Gambaran Keseluruhan Lampu Jalan Solar dan Lampu Konvensional

Tenaga solar dan produk solar telah mendapat populariti yang tiada tandingan sejak beberapa dekad yang lalu. Oleh itu, produk lampu solar telah menjadi usang atau sekurang-kurangnya mengehadkan keutamaan pencahayaan konvensional dalam beberapa jenis. Salah satu gangguan ketara akibat penggunaan tenaga solar ialah dengan menggunakan lampu jalan solar, yang telah menggantikan sepenuhnya penggunaan lampu jalan konvensional. Sangat mudah untuk memahami mengapa kekecohan yang disebutkan di atas berlaku, memandangkan kepentingan lampu jalan solar masa kini.

 

Senarai Perbezaan Utama Antara Lampu Jalan Solar Dan Lampu Jalan Konvensional

Baca di bawah untuk perbandingan terperinci tentang dua jenis lampu jalan dan maklumat lanjut tentang kelebihan berbeza lampu jalan solar.

 

1) Kesan Alam Sekitar

Lampu jalan berkuasa solar tidak mempunyai kesan negatif terhadap alam sekitar. Menggunakan tenaga solar untuk menyalakan lampu jalan adalah sangat sesuai dan jauh lebih baik daripada menggunakan lampu jalan konvensional yang menggunakan kuasa yang dijana daripada sumber yang tidak boleh diperbaharui. Selain itu, menggunakan sumber yang tidak boleh diperbaharui untuk menyalakan lampu jalan konvensional menghasilkan karbon dioksida sebagai produk sampingan, meninggalkan kesan alam sekitar.

 

2) Keterlihatan Dan Pencahayaan

Kebanyakan lampu jalan solar moden sama ada dipasang dengan lampu LED atau mempunyai LED terbina dalamnya. LED boleh diwarnakan untuk mencapai CRI yang diperlukan, menghasilkan proses yang meniru cahaya matahari sedekat mungkin dan meningkatkan keterlihatan pada waktu malam. Banyak lampu jalan konvensional adalah lampu halida logam, dan keterlihatannya tidak sebaik lampu jalan LED solar.

 

3) Kos Lampu Jalan Solar Vs Lampu Jalan Konvensional

Dari segi pemasangan harga lampu solar dan harga lampu jalan konvensional, lampu jalan tradisional jauh lebih murah daripada lampu solar. Walau bagaimanapun, apabila anda mengambil kira semua wang yang dibelanjakan, daripada kos pemasangan dan penyelenggaraan kepada mentol dan penggantian mentol, lampu jalan solar menjadi pelaburan yang lebih baik pada titik harga yang lebih rendah. Lampu Jalan Solar memerlukan sedikit penyelenggaraan atau tiada penyelenggaraan. Dan tidak seperti lampu jalan konvensional, lampu solar tidak memerlukan pembinaan eksplisit tiang utiliti, proses yang memakan masa dan mahal.

Dari segi membayarkan bil, lampu jalan solar adalah sifar sebab ia tidak memerlukan kuasa elektrik hanya menggunakan cahaya matahari untuk menghidupkan dan ianya adalah percuma, tapi lampu jalan konvensional menggunakan kuasa elektrik.

 

4) Jangka Hayat Lampu

Lampu jalan konvensional hanya bertahan kira-kira 5,000 jam. Jumlah hayat lampu jalan solar menggunakan lampu LED adalah kira-kira 10 kali lebih lama daripada lampu jalan tradisional. Lagipun lampu jalan konvensional memerlukan penyelenggaraan kerap bagi mengningkatkan jangka hayatnya, tidak seperi lampu jalan solar, tidak hanya memerlukan penyelenggaraan sedikit ataupun tidak perlu.

 

5) Kebolehpercayaan

Lampu berkuasa solar terus menerangi jalan sepanjang malam, tanpa mengira gangguan bekalan elektrik atau grid terputus. Selalunya, lampu jalan konvensional gagal berfungsi apabila bekalan elektrik terputus. Jika ini berlaku, dengan penggunaan lampu jalan konvensional keadaan akan menjadi gelap gelita.

 

Kata Akhir Tentang Lampu Jalan Solar Berbanding Lampu Jalan Konvensional

Perbandingan di atas sudah cukup untuk menunjukkan yang mana antara dua jenis lampu jalan yang lebih baik. Ini adalah lampu jalan solar secara konsisten. Kebanyakan lampu jalan solar moden disepadukan dengan lampu LED. Kombinasi berguna LED dan lampu jalan solar menggabungkan kelebihan dua teknologi terkemuka hari ini.

 

Banyak Kebaikan Dari Penggunaan Lampu Jalan Solar

Jadi anda boleh berfikir untuk menggunakan Lampu Jalan Solar, anda boleh dapatkan lampu jalan solar SLM dengan kos pemasangan lampu solar jalan, cara pasang lampu solar jalan dan kamilah solar light contractor yang terbaik di Malaysia. Hubungi kami sekarang di 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda.untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.