Lampu Solar Kurang Terang

Semasa menggunakan lampu LED solar, orang ramai sentiasa keliru tentang mengapa kecerahan lampu solar tidak secerah yang diharapkan. Contohnya, terdapat lampu limpah solar, solar spotlight 100w yang kurang terang berbanding lampu limpah 100w berkuasa bukan solar. Kenapa?

Pertama, anda perlu memahami bahawa lampu berkuasa solar adalah sesuatu yang lain sepenuhnya. Ia dikuasakan oleh bateri dengan kapasiti elektrik yang terhad. Lampu LED biasa disambungkan kepada sumber kuasa dan sentiasa dikuasakan. Anda tidak boleh membandingkan dengan watt, kecerahan, dll.

Di SLM, kami hanya supply dan jual lampu solar dengan 800w, 1000w dan juga 2000w, jadi ianya sangat terang. Jika anda ingin lampu solar anda lebih terang, cepat dapatkan di SLM.

Tetapi ada juga dipasaran dimana solar light supplier untuk menganggarkan lampu solar dengan watt cip LED.

Punca mereka bertindak begini kerana tiada peralatan yang boleh menguji prestasi kerja sebenar lampu solar. Dan ramai pengguna tidak cukup berpengetahuan mengenai solar light technology untuk mengira kuasa sebenar lampu solar yang mereka beli.

Akibatnya, hari ini tiada piawaian atau peraturan yang menyatakan cara mengisytiharkan watt lampu solar.

Sekiranya tiada peraturan, orang ramai beranggapan untuk tahu lampu solar cerah atau tidak, tengook pada watt yang lebih tinggi berdasarkan maklum balas pasaran. Ramai pengguna lebih suka membeli watt yang lebih tinggi memandangkan kecerahan yang lebih tinggi dan kebanyakan pesaing lain di pasaran menjual lampu solar watt tinggi.

Katakan anda mempunyai kedai untuk lampu solar, dan semua kedai lain menjual lampu solar 100w, tetapi hanya menjual lampu solar 15w dengan spesifikasi yang sama.

Inilah realiti pasaran lampu solar, semua orang cuba menjual lampu solar dengan watt yang diisytiharkan jauh lebih tinggi daripada yang sebenarnya.

Mengetahui perkara ini, kami boleh menjawab mengapa kecerahan matahari sangat rendah.

Kecerahan tidak ada kaitan dengan watt lampu solar seperti yang diwar-warkan, jadi anda harus meninggalkan jangkaan bahawa lebih tinggi watt lampu solar yang anda beli, lebih terang lampu solar.

Faktor teras yang menentukan kecerahan cahaya solar ialah keseluruhan sistem kawalan solar. Apabila pengeluar lampu solar mereka bentuk sistem lampu solar, output semasa bateri kepada jumlah LED dan kecekapan LED menentukan kecerahan lampu solar. Selain itu, tengok pada berapa lumen, sebenarnya lumen lampu solar juga menentukan tahanp kecerahan lampu solar, semakin tinggi lumen, semakin cerah lampu solar. Ianya bukan diukur pada watt seperti yang dinyatakan.

 

Kaji Dahulu, Sebelum Beli Lampu Solar

Dari dulu ramai yang beranggapan untuk pastikan tahap kecerahan sesuatu lampu solar dengan melihat pada wattnya. Sebenarnya tidak, anda boleh tengok pada lumen serta bateri lampu solar tersebut. Sebab itu, ramai pengeluar lampu solar mereka sengaja menulis label watt yang lebih tinggi untuk menarik minat anda untuk membeli. Sebab itu penting untuk kaji dahulu dan dapatkan high quality solar light SLM.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai lampu solar, sila hubungi kami di Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.