Kenapa Lampu Solar Tidak Berfungsi Selepas Hujan. Apa Yang Perlu Dilakukan?

 

Adakah anda memiliki lampu solar yang tiba-tiba padam selepas hujan dan tertanya-tanya mengapa ia berlaku? Jangan terkejut! Kami melakukan beberapa kajian untuk memberikan jawapan kepada anda.

Jika lampu solar anda tiba-tiba berhenti berfungsi selepas hujan lebat, air mungkin terkumpul dalam peranti anda. Pengumpulan air ini boleh merosakkan pendawaian elektrik dan litar dalaman. Ini boleh diperiksa dengan mengeluarkan lampu solar dan mengelap air dengan kain kering.

Terdapat sebab lain mengapa lampu solar berhenti berfungsi. Jawatan ini menerangkan mereka secara terperinci. Ia juga menerangkan cara membetulkannya dan menjawab beberapa soalan lazim.

 

 

Mengapa Dan Perkara Yang Perlu Dilakukan Apabila Lampu Solar Berhenti Berfungsi Selepas Hujan

 

Lampu solar bertujuan untuk kegunaan luar kerana ia memerlukan cahaya matahari untuk berfungsi. Bagaimanapun, lampu solar mungkin tiba-tiba terpadam selepas hujan.

Hujan tidak akan merosakkan lampu solar anda. Mereka membantu membersihkan kotoran dari panel, tetapi pemasangan lampu solar yang tidak betul boleh menyebabkan lampu solar tidak dapat digunakan. Lampu solar hendaklah dipasang sedemikian rupa supaya air terus mengalir apabila hujan. Jika tidak, air akan terkumpul di dalam peranti.

Pengumpulan air di dalam peranti boleh merosakkan pendawaian elektrik dan menjejaskan operasi lampu solar. Dalam senario ini, perkara pertama yang boleh anda lakukan ialah periksa lampu solar anda.

Cabut panel lampi solar daripada pemegangnya. Selepas itu, lapkan sebarang lembapkan lapisan dalam dengan kain kering dan lembut. Jika menggunakan blower, tetapkan ia sejuk untuk mengelakkan wayar daripada panas. Berhati-hati untuk tidak memutuskan sebarang sambungan dalaman untuk memburukkan keadaan.

 

 

Sebab Biasa Lain Untuk Lampu Solar Tidak Berfungsi

 

Selain pengumpulan air dalam lampu suria anda, terdapat sebab lain yang perlu dicari jika lampu solar anda tidak berfungsi. Berikut adalah beberapa sebab yang paling biasa:

 

 

Kekurangan Cahaya Matahari

 

Seperti namanya, lampu solar memerlukan haba dan elektrik daripada matahari untuk berfungsi dengan baik. Anda juga boleh menyemak lokasi panel lampu solar anda jika anda mendapati lampu solar anda tidak berfungsi. Panel harus diletakkan di tempat yang paling banyak menerima cahaya matahari.

Musim hujan dan mendung adalah satu lagi sebab untuk tidak mendapat cahaya matahari yang mencukupi. Pada masa ini, matahari tidak begitu terang, jadi lampu solar tidak dapat menyerap tenaga yang mencukupi daripada matahari.

 

 

Bateri Perlu Diganti

 

Ramai pemilik rumah tidak tahu bahawa lampu solar mempunyai bateri. Bateri dalam peranti lampu solar bertindak sebagai takungan untuk tenaga yang dikumpul oleh panel. Sel solar mungkin terlalu tua atau usang, menyebabkan lampu solar tidak berfungsi. Pastikan anda mengeluarkan tab tarik daripada bateri yang baru dibeli. Lampu suria tidak menyala.

 

 

Panel Solar Yang Kotor

 

Penimbunan kotoran dan habuk adalah salah satu punca peranti tidak berfungsi. Sekiranya panel solar menjadi kotor dan tebal, ia akan menutup panel dan menghalang tenaga cahaya matahari daripada menembusi, jadi perlu untuk mengelakkan panel solar daripada menjadi kotor.

 

Sensor Lampu Solar Rosak

 

 

Jika sebab di atas bukan masalah, anda harus menyemak sama ada penderia panel masih berfungsi. Sensor mengenali siang dan malam. Matikan peranti anda pada waktu siang dan hidupkannya semula pada waktu malam. Jika ia tidak menyala pada waktu malam, ia boleh menjadi masalah.

 

Bagaimanakah Anda Membaiki Lampu Solar Yang Tidak Berfungsi?

Sekarang setelah anda mengetahui sebab yang paling biasa mengapa lampu solar berhenti berfungsi, mari kita pelajari cara membetulkannya. Berikut ialah beberapa cara untuk membetulkannya:

 

1. Pastikan Kedudukan Panel Lampu Solar Yang Betul

Untuk lampu solar berfungsi dengan baik, letakkan panel solar di tempat yang paling banyak menerima cahaya matahari. Pastikan tiada pokok atau bangunan besar yang menghalang cahaya matahari. Ia boleh dicas di bawah naungan, tetapi berfungsi dengan baik apabila dicas dalam cahaya matahari langsung.

 

2. Periksa Bateri Lampu Solar

Jika anda menghadapi masalah dengan bateri anda, ia sama ada sudah mati atau sudah lama. Menggantikan mereka adalah penyelesaian terbaik. Gantikan bateri dalam lampu suria anda dengan kerap, sebaik-baiknya sekali atau dua kali setahun.

 

3. Bersihkan Panel Lampu Solar

Panel solar perlu dibersihkan dengan kerap sekurang-kurangnya setiap 6 bulan. Walau bagaimanapun, jika anda tinggal di kawasan berdebu, anda perlu membersihkan panel dua kali setiap enam bulan.

 

4. Tukar Solar Light Sensor

Untuk memeriksa sama ada sensor cahaya matahari rosak, anda perlu mencipta kegelapan dengan menutupnya dengan kain gelap. Jika lampu tidak padam apabila gelap, anda mungkin menghadapi masalah dengan penderia. Menggantikan sensor yang rosak akan menjadikannya berfungsi semula. Anda boleh menyemak sama ada pengilang menawarkan penggantian sensor.

 

Perlukan Bantuan?

Jika anda perlukan bantuan untuk tahu dimana untuk pasang lampu solar dan jenis lampu solar mana yang sesuai untuk tempat anda. Sekiranya perlukan bantuan untuk masalah lampu solar, boleh hubungi hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe. Manfaatkan sepenuhnya daripada pelaburan solar anda.

Solar Light Malaysia SLM sentiasa bersedia dengan top model solar light dan cara pasang lampu solar yang betul. SLM ada diseluruh Malaysia, termasuk solar light KL, solar light kelantan, solar light pahang atau terus beritahu kami dimana lokasi anda.