Antara Sebab Anda Perlu Mula Menggunakan Lampu Solar

Dalam era mementingkan tenaga hari ini, kebanyakan orang sedang mencari cara baharu untuk mengurangkan bil elektrik mereka. Kemajuan teknologi membuahkan hasil kerana semakin banyak gajet yang memudahkan kehidupan.

Dengan mengambil kira perkara ini, tiada cara yang lebih baik untuk beralih kepada sumber tenaga boleh diperbaharui daripada menggunakan lampu solar. Sehingga baru-baru ini, lampu solar hanya dilihat sebagai alternatif kepada pencahayaan tradisional. Selain daripada menggunakan ini di rumah anda, anda kini boleh membeli lampu solar untuk tempat letak kereta, supaya anda mendapat lebih banyak manfaat daripada kemajuan ini.

Namun, dengan kemajuan teknologi hari ini, ia semakin popular. Bukan hanya perniagaan yang membuat peralihan yang lebih sihat ini, kegunaan rumah juga. Jika anda melihat sekeliling dengan teliti, anda boleh melihat kemasukan besar produk berkaitan solar seperti lampu jalan solar. Memandangkan lebih ramai orang menggunakan lampu solar untuk rumah dan lampu solar untuk perniagaan, kami boleh menjangkakan untuk melihat lebih banyak variasi produk ini pada masa hadapan.

Artikel ini menerangkan sebab anda perlu beralih kepada pencahayaan solar. Lampu solar bermanfaat kepada anda dan juga bumi kerana:

 

Mesra Alam Dan Boleh Diperbaharui

Tenaga hijau, termasuk tenaga solar, sangat popular di rumah pintar, tetapi ia juga merupakan satu cara untuk melindungi masa depan planet kita. Sebenarnya, ini bukan sekadar trend. Ia adalah gaya hidup yang akan menjadi semakin popular pada masa hadapan.

Lampu solar adalah sumber tenaga yang sangat baik kerana matahari sentiasa ada dan panel lampu solar boleh menangkap tenaga suria yang banyak walaupun pada hari mendung. Ini bermakna walaupun dengan semakin banyak peranti dan gajet, inventori anda tidak akan pernah kehabisan. Dalam zaman perindustrian ini, pergantungan kita pada banyak peranti selalunya tidak dapat dielakkan. Ini berbeza daripada sumber tenaga tidak boleh diperbaharui tradisional di mana semakin banyak anda menggunakan, semakin tinggi bil anda.

Matahari adalah salah satu sumber semula jadi kita, jadi anda tidak perlu membelinya di tempat lain. Sebagai bonus, anda juga boleh menjimatkan wang dan tenaga dan bukannya mengimport dari tempat lain. Dan tiada asap berbahaya daripada panel solar. Menurut Solar-aid.org, lampu solar mengurangkan jumlah minyak tanah yang dibakar dalam lampu, sekali gus mengurangkan pemanasan global.

Solar menggunakan komponen kuasa rendah seperti LED, elektrik kuasa rendah, dsb. Bahan-bahan ini menggunakan kuasa kurang daripada sistem elektrik biasa. Selain itu, lampu LED solar pada mulanya beroperasi pada 12 VDC dan memerlukan penyesuai AC untuk output elektrik biasa. Menggunakan kuasa DC untuk LED membolehkan mereka berfungsi dengan lebih berkesan dengan menghasilkan lebih banyak cahaya dan kurang tenaga.

 

Pemasangan Lampu Solar Mudah

Panel solar mudah dipasang, biasanya memerlukan beberapa skru untuk menahan di tempatnya dan beberapa wayar ringkas. Dalam kebanyakan tetapan pemasangan, sistem lampu solar menyediakan sistem fotovoltaik di atas tiang. Ideal apabila semua komponen elektrik yang diperlukan terletak di atas tiang. Tidak kira betapa mudahnya pemasangan itu, kami mengesyorkan agar anda menyerahkannya kepada profesional yang terlatih dan berkelayakan.

Namun, arus terus voltan rendah adalah lebih mudah dan selamat untuk digunakan berbanding arus biasa. Solar boleh dipasang hampir di mana-mana sahaja. Walau apa pun, sistem tenaga solar boleh dipasang untuk membekalkan kuasa kepada segala-galanya jika terdapat tempat yang cerah berdekatan.

 

Kos Efektif

Salah satu salah tanggapan terbesar orang tentang lampu solar ialah ia mahal untuk dipasang. Kebanyakan orang berpendapat bahawa mereka memerlukan beribu-ribu, malah berjuta-juta ringgit untuk menikmati pencahayaan solar di hartanah mereka.

Walau bagaimanapun, ini tidak benar kerana terdapat banyak syarikat lampu solar yang menawarkan produk lampu solar pada masa ini. Kepelbagaian ini memudahkan anda mencari pembekal yang sesuai dengan keperluan dan bajet anda. Sesetengah syarikat lampu solar juga menawarkan lampu solar diskaun untuk pesanan besar dan pelanggan kali pertama.

Lampu solar tidak memerlukan elektrik, menyediakan penyelesaian pencahayaan yang menjimatkan kos. Ini bermakna anda tidak perlu membayar beribu-ribu ringgit dalam bil elektrik selepas memasang lampu solar pada harta tanah anda. Lampu solar menggunakan tenaga daripada matahari dan tidak lagi bergantung kepada cas elektrik. Lama kelamaan, anda akan menjimatkan banyak bil utiliti anda tanpa mengorbankan keselesaan dan kemudahan dalaman.

Penjimatan kos juga boleh dikira dengan menghapuskan keperluan untuk penggalian jaringan, penyelenggaraan dan pembaikan. Selagi lampu solar anda dipasang secara profesional, anda tidak perlu risau tentang pembaikan mahal beberapa kali setahun.

Hari ini, perniagaan kecil dan besar menghargai faedah menggunakan tenaga solar. Tenaga suria membantu perniagaan menjimatkan kos operasi. Ini amat penting untuk perniagaan kecil atau baharu yang masih mempunyai sumber kewangan yang terhad. Daripada membayar bil utiliti yang tinggi, usahawan boleh memperuntukkan lebih banyak sumber kewangan kepada aspek lain perniagaan mereka, seperti pemasaran, perkhidmatan pelanggan dan pembangunan produk.

Elektrik meningkatkan kos keseluruhan menjalankan perniagaan. Dengan sistem tenaga solar, anda boleh menikmati tenaga bertahun-tahun dengan kos yang jauh lebih rendah dan menjimatkan wang untuk perkara lain.

 

Penyelenggaraan Lampu Solar Rendah

Tiada peningkatan teknikal diperlukan setelah lampu jalan solar dipasang. Pada hakikatnya, harga yang anda bayar untuk pemasangan pertama adalah penyelesaian jangka panjang.

Lampu jalan SLM, sebagai contoh, tidak memerlukan penggantian biasa atau lampu solar maintenance tetap. Jadi berhati-hati apabila membeli produk lampu solar yang baik. Anda harus memilih satu yang akan bertahan selama bertahun-tahun tanpa masalah.

 

Backup Bateri Lampu Solar

Banyak sistem lampu solar hari ini menggunakan sandaran bateri untuk menyimpan tenaga yang diperlukan untuk memastikan sistem berjalan selama lebih daripada tiga hari (sistem terbaik menyediakan sekurang-kurangnya lima malam kuasa). Oleh itu, walaupun matahari tidak muncul, ia masih cerah selama beberapa hari.

 

Tiada Pendawaian

Lampu solar luar biasa termasuk wayar. Sudah tentu, ini boleh tersandung, digigit haiwan, dan menyebabkan masalah apabila hujan mula turun. Dengan lampu solar, tidak ada masalah seperti itu.

Wafer silikon tradisional yang digunakan untuk menukar sinaran suria kepada tenaga elektrik dalam fotovoltaik (PV) tidak dapat menahan cuaca yang teruk dan ditutup dengan plastik. Jadi walaupun air masuk, perkara paling teruk yang boleh berlaku ialah lampu berhenti berfungsi.

 

Berkesan Semasa Kecemasan

Bekalan elektrik tiba-tiba terputus, mesti anda tidak bersedia. Terutamanya di rumah yang mempunyai anak kecil dan ibu bapa yang sudah tua, sukar bergerak jika tiada kuasa.

Dikuasakan solar dan tidak terjejas oleh gangguan bekalan elektrik. Prasyarat untuk ini, sudah tentu, terdapat hari cerah yang mencukupi untuk menyimpan kuasa yang mencukupi dalam sistem suria. Selagi matahari bersinar, anda juga mempunyai rumah yang cerah.

 

Jadi Anda Boleh Beli Lampu Solar Sekarang

Jadi dengan memahami sebab anda beralih kepada tenaga solar, anda boleh menjimatkan lebih banyak wang sambil menyelamatkan dunia. Jika anda ingin meminimumkan kesan alam sekitar anda dan menjadi hijau, lampu solar harus ada dalam senarai beli-belah anda.

Solar Lights Malaysia (SLM) ialah pembekal lampu solar yang popular di Malaysia, menawarkan produk lampu solar terbaik untuk rumah dan perniagaan anda. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe. Manfaatkan sepenuhnya daripada pelaburan solar anda.