Bagaimana Untuk Menilai Kualiti Sumber Cahaya LED Untuk Lampu Jalan Solar?

Apabila masalah alam sekitar global semakin ketara, minat terhadap tenaga bersih seperti tenaga suria semakin meningkat di seluruh dunia. Oleh itu, pasaran lampu jalan solar mempunyai masa depan yang cerah dan ramai usahawan berbondong-bondong ke sana dengan segera. Dengan peningkatan tenaga solar, peranan lampu jalan solar menjadi lebih penting. Memandangkan sumber cahaya LED kini digunakan secara meluas untuk pencahayaan luar, prestasi lampu jalan solar telah bertambah baik, diikuti dengan kecekapan penukaran panel solar. Perubahan ini menjadikan lampu jalan solar sebagai produk hijau sebenar. Sejak awal, tanpa bil elektrik dan pemasangan dan penyelenggaraan yang mudah, lampu jalan solar telah menjadi pengubah permainan.

Sumber cahaya LED adalah bahagian penting dalam lampu jalan solar, jadi kita perlu belajar menilai kualiti sumber cahaya LED untuk lampu jalan solar. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan tiga faktor yang mempengaruhi kualiti sumber cahaya LED. meningkat.

 

Bentuk Sumber Cahaya LED Ditayangkan

Bentuk sumber cahaya LED yang diunjurkan pada permukaan adalah kriteria utama untuk menilai kualiti cahaya. Lampu jalan solar berkualiti tinggi berfungsi dengan baik apabila melibatkan pemprosesan optik. Ia biasanya menggunakan skema pengedaran cahaya sekunder – terdapat dua cawan reflektif, satu untuk pengedaran cahaya keseluruhan dan satu lagi dengan fungsi anti-silau untuk menjadikan titik cahaya sekata dan bulat boleh dilakukan. Jumlah cahaya pusat adalah 30% atau lebih tinggi daripada sumber cahaya LED biasa.

Tompok cahaya secara beransur-ansur kabur dari dalam, cahaya tepi bertaburan secara semula jadi, bintik cahaya sekunder dilemahkan dengan baik, peralihannya sangat licin, manusia berasa sangat lembut dan selesa, dan bayang-bayang yang berselerak dan titik hitam adalah Tiada.

Sebagai sumber cahaya LED dengan pengedaran cahaya yang tidak sekata, kualitinya tidak tinggi. Sumber cahaya jenis ini mempunyai bintik gelap dan kawasan gelap yang jelas. Jelas sekali kesan pencahayaan tidak sesuai dan mata manusia sangat tidak selesa.

 

Silau

Silau bukan sahaja tidak menyenangkan mata manusia, ia juga mengurangkan keterlihatan objek dan menimbulkan bahaya. Secara umum, lebih terang sumber cahaya, lebih tajam silau. Semakin dekat sumber cahaya dengan garis penglihatan, semakin jelas silau, semakin besar kawasan yang boleh dilihat, semakin banyak bilangan sumber cahaya, dan semakin jelas silau.

Jadi bagaimana anda mengelakkan situasi ini? Secara amnya, ia menggunakan reka bentuk pengedaran cahaya sekunder saintifik. Kedua, cawan reflektor tidak boleh menggunakan reka bentuk cermin. Teknologi salutan nano baharu boleh meningkatkan fungsi anti-silau. Tudung lampu solar juga harus mempunyai reka bentuk anti-silau. Apabila membeli lampu jalan solar, anda harus memberi perhatian kepada butiran ini dalam reka bentuk supaya anda boleh menjamin kualiti sumber lampu LED lampu jalan solar.

 

Suhu Warna

Suhu warna sumber cahaya juga perlu dipertimbangkan. Suhu warna yang terlalu rendah atau terlalu tinggi tidak sesuai. Jika suhu warna terlalu rendah, paparan akan menjadi panas. Ia memberi orang kehangatan, tetapi kesan cahaya sedemikian membuatkan orang mengantuk. Ini sangat berbahaya bagi pemandu yang perlu berjaga sepanjang masa.

Walau bagaimanapun, jika suhu warna terlalu tinggi, cahaya akan menjadi terlalu putih. Apabila lampu diterangi, penampilan warna yang tidak realistik menimbulkan ketidakselesaan visual dan boleh membawa kepada emosi negatif dalam pemandu, membuatkan mereka berasa tegang atau tertekan.

Baik untuk memilih cahaya neutral yang hampir dengan cahaya semula jadi. Ini mengembalikan warna asal objek dan membuatkan orang berasa selesa.

Berhati-hati Memilih Lampu Jalan Solar

Buat kajian dibuat sebelum membeli dan pemasang lampu solar. Pastikan cahaya LED lampu jalan solar sesuai dengan keadaan, tidak terlalu terang dan tidak terlalu malap. Kami di SLM boleh beri bimbangan kepada anda.

Kami di SLM mempunyai types of solar light mengikut keperluan anda. Banyak solar street light project yang telah kami kendalikan. Untuk lebih info, hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe. Manfaatkan sepenuhnya daripada pelaburan solar anda.