Bagaimana Untuk Cas Lampu Solar Jika Tiada Matahari

Lampu solar menjadi sangat popular hari ini kerana ia cekap dan mesra alam. 

Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang cara mengecas lampu solar anda tanpa matahari, baca dan lihat produk lampu solar kami yang lain. 

 

Berapa Lama Masa Yang Diambil Untuk Mengecas Lampu Solar? 

Seperti semua peranti boleh dicas semula, lampu solar memerlukan tempoh tanpa nyahcas bateri untuk menyimpan tenaga untuk kegunaan kemudian. 

Adalah penting untuk mengetahui berapa lama anda perlu mengecas lampu sebelum menggunakannya. Ini memastikan anda mempunyai cas yang mencukupi walaupun ketika malam menjadi gelap. 

Secara purata, lampu solar perlu dicas sepenuhnya selama kira-kira 6 jam sebelum digunakan. Sudah tentu, ini bergantung pada led lampu solar. Adalah idea yang baik untuk menyemak spesifikasi sebelum membeli lampu solar.

Anda tidak mahu siri lampu solar yang mengambil masa terlalu lama untuk dicas dan tidak pernah dicas sepenuhnya, terutamanya jika anda tinggal di kawasan atau merancang untuk memasangnya dalam gelap. 

 

Adakah Lampu Solar Memerlukan Cahaya Matahari Untuk Mengecas? 

Lampu solar adalah salah satu cara paling hijau untuk menerangi ruang luar anda, tetapi adakah anda memerlukan matahari untuk mengecas lampu solar anda?

Lampu suria juga boleh dicas daripada cahaya buatan dengan lampu mentol biasa atau kuasa USB dalam sesetengah lampu. 

Jelas sekali, semasa musim hujan waktu matahari dan cuaca boleh mengehadkan cahaya matahari langsung, tetapi lampu solar masih boleh dicas oleh cahaya matahari, tetapi kebanyakan masa ia akan mengecas cukup untuk beberapa jam penggunaan. 

Seperti yang dinyatakan bahawa lampu tiruan, mentol pijar dan beberapa lampu suria boleh dicas melalui port USB, tetapi sebenarnya tidak digalakkan. Keseluruhan idea di sebalik lampu suria adalah untuk menjimatkan elektrik dan menerangi ruang taman anda tanpa elektrik. 

 

Bagaimana Untuk Mengecas Lampu Solar Tanpa Matahari? 

Jika anda tidak mempunyai akses langsung kepada cahaya matahari, kami mengesyorkan anda menggunakan kaedah lain untuk mengecas lampu solar anda. Sentiasa dinasihatkan untuk menunggu matahari terbit semula, tetapi kadangkala keadaan tidak mengizinkan. 

Jika anda ingin mengecas lampu solar anda tanpa cahaya matahari, anda mungkin boleh menggunakan salah satu daripada yang berikut: 

Menggunakan Power Supply Utama

Diketahui mengandungi bateri yang dicas semula pada siang hari. Walau bagaimanapun, sesetengah lampu solar juga mempunyai port USB yang boleh disambungkan kepada kuasa utama. 

Hanya palamkan USB ke soket untuk mengecas lampu, tetapi ingat bahawa anda mungkin memerlukan kord sambungan jika anda meletakkan lampu jauh dari soket. Pilihan lain ialah meletakkan lampu solar didalam untuk mengecas. 

Menggunakan Power Bank

Menggunakan power bank adalah lebih mudah daripada menggunakan kuasa utama. Power Bank datang dalam pelbagai bentuk dan saiz dan bersambung ke peranti anda melalui kabel USB. Bank kuasa ialah sejenis pek bateri. Ia adalah unit tertutup dengan sejenis bateri di dalamnya. Ia biasanya dicas daripada alur keluar dinding dan boleh memberi kuasa kepada mana-mana peranti USB. Hanya sambungkan satu hujung kabel ke bank kuasa anda dan hujung satu lagi ke lampu anda dan anda boleh pergi. Untuk lampu yang dipasang secara kekal seperti lampu dongeng, ia lebih mudah.

 

Cara Terbaik Untuk Meningkatkan Pengecasan Lampu Solar

Cara terbaik dan paling kos efektif untuk mengecas lampu solar anda jelas sekali melalui matahari. Jumlah cas yang boleh diterima oleh lampu solar bergantung pada banyak faktor, tetapi terdapat cara untuk meningkatkan prestasi pengecasan lampu suria anda, walaupun ketika mendung atau tidak banyak cahaya matahari. 

Berhati-hati Memilih Lokasi Pemasangan Lampu Solar 

Lampu solar hendaklah diletakkan di tempat ia boleh menerima cahaya matahari terus/ terdedah kepada matahari selama mungkin. Ini membolehkan lebih banyak tenaga dikumpul dan disimpan dalam bateri.

Lebih banyak masa lampu solar menghabiskan dalam gelap s di bawah seperti dikawasan teduh bermakna kurang masa untuk mengecas

Sebaik-baiknya letakkannya di tempat yang mendapat cahaya sebanyak mungkin dan mempunyai cas penuh. Jika itu tidak mungkin, cuba pastikan ia bebas bayang-bayang yang mungkin. 

Seeloknya Tidak Biarkan Ia Menyala Sepanjang Malam 

Membiarkan lampu suria anda menyala sepanjang malam bukanlah idea yang baik. Anda harus membiarkannya menyala hanya selama anda memerlukannya. Jika terdapat suis, pastikan anda mematikannya. Jika tidak, bateri akan kehabisan kuasa dengan cepat pada waktu malam. 

Jangan berkecil hati jika cuaca mendung atau hujan, lampu solar masih boleh dicas tanpa cahaya matahari langsung. Walaupun mendung, panel solar akan menangkap cahaya yang mencukupi untuk mengecas bateri lampu solar dengan betul. 

 

Kesimpulan

Lampu solar adalah cekap dan mudah. Pencahayaan berkuasa solar telah berkembang pesat sejak zaman awalnya. Jadi anda tidak perlu risau tentang membelanjakan ratusan ringgit untuk gajet yang mungkin tidak berfungsi dengan baik. Hari ini anda boleh mendapatkan produk lampu solar berkualiti pada harga yang berpatutan. Jika anda belum membeli lampu solar lagi, mari lihat beberapa lampu solar terlaris di pasaran hari ini. 

Salah satunya lampu solar terbaik di Malaysia adalah jenama lampu solar SLM. Hanya lampu solar yang berkualiti tinggi yang disediakan untuk anda. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.