Berapa Lampu Solar Bertahan?

Lampu solar bergantung kepada tiga komponen lampu solar utama yang digunakan. Iaitu, panel solar, bateri dan LED lampu solar. Secara purata, lampu solar bertahan sehingga lebih 8 tahun. Ini bermakna ia akan berfungsi dengan cekap selama bertahun-tahun (lebih 80%). Dari masa ke masa, kecekapan menurun di bawah 80% (ia tidak berhenti berfungsi), yang dianggap sebagai jangka hayat cahaya suria. Faktor bergantung kepada hayat perkhidmatan cahaya suria:

  1. Hayat Panel Lampu Solar: Panel solar boleh digunakan selama lebih daripada 20 tahun.

  2. Hayat Lampu LED Solar: Jangka hayat LED biasanya 50000 jam.

  3. Hayat Bateri: Hayat bateri bergantung pada jenis bateri lampu solar yang digunakan 1-9 tahun.

Prestasi dan jangka hayat lampu solar bergantung pada kualiti komponen lampu solar yang digunakan dalam sistem lampu solar seperti sumber cahaya, bateri, pengawal, panel solar dan komponen lain yang menyambungkan semua ini.

SLM diasaskan dengan idea untuk mempromosikan tenaga boleh diperbaharui dan menyediakan penyelesaian pencahayaan solar yang berkualiti pada harga yang berpatutan. SLM kini merupakan pengedar utama lampu jalan solar terkini, lampu taman solar, solar security light dan solar spot. Pasukan SLM boleh membantu anda memilih produk lampu solar yang sesuai untuk keperluan anda dan menjamin sokongan berterusan selepas pembelian produk solar anda.

Sumber Cahaya: Semua lampu solar moden, terutamanya lampu jalan solar, menggunakan LED sebagai sumber cahayanya. Ini kerana lampu LED solar boleh menghasilkan keamatan cahaya yang lebih tinggi dengan penggunaan tenaga yang lebih rendah.

Panel Lampu Solar: Panel solar adalah komponen yang paling penting dan mahal dalam sistem pencahayaan solar. Panel monocrystalline atau polycrystalline digunakan untuk lampu suria. Panel solar mempunyai jangka hayat purata 25 hingga 30 tahun, dan penyelenggaraan yang betul boleh memanjangkan hayat panel solar anda.

Bateri Lamou Solar: Bateri asid plumbum mempunyai jangka hayat 3-5 tahun, tetapi bateri litium-ion atau LiFePO4 digunakan secara meluas dalam lampu solar kerana kelebihannya yang berbilang. Bateri litium-ion bertahan kira-kira 2-3 tahun, dan bateri LiFePO4 mempunyai jangka hayat biasa kira-kira 5-6 tahun, dan fakta bahawa ia mengecas lebih cepat boleh menjejaskan jangka hayat keseluruhan sistem lampu solar

Controller Solar Light: Gunakan pengawal PWM atau MPPT untuk melindungi bateri dan mengawal voltan. Pengawal cas biasanya bertahan kira-kira 15 tahun dan menentukan masa pengecasan dan lampu solar automatik dihidupkan dan dimatikan. Dengan bantuan pengawal, bateri juga dihalang daripada pengecasan berlebihan dan kurang pengecasan.

Jangka Hayat Lampu Solar juga bergantung pada reka bentuk luaran unit, solar light design. Lampu solar biasanya ditempatkan dalam kes yang diperbuat daripada plastik ABS atau bahan aloi logam. Memandangkan lampu jalan solar dan lampu taman digunakan untuk pencahayaan luar, rawatan kalis air bagi unit pencahayaan membolehkannya menahan keadaan cuaca yang teruk. Lampu jalan solar selalunya dipasang pada tiang, dengan tiang keluli tergalvani panas yang boleh bertahan sehingga 40 tahun tanpa berkarat.

 

Pilih Lampu Solar Berkualiti

Faktor utama untuk lampu solar tahan lama adalah dengn menggunakan lampu solar berkualiti dengan high quality solar light components. Pastikan anda membuat pilihan yang tepat.

Ingin lampu solar terbaik, lampu solar berkualiti, lampu solar tahan lama dengan harga lampu solar yang berpatutan? Apa tunggu lagi, Untuk lebih info, hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe. Manfaatkan sepenuhnya daripada pelaburan solar anda.