4 Langkah Penting Untuk Memastikan Lampu Solar Kekal Lama

Anda telah buat pembelian lampu solar dan lampu solar kini hampir kepada anda.

Sebelum anda memasang sistem lampu solar, berikut adalah beberapa petua untuk memastikan ia akan bertahan lama. Jika anda telah memasang lampu anda, petua ini akan membantu anda memastikan ia dipasang dengan betul dan lampu solar berfungsi dengan sempurna dari tahun ke tahun.

 

1. Baca Arahan Pemasangan Lampu Solar Sepenuhnya

Saya tidak suka manual seperti kebanyakan orang, tetapi membaca arahan pemasangan untuk lampu solar baharu anda sebelum anda mula memasang boleh menjimatkan masa dan berjalan lancar. Panduan pemasangan lampu solar mengandungi banyak maklumat berguna untuk memastikan semua keperluan pemasangan sistem dipenuhi. Ia juga biasanya termasuk beberapa maklumat penyelesaian masalah supaya anda boleh mengenal pasti dengan cepat perkara yang salah jika anda menghadapi masalah semasa pemasangan.

 

2. Pastikan Panel Lampu Solar Terdedah Kepada Matahari

Kami perhatikan ramai yang pasang lampu solar ditempat berteduh. Ini menyebabkan lampu solar tidak berfungsi dengan baik dan lampu solar tak terang serta sistem gagal dalam masa beberapa hari. Panel lampu solar memerlukan matahari penuh sepanjang hari untuk berfungsi dengan baik pada waktu malam. Dengan teduhan, panel lampu solar tidak dapat menjana elektrik, mengecas bateri dan mengendalikan lampu solar pada waktu malam.

 

3. Ikut Semua Label

Semak label pada kabel lampu solar atau komponen lampu solar. Baca dan ikut arahan. Label tambahan telah ditambahkan untuk perubahan kecil pada panduan pemasangan lampu solar untuk memastikan sistem anda dipasang dengan betul. Sentiasa baca semua label sebelum menyambungkan cable solar light untuk mengelakkan beban sistem berlebihan dan fius meniup.

 

4. Kekal Dimaklumkan Penyelenggaraan Rutin

Sama seperti kereta atau rumah anda, sistem lampu solar anda memerlukan penyelenggaraan, tapi tidaklah susah atau perlu dilakukan selalu. Gantikan bateri lampu solar apabila ia mencapai penghujung hayatnya. Bersihkan panel lampu solar sekali-sekala jika anda tinggal di kawasan yang berdebu dan kering, gantikan mentol/lampu LED solar apabila ia mencapai penghujung hayatnya, dan anda tidak akan pergi sehari tanpa lampu solar. Selain itu, maintenance lampu solar tetap sistem anda akan membantu anda menentukan sama ada masalah mungkin timbul dalam masa terdekat.

 

Lampu Solar Anda Akan Tahan Lebih Lama

Sama ada anda mempunyai commercial solar light atau pencahayaan landskap berskala kecil, pemasangan yang betul dan pematuhan sistem memastikan sistem anda akan berfungsi dengan sempurna untuk tahun-tahun akan datang. Kebanyakan sistem lampu solar boleh bertahan selama 25 tahun atau lebih, jadi pastikan anda mendapat setiap saat cahaya yang ditawarkan oleh sistem ini.

Beli dan guna lampu solar berkualiti juga penting. Salah satunya lampu solar terbaik di Malaysia adalah jenama lampu solar SLM. Hanya lampu solar yang berkualiti tinggi yang disediakan untuk anda. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.