Cara Bersihkan Lampu Solar Dengan 10 Langkah Mudah

Anda memiliki lampu solar terbaik yang menerangi kawasan rumah sepanjang malam, selama bertahun-tahun? Walau bagaimanapun, lampu solar boleh menjadi kotor dengan cepat. Mereka sentiasa terdedah kepada hujan, habuk, kotoran dan debunga.

Ianya menyebabkan panel lampu solar atau lampu solar itu sendiri menjadi pudar dan berlapis. Berita baiknya ialah lampu solar sangat mudah dibersihkan. Ia memerlukan usaha yang minimum, mengambil masa kira-kira 30 minit dan memerlukan beberapa alat yang murah dan bekalan pembersihan seperti sabun dan cuka. Ya, penyelenggaraan asas sangat membantu dan membantu lampu ini bertahan lebih lama. Okay, mari lihat bagaimana kita boleh melakukannya!

 

Cara Membersihkan Lampu Solar (10 Langkah)

1. Mulakan Dengan Membuang Serpihan Yang Longgar

Masalah yang paling biasa dengan lampu solar ialah kotoran dan pengumpulan habuk. Kotoran terkumpul di bahagian atas tapak jika dibiarkan selama berbulan-bulan, yang menjejaskan prestasi secara negatif. Jika anda pandai menyelenggara dan membersihkan lampu anda sekurang-kurangnya sebulan sekali, semua kotoran boleh ditanggalkan dengan mudah menggunakan kain kering, tuala atau span. Jika tidak, cuba toningkan sedikit.

INI PENTING: Perah kain/tuala dengan betul. Jika zarah air “tergelincir” melalui panel, ia boleh merosakkan komponen elektronik lampu suria. Juga, semak arahan rasmi untuk lampu solar anda sebelum mencuba pembersihan. Jika ia tidak termasuk dalam pakej, sila semak laman web rasmi untuk arahan.

 

2. Gunakan Air Sabun Untuk Kotoran Degil

Menggosok panel lampu solar sebentar mungkin tidak menghilangkan kesan, jadi anda memerlukan kaedah yang lebih berkesan. Jangan risau, ia tidak memerlukan bahan kimia yang mewah dan mahal. Sabun pinggan mangkuk biasa dari kedai tempatan anda sudah memadai. Campurkan dengan air, celupkan span atau kain ke dalam adunan dan lihat cara ia berfungsi.

Jangan sekali-kali menggunakan bahagian span yang kasar. Walaupun ini mungkin penyelesaian yang berkesan untuk permukaan tertentu, ia tidak sesuai untuk sesuatu yang halus seperti panel solar. Jika noda berumur kurang daripada setahun, ia boleh ditanggalkan dengan cepat dengan menggosoknya dengan tuala sabun atau span (pada permukaan yang lembut). Semasa anda melakukannya, bersihkan bahagian asas cahaya suria yang lain juga.

 

3. Keluarkan Kotoran Sabun

Sekali lagi, anda perlu memastikan panel lampu solar bersih dan kering supaya air tidak merosakkan cahaya. Selain itu, buih sabun diketahui dapat menarik lebih banyak kotoran dan kotoran dari semasa ke semasa. Ambil kain/tuala baru yang bersih dan rendam dalam air (bukan campuran sabun). untuk mengeluarkan sabun. Anda mungkin perlu mengulangi proses ini sekali atau dua kali.

 

4. Menyediakan Lampu Untuk Mengecat

Panel lampu solar mungkin berkabus (pudar). Kemudian anda tidak akan mendapat cahaya sebanyak yang anda mulakan. Ubat terbaik untuk ini adalah varnis. Tetapi sebelum pemasangan, tutup bahagian plastik (pangkal cahaya suria) dengan pita pelukis. Ia sensitif tekanan, mudah melekat pada mana-mana permukaan dan mudah ditanggalkan.

 

5. Sapukan Varnis Untuk Menanggalkan Pudar

Adakah anda mengikuti langkah 1, 2 dan 3 dengan berhati-hati? Kemudian anda boleh melangkau bahagian ini. Jika tidak, rendam span atau tuala dalam campuran air sabun dan buang semua kotoran, habuk dan serpihan. Jika anda tidak melakukan ini, sebahagian daripada gris itu boleh “bersembunyi” di bawah lapisan varnis dan menyebabkan masalah pada masa hadapan. Apabila anda selesai, bersihkan sabun dan keringkan panel lampu solar. Varnis biasanya digunakan untuk mengelak kayu keras, menjadikannya cantik dan berkilat serta melindunginya daripada pembentukan kotoran.

 

6. Gantikan Bateri Lampu Solar

Baiklah, sekarang setelah kita membersihkan panel lampu solar, mari lihat prestasi bateri. Mereka mungkin hanya “kehabisan kuasa”. Gunakan pemutar skru untuk membuka skru bezel dan mengakses bateri. Dalam kebanyakan lampu solar bateri berada di bahagian atas perumahan. Atau sedikit di bawah dan ke tepi, bergantung pada versi.

Berita baiknya ialah bateri tidak memerlukan kos yang besar. Oleh itu, adalah disyorkan untuk menggantikannya dengan set baru. Atau, lebih baik lagi, gunakan unit jenis lampu solar beralkali. Berbanding dengan bateri standard, bateri beralkali jauh lebih tahan terhadap kakisan. Ingat untuk mengikuti arahan lampu. Mereka akan memberitahu anda jenis bateri yang hendak digunakan.

 

7. Keluarkan Kakisan dengan Cuka

Adakah anda melihat kakisan semasa anda keluar dari bateri? Nampaknya serbuk putih atau pasir masuk ke dalam penyambung. Hakisan mengganggu arus dan menyebabkan lampu solar menjadi pudar atau lebih teruk. Pakai sarung tangan pelindung dan cermin mata sebelum menanggalkan bateri lama. Sisa kakisan boleh berbahaya kepada orang, terutamanya mata.

 

8. Gunakan Berus Gigi Untuk Menggosok Kakisan

Gunakan tuala, kain atau span. Ia mungkin berkesan, tetapi berus gigi lama lebih baik untuk karat dan kakisan yang degil. Untuk hasil terbaik, pastikan berus gigi anda mempunyai bulu yang kaku. Periksa kawasan yang berkarat, tetapi gunakan daya sederhana. Menggosok bukan satu-satunya cara untuk menghilangkan kakisan. Gunakan teknik gerakan bulat.

 

9. Selesai Dengan Kertas Pasir

Kertas pasir halus ialah ubat yang sempurna untuk kakisan mendalam yang tidak dapat ditanggalkan oleh berus gigi. Untuk lampu solar, 400 grit biasanya merupakan pilihan yang baik. Gosok dalam gerakan membulat seperti berus. Jika 400 grit tidak berfungsi, gunakan 2000 grit.

 

10. Mari Guna Lampu Solar Yang Berkas

Baiklah, kita sudah selesai. Setelah terminal tidak lagi berkarat, masukkan bateri beralkali baharu seperti yang diterangkan di atas dan periksa operasi lampu. Jika anda melakukan segala-galanya dengan betul dan tiada komponen elektronik yang rosak atau pecah, lampu solar anda sepatutnya lebih terang daripada sekarang.

 

Lampu Solar Lebih Terang

Pembersihan ini tidak perlu dilakukan dengan kerap. Bila mana anda rasa lampu solar anda tidak begitu terang, boleh cuba cara bersihkan lampu solar dan panel lampu solar. Lakukannya dengan berhati-hati. Lampu solar anda akan lebih terang sepanjang malam.

Untuk membeli lampu solar baharu, lawati kedai lampu solar kami atau terus hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe. Manfaatkan sepenuhnya daripada pelaburan solar anda.