Adakah Lampu Solar Kekal Selamanya?

Seperti mana-mana produk, lampu solar akan haus juga dan akan ada masalah yang boleh berlaku seperti lampu tidak berfungsi dengan baik, bateri lampu solar kosong atau cahaya lampu solar lemah. Untuk semua ini, anda harus mendapatkan pengganti. Purata jangka hayat LED adalah kira-kira 10 tahun atau lebih. Bateri lampu solar boleh digunakan selama kira-kira 4 tahun. Jika bateri lampu solar mati dalam tempoh jaminan, tiada kos untuk menggantikannya. Walau bagaimanapun, bateri lampu solar adalah harga bateri berpatutan dan menukar pek bateri tidak menjadi masalah. Satu lagi faktor penting ialah panel lampu solar mesti menerima cahaya matahari yang mencukupi. Anda perlu menerima sekurang-kurangnya 8 jam tenaga daripada matahari. Dengan penyelenggaraan yang betul, lampu solar akan bertahan lama.

 

Antara Petua Tentang Cara Memanjangkan Hayat Lampu Solar Dan Menjadikannya Tahan Lebih Lama

Pastikan ia berkilauan bersih: Kotoran pada panel solar boleh menghalang sinaran matahari. Ini akan menghabiskan bateri dengan lebih cepat. Ia juga boleh menjejaskan pencahayaan dan kurangkan kecerahan lampu solar. Atas sebab ini, panel lampu solar perlu dibersihkan dengan kerap. Kotoran dan serpihan boleh menyebabkan kesan membayangi, jadi pakaian lembap harus digunakan untuk membersihkan.

Letakkan dikawasan lapang: Satu cara untuk memanjangkan hayat panel lampu solar anda ialah meletakkannya di lokasi yang menerima cahaya matahari maksimum, panel lampu solar mesti terdah kepada matahari. Dengan kurang cahaya matahari, tiada kecerahan. Letakkan semula lampu dan pasangkannya di ruang terbuka. Anda boleh mengeluarkan tumbuhan dan semak untuk memastikan tiada apa-apa yang menghalang cahaya.

Tetapan yang betul: Pastikan tetapan lampu solar betul. Tetapan yang salah boleh merosakkan lampu solar. Penggunaan berlebihan boleh berlaku, yang boleh menyebabkan hayat bateri. Jika salah ditetapkan, ia boleh menceriakan taman anda dan menggunakan lebih banyak tenaga. Kabel longgar selalunya memerlukan penyiasatan yang teliti.

Lindungi panel lampu solar: Panel solar tidak dapat menahan keadaan cuaca yang melampau. Cuaca hujan lebat boleh memudaratkan dan memberikan cahaya yang malap. Apabila hujan lebat, anda perlu membawa lampu solar anda ke dalam rumah. Apabila menyimpannya, perlu mengeluarkan bateri dan simpan dengan selamat. Balut pinggan dengan kertas untuk mengelakkan kelembapan dan kotoran.

Matikan Untuk Memelihara: Penjimatan bateri adalah penting. Pada hari hujan, panel solar tidak akan mengecas dengan cekap. Ini boleh menyebabkan pengecasan bateri tidak mencukupi. Atas sebab ini, lampu mesti dimatikan pada hari hujan.

Pilih LED Lampu Solar yang sesuai: LED watt yang lebih tinggi mengalirkan bateri dengan cepat. Ia adalah perlu untuk memilih lampu dengan penggunaan tenaga yang rendah. Ini akan menjimatkan bateri anda lebih lama. Apabila membeli mentol, anda harus mempertimbangkan sama ada ia untuk kegunaan dalaman atau luaran.

Faktor gelap: Satu lagi faktor penting ialah lokasi. Lampu solar mempunyai sensor supaya mereka boleh mengesan jika cahaya diperlukan di kawasan itu. Walau bagaimanapun, jika lampu diletakkan berhampiran pencahayaan buatan, sensor tidak akan dapat mengetahui sama ada ia gelap. Lampu solar hendaklah sentiasa dipasang jauh dari cahaya buatan. Selain itu, sensor boleh rosak jika mentol tidak diarahkan.

Pelupusan bateri kosong: Jika cas lampu solar anda semakin berkurangan dengan cepat, terdapat masalah dengan bateri. Ini boleh menjadikan cahaya malap atau bahkan tidak berfungsi sama sekali. Atas sebab ini, dapatkan bateri baharu dan gantikan bateri yang dinyahcas. Walau bagaimanapun, anda perlu menyemak dengan teliti penilaian arus dan voltan sebelum membeli.

 

Kesimpulan

Memasang lampu solar di luar rumah boleh menjadi pelaburan yang sempurna. Kos pemasangan lampu solar agak tinggi pada mualnnya, tetapi sangat cekap dalam jangka masa panjang. Satu lagi kelebihan lampu solar ialah ia dapat melindungi alam sekitar. Lampu solar memberikan kecerahan yang sempurna dan sesuai untuk kegunaan dalaman dan luaran. Dengan penyelenggaraan yang betul, anda boleh memanjangkan hayat lampu solar anda. Anda sentiasa boleh mengikuti petua di atas untuk menjadikannya berfungsi dengan lancar.

Kami mempunyai pelbagai jenis produk lampu solar terbaik, lampu solar tahan lama dan lampu solar kos murah. Hubungi kami sekarang di 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda.untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.