Bagaimana Untuk Menjadikan Lampu Jalan Solar LED Kalis Air?

Hari ini, lampu jalan solar LED digunakan di banyak merata dunia. Ia popular kerana ia mesra alam dan kos rendah. Oleh kerana ia dipasang di luar, ia sentiasa terdedah kepada angin dan hujan.

Kelembapan akan menembusi di dalam lampu jalan solar LED dan boleh menyebabkan kerosakan yang besar. Oleh itu, adalah penting untuk lampu jalan solar LED yang kalis air dan ia berfungsi dengan baik.

 

Penarafan IP

Malah, terdapat parameter yang dipanggil “Penilaian IP” dalam spesifikasi teknikal lampu jalan solar. Penarafan IP (Penilaian Perlindungan Ingress) ialah penarafan yang digunakan untuk mengklasifikasikan pelbagai darjah keketatan yang diberikan oleh penutup elektrik terhadap objek asing seperti air dan kotoran. Ia memberikan petunjuk yang lebih jelas tentang kalis air sesuatu item.

Untuk penutup, penarafan IP kalis air biasa ialah penutup IP67, IP66 dan IP65. Apakah maksud penilaian ini?

IP65: Boleh melindungi daripada pancutan air. Air yang disembur ke perumah dari sebarang arah dari muncung (6.3mm) tidak memberikan kesan berbahaya.

IP66: Melindungi daripada arus air yang kuat. Air jet berkuasa (muncung 12.5 mm) yang diarahkan ke perumahan dari semua arah mestilah tidak mempunyai kesan yang memudaratkan.

IP67: Melindungi daripada tenggelam sehingga 1m. Apabila perumah direndam dalam air dibawah keadaan tekanan dan masa yang ditetapkan (kedalaman rendaman maksimum 1 m), air tidak boleh masuk dalam kuantiti yang berbahaya.

Pelanggan boleh memilih lampu kalis air berkuasa solar mengikut keperluan mereka.

Apabila kalis air, perkara berikut harus diperhatikan:

 

Bateri

Bateri adalah asas lampu jalan solar LED. Fungsi utamanya adalah untuk menyimpan tenaga elektrik yang dijana oleh panel solar dan membekalkannya kepada sistem pencahayaan. Bateri lampu jalan solar ditanam di dalam tanah untuk mengelakkan banjir. Dikatakan bahawa lapisan luar bateri adalah kalis air, tetapi ia perlu ditutup dengan simen untuk mengukuhkan lagi langkah kalis air bergantung kepada keadaan.

 

Kawalan Cas Lampu Jalan Solar

Kita juga harus memberi perhatian kepada kawalan cas solar, ianya sangat penting untuk lampu jalan solar LED. Pada siang hari pengawal menukar tenaga solar kepada elektrik dan pada waktu malam bateri menyalakan lampu jalan. Kebanyakan komponen kawalan ini dipasang pada penutup lampu dan kotak bateri. Air biasanya tidak tidak dapat masuk, tetapi anda harus berhati-hati. Apabila memasang, adalah lebih baik untuk membengkokkan wayar sambungan dalaman terminal kawalan ke dalam bentuk U dan membetulkannya. Wayar penyambung luar juga harus dibetulkan dalam bentuk U untuk mengelakkan air hujan daripada masuk dan terputus.
Pemegang/ Batang Lampu Jalan Solar

Lampu LED kalis air adalah sangat mudah, cuma buat tudung lampu ringkas seperti lampu biasa ke kalis air. Pengedap tudung lampu jalan solar perlulah tinggi dan rawatan kalis air bagi tapak lampu boleh memastikan hayat lampu jalan. Oleh itu, pilihan perumahan lampu jalan adalah penting, penarafan kalis air ialah IP65 atau IP66.

Sistem Pendawaian

Akhir sekali, kita perlu menyemak keupayaan kalis air berfungsi ke atas sistem pendawaian. Periksa sama ada terdapat masalah pada penyambungan, kebocoran air, pita pengelupasan tertanggal dan ia baiki secepat mungkin. Musim hujan agak tinggi. Dalam kebanyakan kes, air hujan tidak akan menembusi menara cahaya, tetapi pemeluwapan wap air juga akan menyebabkan litar pintas.

Pastikan Jenis Lampu Solar Jalan Anda

Kami harap maklumat di atas tentang cara kalis air lampu jalan solar LED telah membantu. Sebelum memasang dan menggunakan lampu jalan solar LED, pemilik harus memberi perhatian kepada langkah kalis air semua bahagian lampu jalan solar LED.

Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini.