5 Petua Untuk Memanjangkan Hayat Lampu Solar Anda

Lampu solar luar sangat bagus! Gunakan tenaga bebas matahari untuk menerangi kawasan atau menyerlahkan reka bentuk landskap kegemaran anda. Lebih-lebih lagi, ia hampir tidak memerlukan penyelenggaraan. Tetapi ada cara mudah untuk menjadikan lampu solar anda tahan lebih lama.

Lampu solar mempunyai modul PV (photovoltaic) yang menggunakan tenaga matahari untuk mengecas bateri pada siang hari. Apabila gelap, tenaga yang disimpan dalam bateri menghidupkan lampu solar LED.

Tetapi bagaimana anda memanfaatkan sepenuhnya lampu solar ini? Berikut adalah 5 petua untuk menjadikan lampu solar luar anda tahan lebih lama.

 

 

1. Tahu Di mana Untuk Meletakkan Lampu Solar

Adalah penting bahawa panel solar terdedah kepada cahaya semula jadi selama mungkin kerana ia menarik tenaga daripada matahari. Lebih lama panel lampu solar berada di bawah matahari, lebih lama bateri akan dicas. Hayat bateri yang lebih lama bermakna output cahaya yang lebih baik.

Bateri yang dicas penuh boleh memberikan kuasa sehingga 8-10 jam untuk lampu solar berkualiti tinggi. Banyak masalah dengan solar disebabkan oleh penempatan yang tidak betul kerana tidak mendapat tenaga yang mencukupi daripada matahari. Lampu solar memerlukan beberapa jam cahaya matahari setiap hari, jadi elakkan meletakkan lampu di kawasan teduh sepenuhnya atau separa teduh dan pindahkan lampu solar panel dilokasi yang menerima cahaya matahari sepanjang hari.

 

2. Membersihkan Panel Solar

Jika lampu solar anda tidak berfungsi dengan cekap seperti dahulu adalah idea yang baik untuk membersihkan panel solar anda. Habuk dan kotoran terkumpul pada panel dari masa ke masa, menghalang cahaya matahari dan menghalang bateri daripada dicas dengan betul. Sudah tentu, ini akan menjejaskan kualiti keseluruhan cahaya.

Membersihkan panel solar adalah pantas dan mudah.

  1. Bersihkan kotoran dengan tuala kertas lembap.

  2. Lap perlahan permukaan panel dengan kain lembap untuk mengeluarkan habuk. Jika perlu, anda boleh menggunakan sedikit sabun pinggan mangkuk pada permukaan panel solar.

Bersihkan panel solar anda pada awal atau lewat hari untuk mengelakkan daripada mencucinya apabila lampu panas. Untuk pastikan lampu solar anda berfungsi dengan baik, bersihkan panel solar anda kira-kira sebulan sekali atau lebih kerap jika anda tinggal di kawasan yang sangat kotor.

 

3. Elakkan Halangan

Apabila memasang lampu solar luar, jangan letakkan unit di laluan mesin pemotong rumput. Begitu juga, meletakkan unit di sebelah jalan masuk mungkin menyebabkan kenderaan melanggar lampu anda. Jika kawasan rumah ada dipenuhi pokok-pokok besar yang boleh menghalang lampu solar panel, minta tukang kebun untuk memotongnya dan sentiasa memerhatikan pokok tersebut jika kembali tumbuh. Pastikan peranti berada di bawah cahaya matahari yang baik dan tempat ia tidak boleh terhantuk atau berjalan.

 

4. Cas Bateri Sebelum Digunakan Dan Ganti Jika Perlu

Selepas membeli lampu solar baharu, ia hendaklah dicas sepenuhnya sebelum digunakan. Ia mengambil masa sekurang-kurangnya 12-14 jam cahaya matahari langsung untuk mengecas sepenuhnya lampu luar solar baharu anda.

Sebelum memasang lampu baharu, sila biarkan di luar di tempat yang cerah selama 2 hari untuk mengecasnya sepenuhnya supaya bateri dicas 100%.

Kemudian semaknya (untuk memastikan ia berfungsi) sebelum meletakkannya di tempat yang anda inginkan.

Pek bateri dalam lampu luar solar biasanya bertahan 1-3 tahun sebelum memerlukan penggantian. Bateri perlu ditukar sekiranya:-

  • Apabila lampu menyala untuk tempoh yang singkat pada waktu malam.

  • Apabila pencahayaan malap

  • Atau jika lampu solar anda tiba-tiba berhenti berfungsi.

 

 

5. Jangan Letak Berhampiran Lampu Jalan

Sensor cahaya yang mengesan aras kecerahan secara automatik menghidupkan/mematikan kebanyakan lampu luar solar. Ini bermakna ia akan dihidupkan secara automatik pada waktu malam untuk meringinkan kerja anda. Ini bagus, dan ia juga dimatikan secara automatik apabila ia pada waktu subuh.

Walau bagaimanapun, untuk penderia berfungsi, ia mesti diletakkan dengan betul. Pastikan cahaya berada jauh dari sumber cahaya malam seperti lampu rumput dan lampu jalan. Jika terdapat sumber cahaya (seperti lampu jalan) berdekatan, lampu solar mungkin tidak berfungsi dengan baik.

 

Akhir Kata

Dengan petua ringkas dan tanpa kerumitan ini, lampu landskap solar, lampu teres solar dan lampu solar luaran dan pelbagai jenis lampu solar yang lain akan bertahan selama bertahun-tahun. Kami mempunyai pelbagai jenis produk lampu solar terbaik, lampu solar tahan lama dan lampu solar kos murah. Hubungi kami sekarang di 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda.untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.