Penerangan Bateri Lampu Solar

Lampu solar telah digunakan selama bertahun-tahun untuk menerangi laluan, taman dan kawasan luar yang lain.

Bersih, lampu solar murah dan lampu solar sangat mudah dipasang. Walau bagaimanapun, ramai mungkin berpendapat bahawa ia tidak sebersih yang disangka orang, kerana ia bergantung pada bateri yang mempunyai jejak karbon yang besar.

 

Mengapa Lampu Solar Memerlukan Bateri?

Untuk memahami mengapa lampu solar memerlukan bateri, pertama sekali kita perlu memahami cara lampu solar berfungsi secara umum. Ringkasnya, lampu solar menggabungkan sel solar yang menyerap cahaya matahari dan menukarkannya kepada elektrik.

 

Jadi Ke Mana Perginya Aliran Tersebut?

Lampu solar bergantung kepada cahaya matahari, jadi anda perlu menggunakan unit simpanan tenaga untuk menyimpan elektrik supaya anda boleh menggunakannya pada lewat malam apabila cahaya matahari tidak tersedia. Itulah sebabnya anda memerlukan bateri lampu solar untuk menyimpan tenaga dalam lampu suria anda supaya anda boleh mengendalikan lampu pada waktu malam.

 

Apakah Jenis Bateri Yang Digunakan Dalam Lampu Solar?

Apabila mencari lampsolar, jenis bateri lampu solar merupakan faktor besar dalam keputusan anda. Bateri berkualiti harus dipilih kerana ia akan bertahan lebih lama dan memerlukan penyelenggaraan yang kurang daripada pilihan yang lebih murah. Terdapat banyak jenis ini, tetapi yang paling biasa ialah: Ni-Cd – Ni-MH (Nikel Logam Hidrida) – Litium Ion – Asid Plumbum – Zink Klorida

 

1. Bateri Boleh Dicas Semula

Ni-CD Bateri boleh dicas semula Ni-CD adalah yang paling murah daripada bateri boleh dicas semula, tetapi mempunyai hayat yang lebih pendek daripada jenis lain.

 

2. Nikel-logam hidrida Kimia bateri nikel-logam hidrida

Nikel-logam hidrida Kimia bateri nikel-logam hidrida popular kerana ia boleh menyimpan banyak tenaga untuk berat dan isipadunya, tetapi mempunyai voltan nyahcas yang lebih rendah daripada bateri litium-ion. Selain itu, kapasiti bateri ini boleh ditingkatkan dengan menambah sel secara selari.

 

3. Bateri Litium Ion (Li-Ion)

Litium Ion (Li-Ion) mempunyai voltan tertinggi bagi setiap sel dan lebih disukai oleh kebanyakan pengeluar fotovoltaik hari ini. Ia juga mempunyai ketumpatan tenaga yang lebih tinggi, membolehkan lebih banyak cahaya diekstrak daripada bateri untuk berat dan isipadunya.

 

Bolehkah Bateri Lampu Solar Dicas?

Bateri boleh dibahagikan kepada dua kumpulan: bateri pakai buang dan bateri boleh dicas semula. Bateri pakai buang digunakan sekali dan dibuang, manakala bateri boleh dicas semula boleh digunakan beberapa kali sebelum perlu dicas semula.

Membeli bateri lampu solar boleh dicas semula secara amnya menjimatkan wang anda, tetapi ia boleh menjadi lebih mahal daripada bateri lampu solar pakai buang dalam jangka pendek. Tetapi apabila anda mempertimbangkan berapa kali anda boleh menggunakan semula bateri sebelum menggantikannya, menjadi jelas bahawa pengecasan semula sebenarnya menjadi lebih murah dari semasa ke semasa.

 

Bolehkah Cas Bateri Solar Guna Pengecas?

Ya boleh. Walau bagaimanapun, ia tidak disyorkan, terutamanya apabila menggunakan bateri litium-ion.

Ini kerana arus pengecas terlalu tinggi untuk bateri, mengakibatkan pengecasan berlebihan dan mungkin menyebabkan bateri terbakar atau meletup.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa kemungkinan perkara ini berlaku adalah sangat rendah, tetapi lebih baik untuk selamat daripada menyesal. Ini kerana arus pengecas terlalu tinggi untuk bateri, mengakibatkan pengecasan berlebihan dan mungkin menyebabkan bateri terbakar atau meletup.

Saiz bateri juga penting. Kerana lebih besar bateri, lebih lama masa yang diperlukan untuk mengecas penuh. Secara amnya, bagaimanapun, bateri cahaya suria boleh dicas sepenuhnya dalam 4-10 jam cahaya matahari.

 

Berapa Lama Bateri Lampu Solar Tahan?

Lampu solar boleh berfungsi dengan baik jika anda membeli bateri lampu solar berkualiti baik dan menyelenggaranya dengan kerap. Jika dilakukan dengan betul, bateri hendaklah bertahan sekurang-kurangnya 2 tahun atau lebih.

 

Adakah Bateri Dalam Lampu Solar Perlu Diganti?

Adalah disyorkan untuk menggantikan bateri lampu solar dengan kerap. Ia bergantung kepada kekerapan penggunaan, tetapi kira-kira sekali setiap 1 hingga 2 tahun.

Jadi, jika hayat bateri lampu solar anda lebih pendek daripada sebelumnya atau ia tidak dihidupkan, bateri mungkin sudah mati. Dalam kes ini, bateri perlu diganti.

 

Adakah Semua Lampu Solar Mempunyai Bateri?

Ya, semua lampu solar memerlukan bateri. Jika tidak, ia tidak akan berfungsi pada waktu malam atau apabila terdapat sedikit cahaya matahari.

 

Bagaimanakah Cara Menggantikan Bateri Lampu Solar Luar Rumah?

Cara tukar bateri lampu solar adalah mudah. Keluarkan panel solar dari perumah lampu dan cabut kabel bateri. Kemudian keluarkan bateri lama. Pastikan bateri baharu sepadan dengan kadaran voltan dan ampere bateri lama untuk prestasi yang lebih baik.

Nota: Sila buang bateri lama secara bertanggungjawab, bukan dengan sisa umum isi rumah. Anda boleh mengitar semula di banyak tempat kitar semula yang berdekatan. Kekal hijau

 

Bolehkah Menggunakan Bateri Boleh Dicas Semula Dalam Lampu Solar?

Tidak, bateri mesti sepadan dengan penilaian voltan dan arus lampu solar.

 

Kata Akhir Mengenai Bateri Lampu Solar

Penting untuk diingat bahawa tidak semua bateri boleh dicas semula kekal selama-lamanya. Ia perlu diganti secara berkala kerana kapasitinya berkurangan dengan setiap kitaran pengecasan/nyahcas. Kami berharap kami telah menjawab semua soalan anda. Jika anda mempunyai sebarang soalan lain, sila hubungi kami.

Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe. Manfaatkan sepenuhnya daripada pelaburan solar anda.