3 Kesilapan Biasa Semasa Membeli Lampu Solar

Pada mulanya, sesetengah daripada anda mungkin agak baru dengan lampu solar, yang boleh mengelirukan. Di sini saya ingin berkongsi beberapa kesilapan biasa dalam membeli lampu solar untuk rujukan anda.

 

Kesilapan 1: Lebih Watt Lebih Baik

Semua orang lazimnya berfikir bahawa lampu solar adalah sama dengan mentol LED biasa. Lebih tinggi watt, lebih tinggi kecerahan. Ini sebenarnya adalah salah tanggapan terbesar. Terutamanya untuk lampu jalan solar dan lampu limpah solar, jika solar light supplier mengatakan 200W atau 300W, kebanyakan watt secara teorinya boleh dicapai dengan LED.

Oleh itu, anda harus memberi lebih perhatian kepada watt kerja sebenar semasa membeli. Ingat ini adalah prestasi kerja sebenar. Kuasa teori LED tidak berguna. Kuasa teori ini tidak pernah dicapai apabila lampu solar sedang beroperasi. Apa yang perlu diberi perhatian ialah prestasi kerja sebenar.

Mungkin ada pembekal lampu solar yang jujur mengatakan 30W, pembekal yang tidak jujur mengatakan 200W, pembekal yang jujur akan ditolak oleh pembeli yang tidak biasa dengan lampu solar, jadi susah pembekal yang jujur untuk menjual produk solar mereka. Untuk mengikut keperluan biasa pasaran, hampir semua pembekal kini melabelkan watt lampu solar mereka mengikut watt teori LED.

Walau apa pun, apabila membeli lampu solar, jangan keliru dengan 200W, 300W, perhatikan kuasa sebenar yang digunakan.

 

Kesilapan 2: Lebih Ringan Lebih Baik

Lampu solar sangat berbeza daripada lampu LED biasa. Penghantaran kuasa lampu solar ditentukan oleh tenaga yang disimpan dalam bateri lampu solar. Oleh itu, bekalan kuasa terhad yang menentukan bahawa masa pencahayaan lampu solar adalah terhad. Mentol lampu LED biasa boleh dikuasakan pada setiap masa dan sentiasa menyala (melainkan terdapat gangguan bekalan elektrik), jadi ini berbeza sama sekali daripada mentol lampu LED biasa.

Seperti yang anda ketahui, jumlah pencahayaan lampu solar adalah keterangan pencahayaan dikali masa pencahayaan. Jika jumlah kuasa yang disimpan dalam bateri lampu solar adalah sama, kecerahan cahaya matahari adalah berkadar songsang dengan masa pencahayaan cahaya matahari. Oleh itu, apabila membeli lampu solar LED, anda harus mempertimbangkan kedua-dua kecerahan dan jangka hayat lampu solar.

Sesetengah pembeli, apabila menyemak sampel daripada pembekal yang berbeza, cuma bandingkan kecerahannya dahulu, mungkin hanya untuk beberapa minit, dan kemudian pilih yang mempunyai kecerahan tertinggi dan itulah yang terbaik untuk dibeli. Ia adalah salah sebenarnya. Ingat untuk membiarkan lampu solar menyala sepanjang malam atau sekurang-kurangnya selama 8-10 jam dan semak perubahan kecerahan setiap jam. Dalam kebanyakan kes, anda akan mendapati bahawa sampel yang anda fikir paling terang pada mulanya mempunyai pereputan masa yang sangat cepat atau sangat singkat dalam kecerahan.

Oleh itu, adalah tidak betul untuk mempertimbangkan hanya kecerahan dan mengabaikan tempoh yang terlalu singkat. Kedua, lampu solar direka untuk bertahan lama, tetapi apabila kecerahannya sangat rendah, lampu solar tidak dapat memenuhi permintaan.

 

Kesilapan 3: Lebih Besar Bateri, Lebih Baik

Lampu solar sebenarnya adalah sistem yang lengkap, yang terutamanya termasuk badan lampu solar, bateri, kawalan lampu solar dan panel solar. Semua bahagian ini perlu bekerja bersama-sama dalam cara yang diselaraskan untuk lampu solar berfungsi seperti yang diharapkan. Saiz panel lampu solar sangat mempengaruhi keupayaannya untuk menyerap tenaga solar. Jumlah tenaga solar yang boleh diserap oleh panel lampu solar anda dalam sehari menentukan jumlah elektrik yang boleh anda simpan dalam bateri anda dalam sehari.

Oleh itu, adalah mudah untuk memahami bahawa apabila saiz panel solar (terutamanya lampu solar bersepadu/ built in panel) ditentukan, kapasiti bateri yang diperlukan sebahagian besarnya ditentukan. Sebagai contoh, panel solar 45W biasanya menggunakan bateri 40Ah. Sesetengah pelanggan akan mahu pembekal mereka bertukar kepada bateri 80AH supaya lampu solar mereka lebih terang dan tahan lebih lama. Jawapannya tidak. Selalunya, kerana panel solar 45W tidak dapat menjana kuasa yang mencukupi untuk menyimpan bateri 80AH. Beralih kepada bateri berkapasiti lebih tinggi tidak akan mengecasnya sepenuhnya setiap hari, dan ia tidak masuk akal.

Jadi apabila membeli lampu solar dengan panel solar sekecil itu, jangan mengharapkan kecerahan tinggi dan jangka hayat yang panjang.

 

Kecerahan Lampu Solar

Daripada kajian kami, sebenarnya tahap kecerahan dan jangka masa kecerahan bukanlah bergantung sepenuhnya kepada watt lampu solar, berapa besar lampu solar, saiz panel lampu solar, capacity solar light battery atau jenis bateri lampu solar semata-mata tapi ianya bergantung kepada cahaya matahari, sekiranya panel lampu solar menyerap kuasa matahari yang cukup, lampu solar akan berfungsi dengan terang dan lama sepanjang malam.

Untuk jadikan lampu solar tahan lama, carilah produk lampu solar yang berkualiti tinggi. Di SLM, hanya high quality solar light yang dibekalkan dan cara pemasangan lampu solar kami, kami akan pastikan panel lampu solar dikedudukan yang betul dan dapat menerima cahaya matahari sebanyak mungkin. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.