Adakah Anda Membiarkan Lampu Solar Anda Menyala Sepanjang Masa? Patutkah?

Mencari cara hijau baharu untuk menerangi rumah anda lebih mudah diucapkan daripada dilakukan. Ingin membeli lampu solar untuk kawasan rumah atau perniagaan yang lain tetapi tidak tahu cara ia berfungsi? Adakah normal untuk membiarkan lampu solar anda pada 24/7?

Baiklah, kami telah melakukan beberapa penyelidikan dan mempunyai jawapan untuk anda. Mari kita selami!

Ya, secara teknikal boleh membiarkan lampu solar menyala sepanjang masa. Ini kerana semasa waktu terang ketika matahari bersinar ia sedang dicas dan oleh itu tidak “hidup”. Jadi, walaupun lampu secara teknikalnya sentiasa menyala, ia sepatutnya hanya menghasilkan cahaya pada waktu malam.

Sudah tentu, anda sentiasa boleh mensimulasikan kegelapan di sekitar cahaya matahari untuk menguji ini.

Sebelum memulakan artikel ini, kami akan membincangkan semua perkara lampu solar dan cara ia berfungsi. Sekiranya anda memerlukan bantuan dengan pencahayaan solar semasa anda. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan lanjut, sila hubungi kami.

 

Apa Yang Berlaku Jika Anda Membiarkan Lampu Solar Anda Menyala 24/7?

Secara umumnya, membiarkan lampu solar menyala 24 jam sehari tidak mempunyai kesan negatif. Seperti yang kami katakan sebelum ini, lampu tidak menggunakan tenaga kerana ia memerlukan waktu siang untuk mengecas semula.

Anda juga boleh membiarkan lampu solar menyala supaya anda tidak lupa matahari terbenam. Bayangkan menghidupkan dan mematikan 10-20 lampu setiap hari.
Tidak menarik.

Dalam sesetengah kes, mematikan lampu solar selama satu atau dua hari untuk membolehkannya mengecas sepenuhnya boleh membantu.

Kuasa matahari tidak dapat ditandingi, tetapi ia boleh menjadi tidak mencukupi di tempat yang tertutup dan berbayang.

 

Berapa Lama Lampu Solar Harus Kekal Menyala?

Sekarang setelah anda tahu berapa lama lampu solar anda dicas, adalah penting untuk memahami berapa lama lampu solar anda akan menyala. Ini berbeza-beza, tetapi kebanyakan lampu solar akan bertahan selama 8 jam dengan cas penuh.

Memandangkan matahari terbenam sekitar jam 6:00 atau 7:00 pagi dan terbit semula pada jam 5:00 atau 6:00 pagi, anda boleh membiarkan lampu menyala sepanjang malam.

Anda akan mendapati ia hanya bersinar selama beberapa jam sebelum menjadi gelap dan akhirnya hilang. Dalam kes ini, kami mengesyorkan untuk mematikannya sepenuhnya, biarkan selama 2-3 hari untuk mengecas, kemudian hidupkannya semula.

Ini sepatutnya memberi anda lebih tenaga untuk kembali mengikut jadual yang anda inginkan.

 

Tahu Cara Penggunaan Lampu Solar

Sama ada anda mempunyai lampu solar atau merancang untuk memasangnya, penting untuk mengetahui cara menggunakannya. Lampu solar tidak menyala pada siang hari, jadi anda boleh membiarkannya menyala sepanjang masa.

Secara amnya, lampu solar dicas pada waktu siang dan menyerap sebanyak mungkin cahaya matahari. Lampu akan menyala sebaik sahaja malam tiba dan memberikan pencahayaan selama kira-kira 8 jam.

Sekali lagi, cahaya setiap jenis lampu solar adalah berbeza, jadi sesetengah lampu dicas dengan cepat dan kekal menyala selama 10+ jam, manakala yang lain kurang berkuasa sedikit. Namun, jangan takut untuk mencabutnya untuk “cas pantas” apabila ia berbayang/mendung.

Faktor utama untuk lampu solar tahan lama adalah dengn menggunakan lampu solar berkualiti dengan high quality solar light components. Pastikan anda membuat pilihan yang tepat.

Ingin lampu solar terbaik, lampu solar berkualiti, lampu solar tahan lama dengan harga lampu solar yang berpatutan? Apa tunggu lagi, Untuk lebih info, hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe. Manfaatkan sepenuhnya daripada pelaburan solar anda.