Mari Tahu Petua Mencerahkan Lampu Solar Anda

Anda sedang mencari cara untuk menerangi kawasan rumah pada waktu malam tanpa bil elektrik atau bimbang terlupa untuk menghidupkan dan mematikan lampu. Kemudian anda terjumpa lampu solar dan memutuskan untuk membeli lampu solar yang terang. Ia berfungsi dengan baik selama beberapa malam, tetapi ia tidak secerah dahulu.

Jika anda menjawab ya, anda tidak bersendirian. Malah, ramai orang mengalami masalah ini.

Tetapi berita baiknya ialah dengan beberapa langkah mudah anda boleh menjadikan lampu solar solar luaran anda terang semula.

Mari lihat petua ini

 

1. Letakkan Lampu Solar Dilokasi Terbaik

Sudah tentu, lampu solar memerlukan cahaya matahari untuk menjana elektrik. Jadi anda ingin mendapatkan sinar matahari langsung sebanyak mungkin setiap hari.

Salah satu cara terbaik untuk mencerahkan lampu solar anda adalah dengan mengesan matahari di kawasan anda. Memandangkan bumi beredar mengelilingi matahari, panel solar harus menghadap matahari untuk jangka masa yang paling lama.

Sesungguhnya, ia adalah Selatan bagi mereka yang tinggal di Hemisfera Utara dan Utara bagi mereka yang tinggal di Hemisfera Selatan.

Petua pro: Untuk memastikan cahaya matahari maksimum, pantau berapa banyak cahaya matahari yang anda perolehi di kawasan yang berbeza dikawasan rumah anda. Pastikan panel lampu solar ada berapa dibawah direct matahari.

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan ialah teduhan. Oleh itu, perlu diingat bahawa pada sebelah petang, pokok, pokok renek, atau bahkan dinding rumah anda boleh menghalang kawasan yang mendapat banyak cahaya matahari pada waktu pagi.

Salah satu perkara yang paling penting untuk diingat ialah anda perlu menjejaki tempat teduhan anda untuk pemasangan lampu solar yang lebih baik.

Akhir sekali, untuk lampu solar dengan panel solar yang berasingan, satu lagi lapisan keselamatan boleh ditambah dengan menggali lubang dan menanam pendawaian panel solar ke kedalaman sekurang-kurangnya 6 inci.

Anda juga boleh menjalankan wayar melalui tiub plastik. Ini menjadikannya kurang berkemungkinan untuk memotong wayar secara tidak sengaja semasa proses penggerudian dan membolehkan wayar ditebat untuk kekonduksian yang lebih baik.

 

2. Bersihkan Panel Lampu Solar

Segala-galanya di rumah anda memerlukan sedikit kasih sayang dan penjagaan untuk memastikan rumah anda bersih dan berfungsi. Ini juga terpakai pada modul solar dalam pencahayaan kawasan rumah anda.
Kotoran pada panel solar menjejaskan kawasan penerima cahaya dan dengan itu menjejaskan prestasi, menjadikan lampu solar luar rumah kurang terang berbanding sebelumnya.

Oleh itu, panel lampu solar hendaklah sentiasa bersih dan bebas daripada bendasing seperti kotoran dan debu supaya cahaya matahari dapat menangkap jumlah maksimum tenaga daripada matahari.

Dan untuk memastikan ia bersih, gunakan berus untuk membersihkan lebihan kotoran atau timbunan di bahagian atas panel solar. Jadi jika lampu dipasang tinggi, letakkan lampu berhampiran panel solar untuk akses mudah. Sila tanggalkan Anda juga harus menggosok permukaan panel solar dengan lembut dengan kain lembap, sebaik-baiknya kain microfiber. Selepas membersihkan panel solar, lap air yang tinggal dengan tuala bersih untuk menjadikan panel solar bersinar dengan indah.

Semasa membersihkan permukaan, pastikan anda menggunakan span lembut dan detergen neutral. Jangan gunakan agen pembersih yang keras yang boleh merosakkan permukaan.

3. Bersihkan Perumah Lampu Solar

Satu lagi langkah penting dalam proses pembersihan ialah membersihkan solar light casing.
Membersihkan lekapan lampu mungkin tidak begitu tinggi dalam senarai tugasan anda, tetapi ini adalah salah satu perkara paling mudah yang boleh anda lakukan untuk benar-benar menyerikan taman anda.

Awan debu terkumpul dan kotoran lain mentol led lampu solar, penutup dan lekapan mengurangkan aliran cahaya. Yang tinggal hanyalah membersihkan penutup dengan span dan detergen lembut.

 

4. Periksa Bateri

Satu lagi bahagian penting dalam lampu luar solar ialah bateri. Di sini tenaga matahari disimpan dan tenaga ini menggerakkan cahaya matahari.

Bateri ini biasanya direka untuk bertahan, tetapi ia tidak dijamin tahan lama. Periksa bateri dalam lampu solar anda dengan kerap untuk melihat sama ada ia rosak atau berkarat. Jika ia berkarat, anda akan melihat serbuk putih di sekeliling terminal. Anda boleh cuba mengalih keluarnya dan melihat sama ada ia meningkatkan prestasi bateri. Selain itu, mengeluarkan habuk ini memerlukan penggunaan berus untuk mengeluarkannya daripada kedua-dua bateri dan sarungnya.

Anda boleh memilih untuk memasang semula bateri atau menggantikannya dengan bateri baharu (yang terakhir disyorkan, terutamanya jika bateri tidak diganti untuk beberapa ketika). Secara amnya, bateri dalam lampu suria luar dikatakan bertahan 3-4 tahun sebelum memerlukan penggantian.

Untuk menggunakannya pada bateri, anda perlu:

1. Sila simpan lampu solar didalam bilik gelap sehingga bateri dinyahcas sepenuhnya.
2. Matikan suis lampu.
3. Jangan gunakan lampu solar dan letakkan di bawah sinar matahari langsung selama 2-3 hari.
4. Ditentukur semula bateri. Ia satu prosedur yang mudah.

5. Baiki sambungan antara panel dan pengecas.

Kabel panel solar tidak boleh memindahkan semua tenaga ke bateri dengan cekap jika ia tidak ditebat dengan betul. Akibatnya, sebahagian besar tenaga yang dihasilkan terbuang dan panel solar tidak dapat mengecas bateri sepenuhnya. Oleh itu, jika masa pencahayaan lampu suria tiba-tiba menjadi lebih pendek, anda harus menyemak pendawaian semula.

 

6. Periksa Lampu LED Solar

LED ialah sumber cahaya pilihan untuk lampu luar rumah kerana ia tahan lebih lama dan menggunakan kurang tenaga berbanding mentol pijar, tetapi ia akhirnya haus dan merendahkan prestasi. Ini kerana LED ini disambungkan secara bersiri. Jadi apabila salah satu LED padam, ia boleh menjejaskan prestasi keseluruhan cahaya suria.

Dalam kes itu, jika lampu anda mempunyai mentol yang boleh diganti, cuma gantikannya dengan lampu LED baharu.

 

Akhir Kata

Seperti yang dikatakan, artikel ini memberi anda petua hebat untuk menjadikan lampu solar anda lebih terang. Harap ini menyelesaikan masalah anda. Jika anda mempunyai sebarang soalan lain, boleh hubungi kami Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.