Panduan Lampu Pencahayaan Solar Untuk Kegunaan Komersial

Harga panel lampu solar telah menurun dengan ketara. Kemajuan baru dalam teknologi telah berpindah dari makmal ke dunia nyata. Gabungan faktor-faktor ini kini menjadikan tenaga solar tersedia di tempat dan aplikasi yang mana lampu konvensional yang tidak dapat dibayangkan hanya beberapa tahun yang lalu. Aplikasi tenaga suria yang agak baru yang kini telah menjadi arus perdana ialah lampu solar komersial.

Saya pasti anda telah melihat trend baru-baru ini untuk menggantikan lampu jalan lama yang sudah usang dengan lampu jalan solar di jalan utama bandar dan bandar di seluruh negara. Anda mungkin tertanya-tanya mengapa kerajaan tempatan melakukan perkara ini. Hmm. Jawapannya mudah sahaja.

Solar commercial lighting bukan sahaja menjimatkan wang anda, tetapi ia juga merupakan produk mesra alam yang mengurangkan penggunaan tenaga anda secara keseluruhan. Artikel ini menerangkan cara memilih lampu suria komersial untuk pelbagai aplikasi.

 

Langkah 1: Ketahui Berapa Banyak Cahaya Matahari Kawasan Tersebut Akan Dapat

Pertama, anda perlu tahu di mana anda akan memasang lampu solar komersial anda. Langkah ini penting untuk menentukan perkakasan dan peralatan terbaik untuk digunakan. Tengok kepada bergerakan matahari dari pagi sehingga petang, pastikan kawasan tersebut terdedah kepada matahari sepaanjang hari. Seterusnya, tentukan kesan halangan di tapak pembinaan. Pokok, bangunan atau apa sahaja yang menghalang sinaran matahari.

Jika tapak pemasangan tidak terhalang, jumlah cahaya matahari langsung dapat diterima oleh panel lampu solar dan bateri dapat dicas penuh. Jadi lampu solar automatik menyala dan kekal sepanjang malam.

 

 

Langkah 2: Tentukan Saiz Kawasan Yang Ingin Diterangkan Oleh Lampu Solar

A) Mengetahui kawasan yang diterangi adalah sangat penting dalam pemasangan lampu solar komersial. Untuk memudahkan, perbincangan menggunakan kaki persegi. Ukur panjang dan lebar kawasan dan kira kaki persegi. Keluarkan pita pengukur yang boleh dipercayai atau penunjuk laser mewah anda dan ukur panjang dan lebar. Tuliskan ukuran anda

B) Paling sesuai menggunakan lampu LED solar, keupayaan untuk menerangi kawasan bergantung pada keadaan. Keadaan yang mempengaruhi pencahayaan termasuk pantulan, halangan yang disebutkan di atas, kecekapan, haba dan serangga.

C) Julat lampu LED solar berkurangan keamatan apabila ia bergerak lebih jauh dari titik fokus. Jadi, sebagai contoh, jika anda berdiri betul-betul di bawah lampu dan membaca buku, ia mungkin terlalu terang untuk dibaca. Jika anda menjauh, anda boleh mula membaca, tetapi jika anda bergerak cukup jauh, pencahayaan yang lemah akan menyebabkan anda tidak dapat membaca. Ini ialah idea titik fokus atau kawasan. Tempat atau kawasan ini sangat terang, tetapi menjadi lebih terang apabila ia semakin jauh.

 

Langkah 3: Tentukan Keadaan Persekitaran

Bahagian ini sangat penting untuk aplikasi lampu solar komersial: SELAMAT, SELAMAT DAN LEBIH SELAMAT. Lampu solar komersial automatik dihidupkan pada waktu malam. Semua lampu solar mempunyai tahap keterangan yang berbeza. Jadi fikirkan tentang kawasan liputan dan keamatan cahaya pada titik fokusnya. Ia lebih ideal apabila pencahayaan komersial meliputi kawasan yang lebih besar dan mempunyai keterangan yang lebih seragam di seluruh kawasan itu. Lawati Kedai Lampu Solar Komersial SLM untuk pelbagai maklumat pencahayaan komersial.

 

Langkah 4: Fokus Pada Kawasan Liputan

Teknik reka bentuk pencahayaan yang berbeza akan menghasilkan liputan sebenar yang berbeza. Jadi, sebagai contoh, penarafan solar spotlight lumen boleh menjadi sangat tinggi, tetapi keupayaannya untuk meliputi kawasan yang luas adalah terhad kerana lampu sorot solar direka untuk menerangi kawasan kecil dengan pancaran cahaya yang kuat. Ia adalah dalam reka bentuk dan teknologinya yang dicapai kekuatan tinggi dan lumen tinggi di kawasan kecil. Oleh itu, semasa menilai lampu, berhati-hati untuk tidak menumpukan pada kadar lumen semata-mata, tetapi lebih kepada kawasan liputan. Ini kerana lampu solar kadar lumen tinggi mungkin tidak meliputi kawasan yang mencukupi untuk projek anda. Pengeluar lampu solar komersial akan menyediakan anggaran kawasan liputan dan spesifikasi untuk membantu anda menentukan sama ada perkakasan itu sesuai untuk situasi anda.

 

Langkah 5: Pilih Perkakasan Untuk Yang Sesuai Untuk Sistem Lampu Solar Yang Akan Dipasang

Kini setelah anda mengetahui kawasan liputan untuk pasang lampu solar anda dan jumlah cahaya matahari langsung yang diterimanya, tiba masanya untuk memilih perkakasan yang betul dan menghidupkannya serta menjalankannya.


Langkah 6: Hubungi SLM Untuk Dapatkan Lampu Solar

Kini anda mempunyai semua maklumat yang anda perlukan untuk membuat keputusan termaklum tentang pilihan lampu suria komersial anda. Sila hubungi SLM jika anda mempunyai soalan tentang kawasan liputan dan kekuatan sebenar untuk menentukan produk lampu solar terbaik untuk projek lampu solar anda. Rancang dulu sebelum beli dan pasang lampu solar sama komersial sama ada lampu solar untuk kedai atau lampu solar untuk kilang anda. Pastikan pilihan betul dibuat. Lawati SLM hari ini untuk dapat high quality outdoor solar panel, kami merupakan top solar light seller di Malaysia.

Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe. Manfaatkan sepenuhnya daripada pelaburan solar anda.