Adakah Lampu Solar Berbahaya?

Populariti lampu solar semakin meningkat di kalangan individu yang mementingkan tenaga. Ramai orang memasang lampu solar di rumah dan perniagaan mereka disebabkan lampu solar murah dan mesra alam. Kita semua tahu bahawa sistem pencahayaan solar adalah bentuk tenaga yang paling selamat.

Adakah lampu solar berbahaya? Dalam artikel ini, kami telah membincangkan beberapa bahaya terbesar menggunakan lampu solar. Baca petua kami tentang cara menggunakan lampu solar dengan selamat.

Lampu solar adalah sumber tenaga yang paling bersih. Tenaga solar disalurkan terus ke dalam panel solar dan digunakan dirumah untuk menerangi ruang seperti taman dan teres.

Ramai yang jatuh cinta dengan lampu solar kerana ia boleh dipasang didalam ruang tanpa kerumitan untuk sambungan, membeli peralatan pendawaian yang mahal atau membayar sejumlah besar wang.

Lampu solar mungkin kelihatan selamat, tetapi ada juga risiko keselamatan. Beberapa bahaya yang akan kita bincangkan termasuk

 • Menyebabkan kebakaran

 • Kejutan elektrik

Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana bentuk tenaga paling selamat boleh mencetuskan kebakaran dan mengejut seseorang. Panduan ini akan menerangkan mengapa lampu solar menyebabkan kebakaran dan semua bahaya lain.

 

Adakah Lampu Solar Menjadi Panas?

Bateri dalam cahaya solar menyalakan LED untuk masa yang lama menggunakan tenaga yang sangat sedikit. Ternyata sel solar yang dicas penuh bertahan sepanjang malam tanpa mengecas semula. Pelbagai lampu solar LED tidak menyerap tenaga yang mencukupi untuk memanaskannya.

Dalam situasi yang berbeza, anda akan mendapati LED mula mengeluarkan sedikit haba. Haba yang dihasilkan tidak sekuat LED elektrik. Haba itu mungkin menyebabkan LED menjadi sedikit panas, tetapi tidak cukup untuk menyebabkan kebakaran.

Bolehkah Lampu Solar Boleh Terbakar?

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pengeluar lampu solar telah disaman beberapa kali kerana kebakaran yang disebabkan oleh lampu solar. Tetapi bagaimana ini boleh berlaku apabila sumber tenaga adalah tenaga solar?

1. Komponen Bateri Yang Murah

Bateri memegang dan menyimpan tenaga yang dihasilkan oleh matahari.

Jika bateri lampu solar murah, battery solar light cheap diperbuat daripada bahagian yang murah, haba yang dihasilkan boleh menyebabkan bateri menjadi terlalu panas dan cair, biasanya boleh menyebabkan kebakaran.

Apabila bateri solar lampu rosak dan terus mengecas, kita tidak akan perasan sebab bateri tersimpan didalam fitting dan boleh menyebabkan kebakaran lebih -lebih fitting atau cover jenis plastik. Ada juga yang nak cut cost bagi komponen lampu solar tidak mencukupi, apabila komponen tak cukup, ia boleh jadi tidak berfungsi dengan cekap. Untuk lampu solar murah, mereka akan bagi solar light ic board yang tidak direka dengan sempurna, bukan hanya bateri lampu solar sahaja berkualiti rendah diberikan, bahagian lain juga sama.

Untuk menjadikan lampu solar anda tahan lebih lama dan melindungi diri anda daripada bahaya kebakaran, anda cuma perlu melabur lebih sikit untuk mendapatkan bateri lampu solar yang berkualiti tinggi, produk yang bagus. Anda boleh dapatkan di SLM.

2. Bateri Litium-ion


Kebanyakan pengeluar lampu solar membuat bateri mereka daripada komponen litium-ion dan dicas sendiri. Walau bagaimanapun, litium-ion sangat mudah terbakar dan boleh menyala jika terlalu panas.

NiCd dan NiMH ialah dua jenis bateri lain. Bateri ini tidak boleh memegang kuasa untuk masa yang lama. Oleh itu, ia tidak boleh menyebabkan kebakaran.

Bateri litium-ion adalah pilihan terbaik kerana ia boleh menyalakan LED sepanjang malam. Untuk mengurangkan risiko litium-ion kebakaran, anda harus:

 • Melabur dalam lampu solar berkualiti tinggi yang dibina dengan komponen berkualiti.

 • Matikan lampu solar apabila tidak digunakan.

 • Periksa keadaan bateri dengan kerap untuk melihat sama ada ia telah cair atau terlalu panas.

Walaupun bateri Litium-ion terdedah kepada kebakaran, ia adalah pada tahap minimum

 

Adakah Boleh Membiarkan Lampu Solar Menyala Sepanjang Malam?

Jika anda mempunyai jenama lampu solar terbaik, berkualiti tinggi, tidak bahaya untuk membiarkan lampu solar bersendirian semalaman. Lampu solar mempunyai sensor siang dan malam yang menghidupkan LED pada waktu malam dan mematikan pada siang hari.

Kami mengesyorkan membiarkan lampu solar menyala sepanjang malam jika:

 • Menerangi taman dan teres yang besar.

 • Jika lampu solar adalah berciri untuk keselamatan.

 • Semasa musim cerah, bateri akan dicas sepenuhnya.

Membiarkan lampu solar menyala sepanjang malam tidak akan menyebabkan kebakaran. Walau bagaimanapun, ia akan memendekkan hayat bateri. Hidupkan lampu solar secara manual apabila tidak digunakan. Selain keselamatan, bateri tidak akan lebih cepat habis.

 

Adakah Selamat Menggunakan Lampu Solar Di Dalam Rumah?

Ya. Lampu solar menghasilkan haba yang mencukupi untuk memastikan anda hangat, tetapi menghalang kebakaran.

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu lampu solar anda berfungsi dengan baik didalam rumah.

 • Pastikan lampu solar adalah daripada jenama terkenal seperti SLM. Ini akan mengelakkan kebakaran yang mungkin berlaku.

 • Tutup semua wayar kosong dengan pita untuk mengelakkan kejutan elektrik.

 • Pastikan panel solar bersih dan menghadap matahari.

 •  

Panel solar yang bersih mengumpul tenaga cahaya matahari yang mencukupi untuk bertahan lebih lama.

 • Bateri boleh meletup jika anda tinggal di kawasan panas. Untuk mengelakkan ini, benamkan bateri lampu solar jauh di dalam lubang besar. Anda akan mengeluarkan bateri untuk penggantian selama 4-10 tahun.

 • Berhati-hati di mana anda memasang panel solar dan bateri. Panel solar mengumpul tenaga solar daripada matahari, jadi pastikan ia diletakkan di tempat yang menerima cahaya matahari yang mencukupi. Jangan letakkan bateri berhampiran cerobong asap. Ini kerana kebanyakan bateri mengandungi asid. Mereka berkemungkinan meletup.

 

SLM Bekal Dan Pasang Lampu Solar Berkualiti Tinggi

Dengan lamu solar SLM, pasti tidak akan mendatangkan bahaya kepada anda kerana kami hanya membekalkan lampu solar jenama terbaik yang berkualiti tinggi dan cara pemasangan lampu solar yang betul. SLM hanya menawarkan lampu solar berkualiti tinggi dan boleh di hantar ke semua negeri. Hubungi kami sekarang di 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda.untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.