Antara Langkah Untuk Mencerahkan Lampu Solar

Ia adalah perkara biasa bagi lampu solar kehilangan kecerahannya dari semasa ke semasa. Tetapi jangan risau! Sebelum anda mengotorkan tangan anda, terdapat banyak penyelesaian dan helah mudah yang perlu anda cuba dahulu.

Tenaga solar bukan sahaja gelombang masa depan, ia juga menjadikan planet kita lebih bahagia dan mengurangkan sebahagian daripada jejak karbon kita. Kami ingin memuji anda kerana melakukan bahagian anda untuk membantu keluarga.

Oleh kerana simpanan adalah jangka panjang, pelaburan awal boleh menjadi mahal. Apabila cahaya anda tidak bersinar seperti yang sepatutnya. Sebelum anda menunggu lama dengan wakil solar light service, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan mengenai perkara ini.

Jika anda sudah mencuba rawatan utama seperti pembersihan, teruskan dan langkau ke bahagian pembuangan. Ini adalah bahagian terpanjang di mana anda boleh membuat beberapa perkara pada bahagian dalam panel lampu solar. Jika anda mahir teknologi atau tahu apa yang anda lakukan pasti ia lebih memudahkan.

Bagi pemula seperti dikatakan tidak tahu apa-apa dan hidup untuk belajar, mari kita terokai beberapa kemungkinan punca yang boleh menjadi penyelesaian yang sangat cepat untuk masalah anda!

 

Langkah 1 – Semak Sama Ada Lampu Solar Diaktifkan

Jika lampu solar anda nampaknya tidak berfungsi sama sekali, tolak perkara ini terlebih dahulu.

Inilah yang perlu anda lakukan:

1. Periksa sama ada lampu menyala. Mungkin terdapat suis hidup/mati di bahagian bawah panel lampu.

2. Setelah dihidupkan, cari tab tarik di bawah/sekitar bateri. Ini terpakai kepada lampu baharu yang memerlukan tab ini dialih keluar agar dapat berfungsi sama sekali. Jika yang baru tidak berfungsi, pastikan itu bukan masalahnya.

Bahagian ini sangat mudah, jadi ia tidak akan membosankan untuk menerangkan lebih lanjut. Seterusnya .

 

Langkah 2 – Pastikan Anda Mempunyai Bateri Lampu Solar Yang Betul Dan Tiada Kakisan

Cara lampu solar luar berfungsi ialah mengumpul tenaga solar melalui panel lampu solar. Ini adalah bateri kecil dengan lampu LED (diod pemancar cahaya). Lazimnya lampu suria menjadi kusam atau hilang kecerahan dari masa ke masa akibat sudah lama dan persekitaran.

Sama ada lampu solar anda lama atau baru, masalahnya mungkin bateri, yang sering terhakis atau berubah warna. Bateri ialah bahagian terpenting lampu solar, jadi mempunyai bateri yang berfungsi dengan betul untuk panel solar anda adalah penting.

Bateri yang berkarat mungkin menggunakan lebih banyak tenaga daripada yang sepatutnya. Dalam kes itu, anda perlu mengeluarkan bateri.

Memeriksa bateri mungkin kedengaran mudah, tetapi seperti yang anda lihat, ia memerlukan lebih daripada yang sepatutnya untuk menghapuskan kemungkinan ini.

 

Langkah 3 – Semak Kanta dan Panel Lampu Solar

Periksa setiap solar light parts. Anda boleh mengetahui sama ada ia bersih atau jika kotoran telah terkumpul.

Pengumpulan kotoran ini mungkin kelihatan tidak berbahaya, tetapi ia kelihatan seperti haus dan lusuh biasa pada peralatan luar anda.

Walau bagaimanapun, berikut ialah faktor yang perlu anda pertimbangkan dan cara ini mempengaruhi kecerahan lampu suria anda:

  1. Cahaya ditutup dengan kotoran, jadi sinaran matahari tidak dapat mencapai panel

  2. Panel tidak menyerap cahaya ini, jadi tiada apa yang disimpan dalam bateri

  3. Lampu solar tidak beroperasi pada waktu malam kerana lampu terhalang pada waktu siang

  4. Seperti bintang kecil bercahaya dalam gelap yang biasa kami gantung di siling bilik tidur kami, ia tidak bersinar terang tanpa cahaya yang mencukupi.

Memandangkan tenaga yang sebenarnya menyekat dan menghalangnya daripada diserap, sangat masuk akal mengapa cahaya perlu dibersihkan secara mendalam dari semasa ke semasa!

 

Langkah 4 – Perhatikan Pada Siang Hari

Katakan langkah 1 hingga 3 gagal. Jangan berputus asa lagi. Kami sedang melalui senarai semak. Kini tiba masanya untuk memakai topi alat pemeriksa dan memerhatikan perkara ini.

Inilah yang anda lakukan:

  1. Periksa setiap cahaya yang baru dibersihkan pada setiap masa sepanjang hari. Anda melihat kadar cahaya yang dicapai

  2. Berhati-hati di tempat yang terdedah kepada cahaya matahari langsung sepanjang hari.

  3. Jika kebanyakannya di tempat teduh, anda harus memilih tempat yang sebenarnya boleh menyerap tenaga yang anda perlukan untuk aktif pada waktu petang.

  4. Pantau juga bahawa serpihan dari semak dan bunga tidak mengganggu kecekapan panel solar.

  5. Sebaik sahaja anda memahami rona, letakkan cahaya di bawah cahaya matahari langsung untuk pendedahan maksimum.

Jika anda sangat terikat dengan lokasi yang anda pilih untuk lampu anda, jangan fikir itu bermakna mengalihkannya ke halaman anda. Jumlah cahaya matahari yang panel solar anda perlu berprestasi terbaik. Ia mungkin mengambil masa beberapa kaki pergerakan halus untuk mendapatkan.

 

Langkah 5 – Susulan Pada Malam

Ini adalah prosedur yang mudah. Lihat jika ia berfungsi pada waktu malam. Ia sepatutnya kelihatan cerah.

Jika sesetengah lampu lebih terang daripada yang lain, ini mungkin kerana penutupnya bersudut. Dalam kes ini, ambil sorotan samar dan putarkannya 180 darjah.
Langkah ini sepatutnya menyeronokkan juga. Kerana cahaya anda harus bersinar terang untuk anda nikmati. Ambil perhatian bahawa lampu solar boleh dicas secara aktif tanpa kuasa. Ia mungkin terdengar tak betul, tetapi ini boleh menjadi punca masalah anda.

Untuk menyelesaikan masalah ini, anda biarkan lampu solar luar dengan matahari untuk beberapa hari kemudian letakkan didalam tetapi matikan ia. Kadang-kadang ia perlu dihentikan buat seketika.

Jika lampu masih tidak bersinar terang seperti dahulu, sudah tiba masanya untuk mengotorkan tangan anda. Saya harap awak bersedia. Kini tiba masanya untuk mencabut lampu solar tak berfungsi ini dan lihat sama ada kami boleh melakukan keajaibannya!

 

Mencari Lampu Solar Terbaik Dan Tahan Lama?

Anda boleh elak pelbagai masalah lampu solar tapi kenalah cari lampu solar berkualiti tinggi, setakat beli solar light outdoor shopee, maaf kemungkinan besar ianya tidak tahan lama, ramai pelanggan kami dari pengguna lampu solar selangor dan lampu solar rumah KL mereka mengalaminya. Sebab itu mereka memilih untuk beli lampu solar SLM dan pasang lampu solar rumah SLM.

Kami mempunyai pelbagai jenis produk lampu solar terbaik, lampu solar tahan lama dan mampu milik. Hubungi kami sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda.untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.