar komponen yang tahan lama. Kami mempunyai pelbagai jenis produk lampu solar terbaik, lampu solar tahan lama dan mampu milik. Hubungi kami sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda.untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.