Lampu Solar – Antara Jenis, Kegunaan, Dan Kesan Alam Sekitar

Lampu solar menyerap tenaga matahari pada waktu siang dan menyimpannya dalam bateri lampu solar yang mengeluarkan cahaya apabila gelap, ia lampu solar automatik. Seperti panel solar yang menjana elektrik, lampu solar menggunakan teknologi fotovoltaik. Ia boleh digunakan untuk pelbagai tujuan dalaman dan luaran, daripada lampu jalan ke lampu rumah dan taman, dan amat berguna di lokasi dan situasi di mana sambungan ke grid kuasa pusat tidak dapat dilakukan.

 

Cara Lampu Solar Berfungsi

Lampu solar menggunakan sel fotovoltaik (PV) yang menyerap tenaga matahari dan mencipta cas elektrik yang melalui panel. Menyimpan tenaga sehingga diperlukan.

Bateri kemudiannya menggunakan tenaga ini untuk menghidupkan lampu LED solar (diod pemancar cahaya). Diod ialah semikonduktor yang membenarkan elektron melalui antara dua titiknya, menghasilkan tenaga elektromagnet dalam bentuk cahaya dalam gelap.

Teknologi LED menghasilkan cahaya sehingga 90% lebih cekap daripada mentol pijar dan pendarfluor, menjadikannya sesuai untuk sistem pencahayaan solar.

 

Jenis dan Kegunaan Lampu Solar

Jualan lampu solar memenuhi permintaan global untuk sumber tenaga kurang intensif karbon dalam menghadapi cuaca ekstrem dan bencana alam lain yang menyebabkan sistem kuasa terpusat terdedah dan daya tahan tenaga sebagai strategi. Ia juga menyumbang kepada memenuhi keperluan tenaga bagi kawasan membangun yang sukar atau mustahil untuk disambungkan ke grid kuasa pusat.

Solar lighting menyediakan pencahayaan yang berpatutan, menarik, penyelenggaraan rendah untuk kediaman, perniagaan dan infrastruktur awam sambil mengurangkan kesan alam sekitar. Apabila memikirkan tentang pencahayaan suria, terdapat dua kategori luas lampu solar dalaman/ indoor solar light dan lampu solar luaran/ outdoor solar light. Berikut adalah beberapa daripada banyak kegunaan untuk pencahayaan solar.

 

Lampu Jalan dan Tempat Letak Kereta

Pelaburan dalam tenaga boleh diperbaharui, kecekapan tenaga dan pendekatan reka bentuk mampan yang lain memacu pertumbuhan pesat lampu jalan suria di bandar dan komuniti.

Lampu berkuasa solar menawarkan bandar cara yang menjimatkan kos untuk menerangi jalan raya, kaki lima dan tempat letak kereta, menjadikan kedua-dua pejalan kaki dan pemandu lebih selamat. Ia biasanya termasuk tiang lampu dan lekapan lampu yang dikuasakan oleh tatasusunan panel solar kecil yang dipasang pada tiang. Ini membolehkan setiap lampu jalan solar mampu bertahan sendiri dan mampu menghasilkan elektrik bebas karbon tanpa perlu disambungkan ke grid kuasa pusat, yang mempunyai faedah tambahan untuk mengurangkan kos pemasangan keseluruhan.

 

Lampu Limpah Solar/ Solar Flood Lights

Semasa dan selepas bencana alam dan keadaan lain yang membawa kepada gangguan bekalan elektrik, lampu kecemasan berkuasa solar membantu kru membuat pembaikan dalam situasi sukar tanpa memerlukan sistem pencahayaan berkuasa penjana. Lampu berkuasa solar ini juga boleh digunakan di lampu solar bengkel rumah, lampu solar garaj, lampu solar halaman dan lampu solar pasang kedai dimana keselamatan tambahan atau pencahayaan yang kuat diperlukan. Sesetengah lampu keselamatan solar/ solar security light dilengkapi dengan pemasa atau sensor lampu solar untuk mengelakkan potensi pengacau.

 

Lampu Taman Solar

Lampu solar sangat popular untuk digunakan di taman, laman dalam dan ruang makan luar. Menawarkan kedua-dua keselamatan dan kecantikan, ia datang dalam pelbagai gaya dan produk.

 

Lampu Soling Solar/ Solar Ceiling Lights

Boleh dipasang didalam rumah sama ada dibahagian dapur, laundry ataupun ditempat letak kereta dibahagian dalam.

 

Kebaikan dan Keburukan Lampu Solar Alam Sekitar

Melabur dalam lampu solar yang berkualiti boleh menyediakan pencahayaan hampir bebas karbon selama bertahun-tahun untuk lampu solar rumah, lampu solar pejabat, lampu solar taman, lampu solar kebun dan infrastruktur awam. Ini adalah cara yang baik untuk individu dan komuniti menjimatkan tenaga dan mengurangkan gangguan akibat cuaca ekstrem dan bencana iklim.

Bagi komuniti tanpa infrastruktur tenaga berpusat, termasuk banyak kawasan luar bandar di seluruh dunia, solar lighting memberikan sumbangan besar kepada sara diri tenaga. Mereka juga menyumbang kepada keselamatan awam dengan menyalakan laluan pejalan kaki dan jalan, mengurangkan kemalangan jalan raya dan meningkatkan keselamatan diri.

Walau bagaimanapun, seperti semua sistem tenaga suria, lampu berkuasa solar mempunyai kesan ke atas alam sekitar. Bateri dan komponen elektronik berakhir sebagai sisa. Sisa ini mengandungi komponen berbahaya dan mesti dilupuskan dengan betul untuk mengelakkan pencemaran toksik. Bateri mungkin mengandungi plumbum, litium, plastik dan asid sulfurik. Modul PV mengandungi silikon, aluminium, timah, kuprum, kadmium dan plumbum. Komponen elektrik mengandungi plastik dan logam. Jika tidak dilupuskan dengan betul, bahan ini boleh mencemari udara, tanah dan air.

Ini adalah masalah khusus di negara membangun, di mana pengurusan sisa cenderung berlaku tanpa peraturan untuk memastikan pelupusan yang selamat. Kekurangan proses ini boleh menghasilkan e-waste yang menimbulkan ancaman serius kepada alam sekitar. Sesetengah negara memerlukan atau menggalakkan kitar semula selepas pengguna sekurang-kurangnya beberapa produk ini.

Hari ini, terdapat gesaan untuk mengukuhkan amalan sedemikian dan memastikan bahawa projek solar di mana-mana menyokong pelupusan dan kitar semula bahan solar yang selamat apabila komponen telah mencapai akhir hayat pengeluarannya. Sudah tentu, ini penting bukan sahaja untuk solar, tetapi juga untuk pencahayaan konvensional.

Tidak kira di mana anda tinggal, adalah penting untuk menyelidik jangka hayat produk lampu solar anda dan mengutamakan kualiti. Pilih perkara yang anda harapkan untuk bertahan supaya faedah alam sekitar tidak terjejas.

 

Dapatkan Lampu Solar Anda

Kepada anda yang masih mencari lampu solar yang sesuai atau yang ingin menambah lagi lampu solar untuk rumah, boleh dapatkan the best solar light Malaysia, best solar light review yang dibekalkan oleh SLM.

Kami di SLM mempunyai types of solar light mengikut keperluan anda. Banyak solar light project yang telah kami kendalikan. Untuk lebih info, hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe. Manfaatkan sepenuhnya daripada pelaburan solar anda.