Petua Pemasangan Untuk Lampu Berkuasa Solar

Pemilik rumah dan perniagaan yang berminat untuk mengurangkan penggunaan tenaga, kos penyelenggaraan dan bil utiliti sedang bereksperimen dengan pencahayaan berkuasa solar sebagai pelaburan yang kukuh. Mencari lampu jalan suria yang berkualiti boleh membantu mengekalkan kos awal anda rendah, apatah lagi menjimatkan wang anda dalam jangka masa panjang.

Untuk memanfaatkan sepenuhnya lampu solar luar anda, terdapat beberapa perkara yang perlu diingat. Berikut ialah beberapa garis panduan tentang cara melindungi lampu berkuasa solar anda daripada kegagalan.

 

 

Bagaimana Untuk Memilih Lampu Solar

Pencahayaan yang direka bentuk dengan buruk dan dipasang dengan tidak betul boleh memberi kesan yang ketara kepada prestasi sistem PV anda. Kualiti kuasa yang lemah juga boleh mendasari banyak masalah.

Anda boleh memilih lampu berkuasa solar berdasarkan harga atau membeli rangkaian lampu jalan berkuasa solar tertentu daripada syarikat tertentu. Semua faktor mesti diambil kira dan sistem pencahayaan fotovoltaik mesti dipertimbangkan secara keseluruhan.

Sistem lampu panel solar luar grid mesti direka bentuk dan dipilih berdasarkan pelbagai pengiraan. Faktor yang perlu dipertimbangkan termasuk kecerahan mentol LED, jangka hayat setiap komponen, penyimpanan bateri autonomi dan hari bekerja paling lama tanpa cahaya matahari. Saiz dan kualiti sel solar mempengaruhi kecekapan panel solar.

 

Elakkan Tempat Teduh Dimana Lampu Panel Solar Dipasang

Lampu panel solar mengumpul tenaga matahari dan menukarkannya kepada elektrik. Lebihan elektrik yang dijana pada waktu siang disimpan dalam bank bateri dan digunakan untuk menghidupkan lampu pada waktu malam.

Jumlah tenaga yang dihasilkan oleh lampu panel solar bergantung kepada jumlah cahaya matahari yang memasukinya. Oleh itu, ia berbeza-beza bergantung pada musim dan hari. Tidak ada tempat yang lebih baik untuk memasang panel solar daripada negara yang cerah seperti California.

Walaupun di kawasan yang mempunyai sumber suria yang banyak, adalah penting untuk tidak memasang lampu suria di tempat teduh. Teduhan menjejaskan keupayaan panel solar untuk menjana elektrik. Dan jumlah cahaya matahari mempunyai kesan yang paling besar terhadap prestasi pencahayaan solar.

Panel solar harus diletakkan di bawah cahaya matahari langsung untuk mendapatkan cahaya matahari maksimum yang kemudiannya digunakan untuk menyalakan lampu.

 

Cara Memasang Lampu Solar Dan Cara Mengarahkan Cahaya Dari Panel Solar Ke Matahari

Seperti yang dinyatakan di atas, lebih banyak cahaya matahari yang diterima oleh lampu panel solar, lebih banyak kuasa ia akan menjana dan menyimpan dalam bateri. Lampu panel solar yang menghadap atau sejajar dengan matahari menghalang kebanyakan sinaran matahari.

Umum mengetahui matahari bergerak dari timur ke barat dan arah terbaik untuk menunjuk panel solar adalah selatan. Terdapat banyak perdebatan, tetapi penyelidikan baru-baru ini mencadangkan bahawa adalah lebih baik untuk meletakkan panel solar di suatu tempat antara selatan dan barat supaya mereka menerima cahaya matahari paling banyak. Paling baik panel lampu solar diletakkan dibawah tempat terdedah kepada matahari.

 

Lampu Panel Solar Dan Lokasi Pemasangan

Lampu panel solar akan dihidupkan/dimatikan secara automatik dan panel solar hendaklah diletakkan di atas atau jauh dari cahaya. Jika tidak, cahaya daripada lampu akan mengganggu penderia cahaya dan isyarat kawalan automatik lampu jalan.

Sensor digunakan untuk mengesan keamatan cahaya. Contohnya, apabila jumlah cahaya jatuh di bawah 80%, kawalan automatik lampu jalan akan dihidupkan. Jika lampu berada tepat di atas panel solar, lampu panel solar sebenar untuk hari itu dikira dan lampu dimatikan.

 

Penyelenggaraan Lampu Solar Secara Berkala

Lampu berkuasa solar memerlukan penyelenggaraan yang jauh lebih sedikit daripada penyelesaian pencahayaan tradisional, tetapi ia masih memerlukan penyelenggaraan. Mentol LED lampu solar mempunyai jangka hayat sehingga 100,000 jam, manakala hayat bateri adalah kira-kira 5-7 tahun.

Penyelenggaraan yang betul membantu memanjangkan hayat komponen sistem suria anda. Mengekalkan lampu berkuasa solar luar grid anda dalam keadaan optimum memerlukan langkah pencegahan dan pelan untuk perkhidmatan penyelenggaraan dan pembaikan.

 

Lampu Solar Berfungsi Dengan Baik

Ikuti tip tersebut untuk jadikan lampu solar anda berfungsi dengan terang dan kekal sepanjang malam serta lampu solar akan tahan lebih lama. Pertama pilih lampu solar yang tepat, lampu solar yang berkualiti tinggi. Kedua lampu solar dipasang dengan betul, pastikan panel lampu solar terdedah kepada matahari dan ketiga lakukan penyelenggaraan berkala.

Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe. Manfaatkan sepenuhnya daripada pelaburan solar anda.