Ada Cara Untuk Jadikan Lampu Jalan Solar Tana Lama

Apabila menggantung lampu jalan solar pada tiang, anda perlu memerhatikan talian elektrik, pokok, papan tanda, bangunan dikeliling dan mengambil langkah berjaga-jaga keselamatan. Sebelum menggantung lampu jalan solar pada tiang, anda harus terlebih dahulu memeriksa kekuatan penetapan dan prestasi pemegang lampu. Pastikan lampu solar jenis bertiang ini kuat pemasangan supaya solar led street light supaya dapat berfungsi dengan baik.

Bagi lampu jalan solar di bandar pada waktu malam, mesti dipertimbangkan beberapa faktor seperti integriti, ketukangan dan penggunaan tenaga. Susun atur pencahayaan hendaklah sesuai dan mempunyai fungsi yang unik. Selain itu, reka bentuk pencahayaan harus bersesuaian dengan budaya kita. Supaya apabila lampu solar jalan automatik menyala dapat mengikut keadaan sekeliling.

Kebanyakan lampu jalan solar menggunakan sumber cahaya LED kerana penggunaan tenaga yang rendah. Walau bagaimanapun, sebab utama adalahuntuk jangka hayat sumber cahaya LED. Jika anda ingin memanjangkan hayat sumber cahaya LED, anda harus memberi perhatian kepada pelesapan haba. Pelesapan haba yang baik dapat membetulkan untuk mengawal suhu dalaman mentol. Hanya jika suhu dalaman mentol yang stabil/ tetap dapat memanjangkan jangka hayat sumber cahaya LED. Mestilah inginkan lampu solar tahan lama jadi suhu dalaman lampu solar LED harus diperhatikan.

Keseluruhan sistem lampu jalan solar perlu diperiksa dengan kerap. Sambungan kabel dan rintangan tanah disenaraikan dalam senarai semak. Bateri litium mesti sepadan dengan panel solar. Kaedah penggunaan dan penyelenggaraan bateri litium mesti dipatuhi. Penggunaan bateri lampu solar mestilah betul agar tidak memberi kesan kepada cara lampu solar jalan berfungsi.

Panel solar mestilah bersih. Jika terdapat habuk atau kotoran lain, basuh panel dengan air dan lap dengan kain lembut. Jangan gunakan kain yang keras, kering atau losyen yang menghakis. Pentingnya untuk kekalkan kebersihan pada panel lampu solar jalan agar dapat menyerap cahaya dengan baik .

Apabila menghadapi cuaca perolakan yang kuat seperti angin kencang atau ribut dan bahaya meteorologi seperti hujan batu dan salji, usaha mesti dilakukan untuk melindungi komponen sistem solar daripada kerosakan. Jika mana-mana komponen rosak, komponen yang rosak hendaklah diganti dengan segera. Anda juga harus menyemak sama ada panel solar telah bergerak selepas ribut. Jika ia, pasang panel solar ditempat asalnya semula supaya lampu jalan solar berfungsi denga baik.

Anda harus menyemak kawalan dan kotak bateri untuk melihat sama ada terdapat air. Jika jawapannya ya, air itu harus dikeringkan. Kita juga harus memberi perhatian kepada status kerja peranti dan kawalan solar. Penghalang yang menutupi panel solar hendaklah ditanggalkan untuk membolehkan panel menangkap cahaya matahari sebanyak mungkin. Oleh itu, lampu jalan suria boleh dikendalikan dengan kuasa penuh.

 

Pastikan Perkara Disebut Dilakukan Agar Lampu Solar Jalan Anda Tahan Lama

Menjaga lampu solar jalan banyak kebaikannya, ianya supaya lampu solar jalan berfungsi dengan baik dan tahan lebih lama. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.