Adakah Lampu Solar Kekal Selama-lamanya?

Tidak ada yang kekal selama-lamanya dan termasuk lampu solar, tidak kira betapa terangnya mereka. Apakah jangka hayat lampu solar? Bateri tahan sehingga 4 tahun. Ketahanan ini bermakna bertahun-tahun penggantian tanpa kerumitan. Walau bagaimanapun, apa tiba masa untuk tukar bateri lampu solar, bateri lampu solar murah dan memasang yang baru agak mudah.

Selain itu, LED boleh digunakan sehingga 10 tahun. Bayangkan 10 tahun tanpa perlu berfikir tentang membelanjakan wang. Gabungan kedua-dua jangka hayat ini menjadikan cahaya matahari lebih unggul daripada sumber tenaga lain.

Perkara yang menarik tentang pencahayaan solar ialah anda boleh membiarkan lampu menyala sepanjang malam. Keupayaan untuk memastikan kawasan luar menyala untuk masa yang lama berfungsi dengan baik hanya jika anda memastikan anda mempunyai cahaya matahari yang mencukupi untuk hari berikutnya. Dalam kebanyakan kes, 8 jam matahari pada panel adalah tenaga yang mencukupi.

Tetapi anda perlu ingat bahawa hanya penjagaan yang baik membawa hasil yang terbaik. Jika anda cuai dengan pencahayaan, anda akan melupakan perkhidmatan selama bertahun-tahun. Jadi apa yang boleh anda lakukan untuk menjadikan lampu solar anda tahan lebih lama? Terdapat beberapa rahsia untuk memanfaatkan sepenuhnya lampu solar anda.

 

Petua Untuk Menjadikan Lampu Solar Anda Tahan Lebih Lama

Tentukan Keperluan Anda

Lampu solar secara amnya menawarkan banyak kelebihan, tetapi tidak semua di pasaran sesuai untuk rumah anda. Oleh itu, salah satu yang boleh menyelamatkan anda daripada membuat keputusan yang mahal Satu perkara ialah mempunyai pencahayaan yang betul.

Semua ini bergantung kepada faktor seperti saiz kawasan yang diterangi. Sebagai contoh, jika anda mempunyai taman yang besar, sudah tentu anda harus memilih pelan solar yang berkuasa.

 

Pastikan Ia Berkilat Dan Bersih

Untuk memanfaatkan sepenuhnya panel lampu solar anda, pembersihan tetap diperlukan. Berapa lama lampu solar akan bertahan jika ia sentiasa kotor? Jangan lupa bahawa kotoran melindungi panel daripada sinaran matahari. Jika cahaya matahari tidak sampai ke panel, ia tidak akan membenarkan cahaya masuk yang mencukupi, yang akan menghabiskan bateri dengan lebih cepat.

Perkara lain yang boleh anda elakkan dengan memastikan pencahayaan anda bersih ialah pencahayaan yang malap. Lap panel solar sekurang-kurangnya dua kali seminggu jika anda memerlukan cahaya berkelip untuk taman atau laluan pejalan kaki anda.

Jika boleh, letakkan lampu di sekeliling dinding luar rumah anda juga. Selain menyediakan pencahayaan menyeluruh, ini juga menjauhkan pencahayaan daripada kotoran dan serpihan tumbuhan.

 

Dipasang Dikawasan Lapang

Anda tidak boleh meletakkan panel solar di tempat teduh dan mengharapkan pencahayaan maksimum. Satu cara untuk memanjangkan hayat panel anda ialah meletakkannya di tempat yang tidak menghalang sinaran matahari. Ingat, seperti yang dinyatakan sebelum ini, cahaya tidak akan bersinar terang jika ia tidak mendapat cahaya matahari yang mencukupi.

Untuk membetulkannya, tukar kedudukan lampu. Anda boleh melakukannya sendiri atau minta pakar memasang lampu di lokasi strategik.

Tetapan Yang Betul

Tetapan adalah penting bergantung pada tempat anda menggunakan lampu solar.

Tetapan yang salah boleh menyebabkan kos lebih tinggi atau merosakkan lampu suria. Bagaimana? Tetapan yang tidak betul boleh menghabiskan bateri dengan cepat disebabkan penggunaan yang berlebihan. Selain itu, menggunakan parameter yang salah boleh menerangi taman atau laluan secara berlebihan, yang tidak diingini.

 

Matikan Untuk Memelihara

Hari hujan boleh merosakkan pencahayaan. kenapa? Jika hujan berterusan, panel tidak akan mengecas dengan cekap seperti yang sepatutnya. Akibatnya, cahaya mengalirkan bateri yang kurang dicas dan kemusnahan tidak dapat dielakkan.

Pada hari ketika hujan tidak berhenti, tutup lampu untuk menjimatkan bateri.

 

Memilih LED/ Mentol Lampu Solar Yang Betul

Seperti mana-mana mentol untuk kegunaan dalaman atau luaran, adalah penting untuk menyemak watt. Ucapkan selamat tinggal kepada bateri dengan cepat dengan mentol watt tinggi.

Mengapa lampu solar saya tahan lebih lama jika saya menggunakan led watt yang lebih rendah? Sebenarnya led watt yang lebih rendah menggunakan lebih sedikit tenaga, jadi bateri anda tahan lebih lama.

 

Faktor Gelap

Pencahayaan solar adalah mengenai lokasi. Sebaik sahaja anda mendapat tapak yang betul, anda mempunyai peluang untuk memanjangkan jangka hayatnya.Kenapa? Lampu solar berfungsi melalui penderia. Jadi sensor perlu tahu bahawa kawasan itu gelap untuk mencetuskan cahaya.

Oleh itu, jika lampu diletakkan di sebelah cahaya buatan, sensor tidak akan menghidupkan lampu solar. Jika ini berlaku dengan kerap, anda berisiko merosakkan sensor lampu solar.

Rahsianya adalah untuk meletakkan unit jauh dari cahaya buatan.

 

Buang Bateri Kosong

Jika anda perasan bahawa lampu malap, bateri mungkin penyebabnya. Elemen utama yang membentuk nadi peranti ini tidak kekal selama-lamanya. Apabila ia semakin tua atau terhakis, cahaya menjadi malap atau berhenti berfungsi.

Mengapa lampu solar menyala pada bateri yang baik? Rahsianya terletak pada kepentingan penyimpanan tenaga. Jadi jika anda rasa anda mempunyai masalah dengan pencahayaan anda, anda harus menghubungi dahulu.

Petua yang berguna jika anda ingin memanfaatkan sepenuhnya pencahayaan solar anda ialah mengeluarkan bateri secepat mungkin. Adalah mudah untuk membeli bateri ganti pada hari pembelian.

 

Jaga Lampu Solar Anda

Dengan penjagan yang betul, anda boleh memanjangkan hayat lampu solar anda. Anda sentiasa boleh mengikuti petua di atas untuk menjadikannya berfungsi dengan lancar.

Kami mempunyai pelbagai jenis produk lampu solar terbaik, lampu solar tahan lama dan lampu solar kos murah. Hubungi kami sekarang di 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda.untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.