5 Sebab Mengapa Lampu Solar Tidak Berfungsi

Di SLM, kami berbangga dengan mereka bentuk lampu solar yang tahan lama dan boleh dipercayai yang menyediakan utiliti berkekalan, termasuk solar flood light, solar street light untuk lampu solar luar rumah dan solar ceiling light untuk lampu solar dalam rumah. Fokus kami adalah untuk memecahkan status solar lighting dengan berusaha memastikan lampu solar sentiasa terang dan tahan lama.

 

Kemungkinan Penyelesaian Untuk Lampu Solar “Rosak”

Menggunakan lampu luar solar dan bukannya seperti lampu gas atau elektrik ialah cara terbaik untuk mengurangkan bil elektrik dan jejak karbon anda. Sebagai faedah tambahan, ia hampir bebas penyelenggaraan setelah dipasang. Walau bagaimanapun, lampu solar luar atau tiang lampu solar mungkin berhenti berfungsi dengan beberapa perkara

 

1. Lampu Solar Anda Tidak Mendapat Cahaya Matahari Langsung Yang Mencukupi

Adakah lampu solar luar perlu didedahkan kepada cahaya matahari langsung? Lampu solar direka untuk berfungsi secara automatik dari senja hingga subuh selepas dicas sepenuhnya. Untuk memanfaatkan sepenuhnya lampu berkuasa solar anda, panel solar harus didedahkan kepada cahaya matahari langsung. Jika lampu solar anda tidak menyala (masa berbeza mengikut model), pertimbangkan untuk mengalihkan lampu solar anda ke lokasi yang lebih cerah. 

2. Lampu Solar Terlalu Dekat Dengan Sumber Cahaya Lain Pada Waktu Malam

Lampu solar luar kami dilengkapi dengan fotosel, sensor yang membolehkan lampu solar mengesan. Sensor yang membolehkan lampu solar kita mengesan cahaya. Lampu kami direka bentuk untuk berfungsi dari senja hingga subuh, dengan sel foto yang mencetuskan lampu untuk menghidupkan dan mematikan. Jika lampu solar anda tidak berfungsi dengan betul, pastikan tiada sumber cahaya lain seperti lampu jalan, lampu garaj/rumah dan/atau lampu kejiranan yang menerangi fotosel lampu solar. Dalam kes ini, fotosel lampu solar mungkin menganggapnya sebagai siang hari dan mematikan lampu. Jika lampu tidak menyala, atau mati dengan cepat, adalah idea yang baik untuk menutup fotosel dan menguji jika itu masalahnya. Menutup panel lampu solar memperdayakan cahaya untuk berfikir malam telah datang awal, jadi ia dihidupkan. Dalam kes ini, jika lampu solar mula berfungsi, ia harus dialihkan dari sumber cahaya.

 

3. Adakah Perlu Mengecas Bateri Dalam Lampu Solar

Berapa lama bateri solar dalam lampu luar didatangkan prapasang dengan bateri litium-ion yang direka bentuk untuk bertahan. Pengguna sering terlupa bahawa bateri adalah salah satu komponen terpenting lampu suria luar dan harus diganti selepas kira-kira 3-5 tahun digunakan. Apabila lampu solar anda berhenti berfungsi atau tidak berfungsi seperti biasa, sudah tiba masanya untuk menggantikan bateri lama dengan bateri baharu.

 

5. Panel Solar Lampu Kotor

Untuk memastikan prestasi optimum lampu solar SLM baharu anda, sila pastikan panel solar monohabluran bebas daripada serpihan seperti daun, dahan dan habuk. Sekali-sekala, lap dengan cepat dengan kain lembap (hanya air suam, tiada bahan kimia) untuk memaksimumkan potensinya.

 

Pengumpulan Air Pada Lampu Solar

Semua Lampu Solar SLM direka bentuk dengan teliti dan tepat. Kami ingin memenangi perniagaan anda dengan mereka bentuk lampu suria luar yang bukan sahaja memenuhi tetapi melebihi jangkaan anda. Semua lampu solar SLM adalah kalis cuaca dan kalis air.

 

Perlukan Bantuan?

Jika anda perlukan bantuan untuk tahu dimana untuk pasang lampu solar dan jenis lampu solar mana yang sesuai untuk tempat anda. Sekiranya perlukan bantuan untuk masalah lampu solar, boleh hubungi hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe. Manfaatkan sepenuhnya daripada pelaburan solar anda.

Solar Light Malaysia SLM sentiasa bersedia dengan top model solar light dan cara pasang lampu solar yang betul. SLM ada diseluruh Malaysia, termasuk solar light KL, solar light kelantan, solar light pahang atau terus beritahu kami dimana lokasi anda.