Bagaimana Lampu Jalan Solar Membantu Kehidupan Kita


Lampu jalan solar semakin popular di seluruh dunia. Kreditnya terletak pada penjimatan tenaga dan mengurangkan pergantungan pada grid kuasa. Lampu solar adalah penyelesaian terbaik dimana cahaya matahari sentiasa mencukupi. Kerajaan tempatan boleh menggunakan sumber cahaya semula jadi untuk menerangi taman, jalan, taman dan ruang awam yang lain.

 

Lampu jalan berkuasa solar boleh menyediakan penyelesaian mesra alam untuk komuniti. Memasang lampu jalan solar menghilangkan keperluan untuk bergantung pada grid elektrik. Ia juga akan membawa perubahan sosial yang positif. Memandangkan faedah jangka panjang, harga lampu jalan solar adalah rendah.

 

Apakah Lampu Jalan Solar?


Lampu jalan solar ialah lampu jalan yang dikuasakan oleh cahaya matahari. Lampu solar menggunakan panel solar. Panel solar dipasang pada tiang atau struktur pencahayaan. Panel lampu solar jalan mengecas bateri lampu solar boleh dicas semula dan bateri ini menyalakan lampu jalan solar pada waktu malam.

Dalam keadaan semasa, lampu jalan solar direka untuk beroperasi secara berterusan dengan campur tangan yang minimum. Lampu ini dikuasakan oleh bateri lampu solar dalaman. Lampu solar dianggap murah. Lebih-lebih lagi, ia tidak membahayakan persekitaran anda. Lampu solar jalan di Malaysia ini menerangi jalan dan ruang awam yang lain tanpa bergantung kepada kuasa grid. Lampu solar dihargai untuk beberapa ciri canggih. Mereka sesuai untuk kedua-dua aplikasi komersial dan peribadi. Mereka kelihatan mengagumkan dan lampu solar bertahan lama tanpa terlalu banyak lampu solar maintenance.

 

Bagaimanakah Lampu Jalan Solar Berfungsi?

Penggunaan tenaga solar bukanlah perkara baru di dunia ini. Hari ini, kami menggunakan tenaga solar untuk menghidupkan peranti kami, rumah dan pejabat kami. Lampu jalan solar mempunyai tujuan yang sama. Kualiti yang tiada tandingan dan keupayaan kecekapan tinggi lampu solar menjadikannya sesuai untuk kegunaan luar. Lampu jalan berkuasa solar boleh dipasang di semua tempat awam.

Penyelesaian lampu jalan solar SLM sesuai untuk kebun, taman, sekolah dan kemudahan lain. Terdapat pelbagai jenis lampu jalan solar. Ia boleh digunakan untuk hiasan, pencahayaan dan tujuan lain. Dengan menggunakan lampu jalan solar pengguna boleh menggalakkan tenaga mampan dan meminimumkan pencemaran.

Seperti yang dinyatakan di atas, panel lampu solar memainkan peranan penting dalam lampu solar. Lampu jalan solar mempunyai komponen seperti modul PV, pengawal, bateri GEL, bateri litium dan tiang lampu.

Lampu jalan solar SLM mudah dipasang dan mudah dibawa. Pada siang hari, panel solar menyimpan tenaga matahari dalam bateri. Mereka menyerap tenaga dan meneruskannya ke solar light battery. Pada waktu malam, solar light motion detector diaktifkan untuk mengawal lampu. Mula bekerja secara automatik.

 

Apakah Kelebihan Lampu Jalan Solar?

Kelebihan yang menentukan ialah penyelesaian mesra alam. Selepas memasang lampu jalan solar, pengguna boleh bergantung pada tenaga solar untuk menghidupkan jalan mereka dan ruang awam yang lain. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, solar street light kini lebih maju. Adapun manfaatnya memang banyak.

 

Alternatif Hijau

Untuk pencahayaan konvensional, orang ramai bergantung pada grid kuasa. Apabila blackout, pasti tiada. Walau bagaimanapun, cahaya matahari mudah didapati dan banyak bahagian dunia. Tenaga solar adalah salah satu sumber tenaga boleh diperbaharui terkemuka di dunia. Kos pemerolehan mungkin lebih tinggi sedikit. Walau bagaimanapun, apabila lampu jalan solar dipasang, kos akan lebih rendah. Tenaga solar pada masa ini dianggap sebagai sumber tenaga termurah.

Dilengkapi dengan sistem bateri dalaman, ia boleh dikuasakan di jalanan walaupun cahaya matahari tidak tersedia. Selain itu, bateri boleh dikitar semula dan tidak membahayakan alam sekitar.

 

Penyelesaian Kos Efektif

Lampu jalan solar adalah murah. Tidak banyak perbezaan antara pemasangan solar luar dan sistem grid. Perbezaan utama ialah lampu jalan solar tidak bermeter. Memasang meter menambah kos akhir. Di samping itu, memutuskan sambungan bekalan kuasa utama meningkatkan kos pemasangan.

 

Pemasangan Selamat

Beberapa halangan seperti utiliti bawah tanah dan sistem akar boleh menyebabkan kegagalan semasa pemasangan sistem grid. Penggalian parit elektrik sukar apabila terdapat banyak halangan. Namun, masalah ini tidak berlaku apabila menggunakan lampu jalan solar. Pengguna hanya perlu memasang tiang di mana mereka ingin memasang lampu jalan solar.

 

Bebas Penyelenggaraan

Lampu jalan solar adalah bebas penyelenggaraan. Oleh kerana penggunaan fotosel, keperluan untuk penyelenggaraan sangat berkurangan. Pada siang hari, pengawal mematikan lampu. Jika panel tidak menjana cas semasa waktu gelap, pengawal menghidupkan lampu. Di samping itu, bateri lampu solar mempunyai hayat perkhidmatan selama 5-7 tahun. Air hujan membersihkan panel solar. Bentuk panel solar juga bebas penyelenggaraan.

 

Tiada Bil Utiliti

Lampu jalan solar menjimatkan bil elektrik anda. Pengguna tidak perlu membayar bil elektrik bulanan. ia akan membuat perbezaan. Anda boleh menggunakan tenaga tanpa perlu risau tentang bil utiliti bulanan.

Kesimpulan

Lampu jalan solar boleh memenuhi keperluan pencahayaan komuniti anda. Lampu jalan solar berkualiti tinggi menjadikan bandar kelihatan lebih baik.

Walau bagaimanapun, dengan lampu solar tidak akan ada gangguan bekalan elektrik atau bil utiliti. Dengan kos operasi sifar, ahli komuniti boleh menghabiskan lebih banyak masa di taman dan ruang awam. Anda boleh menikmati aktiviti luar sesuka hati tanpa perlu risau tentang bil elektrik anda. Pencahayaan juga meminimumkan aktiviti jenayah dan mewujudkan persekitaran yang lebih baik dan selamat untuk orang ramai.

Semestinya. Dengan SML, hanya lampu solar berkuaiti tinggi dan tahan lama diberikan termasuklah semua lampu solar komponen yang tahan lama. Kami mempunyai pelbagai jenis produk lampu solar terbaik, lampu solar tahan lama dan mampu milik. Hubungi kami sekarang di 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda.untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.