Mengapa Lampu Solar Tidak Berfungsi?

Pertama, anda perlu memahami prinsip lampu solar. Lampu solar menyerap cahaya matahari dan mengecas semula dengan panel solar. Bateri lampu solar memperoleh kuasa daripada matahari dan menyimpan kuasa. Lampu solar mempunyai sumber cahaya LED dan suis kuasa. Hanya tiga syarat ini yang menjamin lampu solar berfungsi dalam keadaan baik. Sama seperti telefon bimbit anda, anda perlu memastikan bahawa telefon bimbit anda boleh dicas, bateri telefon bimbit anda boleh menyimpan elektrik, dan telefon bimbit anda sendiri boleh dihidupkan dan berfungsi.

Memandangkan prinsip lampu suria sudah jelas, mudah untuk memahami mengapa lampu solar tidak berfungsi.

 

 

No. 1 Kualiti Lampu Solar

Pengeluar lampu solar menentukan kualiti lampu solar mereka. Fokus pada cara pengeluar lampu solar membuat lampu solar, menggunakan bahan yang baik untuk pembuatan, melakukan setiap proses pembuatan dengan cukup berhati-hati dan melakukan ujian pemeriksaan yang ketat untuk lampu solar. Faktor utama ialah bahan yang digunakan dalam lampu solar. Seperti yang kita sedia maklum, anda mendapat apa yang anda bayar. Jika pengeluar lampu solar membeli panel solar, LED dan bateri berkualiti tinggi, ini adalah pilihan yang tepat untuk mengeluarkan lampu solar. Selagi anda mempunyai teknologi yang baik, kualitinya adalah baik. Jika pengeluar lampu solar membeli bahan berkualiti rendah atau pekerjanya tidak cukup berpengalaman untuk melaksanakan setiap proses pengeluaran dengan baik, mutu kerja lampu solar tidak dapat dijamin.

 

No. 2 Penggunaan Lampu Solar

Operasi yang tidak betul semasa pemasangan dan penggunaan lampu solar akan menyebabkan lampu solar tidak berfungsi. Seperti yang dinyatakan diatas, terdapat tiga faktor utama yang memastikan lampu solar berfungsi.

Lokasi dengan cahaya matahari yang mencukupi, kuasa bateri lampu solar dan keupayaan untuk menghidupkan dan mematikan lampu. Ketiga-tiga syarat ini mesti dipenuhi pada masa yang sama, dan semuanya adalah penting untuk lampu solar bersinar secara normal.

Apabila memasang lampu solar, anda harus memilih tempat yang cukup cahaya matahari.

Anda perlu memastikan panel solar lampu solar berada di bawah cahaya matahari selama sekurang-kurangnya 6 jam. Jika masa pencahayaan tidak mencukupi, bateri lampu solar akan terus memberikan kuasa sehingga ia kosong. Ini akan mengurangkan hayat bateri lampu solar. Selain itu, jika cahaya matahari tidak mencukupi, bateri tidak akan dicas sepenuhnya dan lampu solar tidak akan dapat bersinar sepanjang malam.

Jika bateri tidak dikuasakan, lampu solar tidak akan menyala. Jika bateri lampu solar kerap kehabisan, masa pengecasan/nyahcas bateri akan menjadi lebih lama dan hayat bateri lampu solar akan dipendekkan. Ini bermakna bateri mungkin gagal selepas beberapa bulan digunakan dan lampu solar tidak akan dapat dicas. Lampu solar juga memberikan cahaya matahari yang mencukupi pada waktu siang, tetapi lampu solar tidak boleh dihidupkan pada waktu malam kerana bateri tidak menyimpan kuasa.

Selain itu, jika suis kuasa lampu solar dimatikan, lampu solar tidak akan menyala pada waktu malam.

 

No.3 Penyelenggaraan Lampu Solar

Bagaimanakah penyelenggaraan lampu solar dilakukan? Berikut adalah beberapa cadangan daripada pengeluar lampu solar.

1. Ketinggian pemasangan lampu solar biasanya lebih daripada 2 meter, yang mengurangkan kemungkinan lampu solar rosak oleh kanak-kanak atau halangan lain.

2. Sentiasa periksa wayar lampu solar/ solar light cable dan fungsi kalis air lampu solar. Sekiranya kerosakan ditemui, ia perlu dibaiki dalam masa yang ditetapkan.

3. Sila bersihkan permukaan panel lampu solar dengan kerap untuk memastikan kecekapan pengecasan lampu solar. Walau bagaimanapun, memandangkan lampu solar dipasang di luar dan tiada halangan di atasnya, ia tidak perlu dilakukan dengan kerap. Hujan boleh membantu membersihkan permukaan.

4. Untuk Lampu Solar Mudah Alih

5. Kadang-kadang anda tidak memerlukan lampu solar pada waktu malam. Dalam kes itu, anda boleh mematikan lampu solar dan kemudian menghidupkan bateri lampu solar untuk menyimpan kuasa.

 

Mengapa Lampu Solar Hanya Menyala Selama 2 Jam Pada Waktu Malam?

Terdapat dua sebab. Salah satu sebabnya ialah jumlah elektrik yang disimpan dalam bateri tidak mencukupi kerana kekurangan cahaya matahari pada waktu siang, cuaca mendung atau cuaca hujan. Kuasa bateri yang disimpan hanya boleh menyalakan lampu solar selama 2 jam. Sebab lain ialah kualiti bateri tidak cukup baik, dan kapasiti bateri lampu solar akan berkurangan selepas lebih daripada setahun, yang akan memendekkan hayat lampu suria. Untuk menyelesaikan isu ini, anda perlu menghubungi pembekal lampu solar anda untuk mendapatkan bateri baharu atau mengembalikannya kepada pengeluar lampu solar untuk menggantikan bateri.

 

Mengapa Lampu Tidak Boleh Dikawal?

Jika anda tidak dapat mengawal lampu solar dengan alat kawalan jauh, ini mungkin masalah dengan alat kawalan jauh dan anda harus mendapatkan yang baharu. Jika lampu solar tidak dihidupkan atau dimatikan secara automatik disebabkan oleh perubahan dalam pencahayaan, mod pemalapan adalah tidak normal. Ia mesti dikembalikan kepada pengeluar lampu solar untuk ujian dan penyelesaian masalah.

 

Mengapakah Terdapat Air Dalam Lampu Solar?

Lampu solar mestilah IP65 atau ke atas untuk kegunaan luar. Sesetengah pengeluar lampu solar tidak membuat lampu solar dengan fungsi kalis air IP65, jadi air akan masuk ke dalam. Dalam kes ini, Anda perlu menghubungi pembekal lampu solar anda untuk menggantikan solar baharu ringan.

 

Mengapa Lampu Solar saya Berkelip?

Jika LED lampu solar berkelip, ia mungkin disebabkan oleh cip LED yang rosak atau masalah dengan PCB. Isu ini berlaku apabila sambungan pendawaian tidak dilakukan dengan baik oleh pengeluar lampu solar. Sekali lagi, hubungi pembekal lampu solar anda untuk pembaikan.

 

Dapatkan Lampu Solar Berkualiti

Cara pasang lampu solar dan kualiti lampu solar adalah yang utama. Jika cara pasang lampu solar yang salah, lampu solar tidak dapat menerangi dipanjang malam dan jika lampu solar berkualiti rendah yang dipilih lampu solar anda tidak akan tahan lama.

Carilah produk lampu solar yang berkualiti tinggi. Di SLM, hanya high quality solar light yang dibekalkan dan cara pemasangan lampu solar kami, kami akan pastikan panel lampu solar dikedudukan yang betul dan dapat menerima cahaya matahari sebanyak mungkin. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.