Tanpa Cahaya Matahari Penuh, Lampu Solar Boleh Berfungsi

Kebimbangan bagi kebanyakan pemilik lampu suria ialah perkara yang berlaku apabila cuaca kurang ideal, seperti musim sejuk, hujan atau sangat panas dan sejuk. Ini adalah kebimbangan yang sah.

Bergantung pada cuaca tempat anda tinggal, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana prestasi lampu solar dalam keadaan yang berbeza.

Di sini kami menjawab beberapa soalan yang paling kerap ditanya tentang cara lampu solar berfungsi pada musim hujan dan situasi lain. Ini membolehkan anda bersedia dan membeli dengan sewajarnya.

 

Adakah Lampu Solar Luar Memerlukan Cahaya Matahari Langsung Untuk Mengecas?

Lampu solar luar biasanya mengecas apabila terdedah kepada cahaya matahari langsung. Jadi lebih banyak cahaya matahari pada siang hari secara langsung mempengaruhi tempoh pencahayaan pada waktu malam.

Secara purata, lampu solar yang dicas penuh akan bertahan kira-kira 15 jam daripada 8 jam cahaya matahari.

Cuaca mendung pastinya boleh menjejaskan jumlah cas lampu solar luar anda kerana penutup tidak akan membenarkan begitu banyak cahaya masuk.

Menggunakan lampu solar untuk jangka masa yang panjang tanpa cahaya matahari yang mencukupi akhirnya boleh mengurangkan keupayaannya untuk mengecas dengan betul.

Lampu solar bateri boleh dicas sebenarnya lampu pijar, tetapi biasanya lebih mudah untuk dicas dengan cahaya matahari. Cuba letakkan lampu solar luaran outdoor solar light anda secara strategik. Letakkannya di tempat yang paling banyak menerima cahaya matahari, mempunyai teduhan paling sedikit, dan tidak disekat oleh unsur-unsur seperti serpihan, tumbuh-tumbuhan, atau bayang-bayang yang menghalang cahaya matahari masuk.

Jika anda mempunyai lampu solar yang berasingan daripada panel solar, letakkan sahaja panel di lokasi yang cerah.

 

Adakah Lampu Solar Luar Berfungsi Dalam Cuaca Ekstrem?

Sebagai peraturan, lampu solar boleh digunakan sepanjang tahun pada suhu yang berbeza.
Ramai orang menyatakan bahawa lampu solar mungkin tidak berfungsi dengan baik pada musim hujan, tetapi ini mungkin disebabkan oleh litupan awan.

Tiada suhu ditetapkan yang anda perlukan untuk menyalakan lampu solar, tetapi anda harus mengetahui unsur cuaca ekstrem lain, panas dan hujan. Ini mengehadkan keupayaannya untuk berfungsi dengan berkesan pada kecerahan tinggi.

Adakah Lampu Solar Luar Menjadi Berair

Ketahanan lampu solar yang anda beli akan mempengaruhi betapa buruknya cuaca yang boleh mereka tahan.

Jika lampu diperbuat daripada kaca, jangan biarkan ia di luar dalam hujan lebat. Ia mungkin pecah. Di samping itu, hujan lebat boleh menghalang panel solar daripada menerima cahaya yang mencukupi, dengan ketara mengurangkan kecekapannya.

Sila semak setiap lampu solar yang anda beli untuk melihat keadaan yang sesuai dengan ketahanan lampu solar.

 

Cari Lampu Solar Tahan Lama Yang Sesuai Untuk Cuaca

Lampu solar luar rumah adalah tambahan yang bagus untuk bahagian luar rumah anda. Ambil perhatian bahawa masa yang berbeza dalam setahun boleh menjejaskan prestasi secara berbeza.

Sila ambil perhatian bahawa cuaca mendung boleh menjejaskan prestasi kerana lampu solar berfungsi paling baik dalam cahaya matahari langsung. Bergantung pada tempat tinggal anda dan jumlah cahaya matahari yang anda terima sepanjang tahun, anda boleh menyimpan lampu anda untuk sebahagian sahaja tahun ini atau meletakkannya secara strategik untuk menerima cahaya matahari paling banyak yang mungkin.

Keadaan cuaca ekstrem lain, seperti hujan lebat, berisiko memecahkan kaca atau menjejaskan keupayaan cahaya untuk menyerap cahaya matahari. Pastikan anda membaca arahan yang disertakan dengan lampu solar yang anda beli untuk kapasiti individu cahaya suria.

Walau apa pun cuaca, lampu solar luaran atau landskap hiasan kami adalah tambahan yang bagus untuk bahagian luar rumah anda. Kedai lampu solar SLM mempunyai semua maklumat untuk membantu anda bermula. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.