Membiarkan Lampu Solar Terdedah Pada Hujan Akan Memberi Kesan?

Dengan penyebaran lampu solar, terdapat masalah dengan ketahanannya. Paling penting, bolehkah anda membiarkan lampu suria padam dalam hujan? Adakah lampu solar basah?

Ya, sinaran matahari mungkin tidak terkena hujan. Hujan tidak membahayakan cahaya matahari. Direka untuk menahan cuaca semula jadi seperti hujan dan angin. Ia adalah kalis air, jadi ia tidak akan pecah walaupun hujan.

Terdapat perbezaan besar antara water-resistant and waterproof.

Kebanyakan lampu solar diperbuat daripada bahan water-resistant. Mari lihat apa maksud water-resistant. Ini bermakna objek itu sedikit sebanyak boleh menghalang atau menahan kemasukan air ke dalam bahagian mekanikal objek. Ini bermakna lampu berkuasa solar boleh menghalang air daripada memasuki bahagian mekanikal. Jadi jika jumlah titis biasa pada lampu ini tidak akan merosakkan lampu. Namun, jika lampu solar jatuh ke dalam air atau tenggelam dalam air, lampu pasti akan rosak.

Dalam sesetengah kes, kerosakan tidak boleh diperbaiki. Jadi tolong jangan tenggelamkan cahaya dalam air.

Sesetengah lampu solar mungkin waterproof. Ia boleh menghalang air daripada memasuki cahaya sepenuhnya. Oleh itu, lampu ini juga selamat untuk jumlah air yang banyak. Walau bagaimanapun, sebarang kerosakan fizikal pada kulit luar akan menyebabkan objek kehilangan fungsi kalis airnya. Oleh itu, adalah perlu untuk melindungi cahaya daripada kerosakan fizikal.

 

Bagaimanakah Lampu Solar Berfungsi?

Lampu solar dibuat dengan menggabungkan komponen utama. Kefungsian setiap komponen ini diperlukan untuk melaksanakan cahaya matahari sebagai sumber.

  • Panel Solar

  • Bateri

  • LED

Panel solar menjana elektrik daripada cahaya matahari dan menyimpannya dalam bateri untuk kegunaan kemudian. Elektrik yang disimpan dalam bateri kemudian menyalakan mentol led solar. Ini adalah ukuran mudah cahaya matahari.

Proses suria adalah lebih rumit daripada yang diterangkan di sini. Gambaran keseluruhan ini bertujuan untuk pengetahuan asas sahaja.

Panel solar menjana elektrik daripada cahaya matahari dan menyimpannya dalam bateri untuk kegunaan kemudian. Elektrik yang disimpan dalam bateri kemudian menyalakan mentol. Ini adalah ukuran mudah cahaya matahari.

Proses suria adalah lebih rumit daripada yang diterangkan di sini. Gambaran keseluruhan ini bertujuan untuk pengetahuan asas sahaja.

 

Adakah Lampu Solar Berfungsi Dalam Hujan?

Ramai orang mengatakan bahawa lampu solar tidak boleh digunakan ketika hujan. Sebenarnya? Bolehkah lampu solar digunakan walaupun pada hari hujan?

Ya, anda boleh menggunakan lampu solar walaupun pada hari hujan. Untuk lampu solar, tidak kira hujan atau tidak. Cahaya matahari adalah perkara yang paling penting untuk lampu solar. Apabila matahari melandanya, panel solar mengecas bateri. Walau bagaimanapun, pada hari hujan, mungkin terdapat kurang cahaya matahari dan kurang kecekapan solar. Lampu suria boleh digunakan walaupun pada hari mendung dan hujan. Panel solar boleh dicas semula oleh jumlah cahaya matahari yang kecil yang meresap melalui awan. Walau bagaimanapun, langit yang cerah dan banyak cahaya matahari boleh memaksimumkan kecekapan cahaya matahari.

Hujan juga membantu meningkatkan kecekapan cahaya matahari. Pengumpulan habuk, najis burung, dan serpihan lain pada panel solar meminimumkan jumlah cahaya matahari yang tersedia untuk mereka. Akibatnya, kecekapan solar berkurangan. Seterusnya anda perlu membersihkan panel solar. Tetapi pada hari hujan, air hujan mencurah ke atas panel solar, menghilangkan habuk dan kotoran. Ini membolehkan panel solar berfungsi dengan cekap.

Di samping itu, hari hujan adalah hari yang sejuk, jadi kecekapan panel solar meningkat. Seperti yang kita sedia maklum, peralatan elektrik lain menjadi kurang cekap apabila dipanaskan. Apabila suhu meningkat, kecekapan matahari juga berkurangan. Berfungsi pada kecekapan maksimum dalam cuaca sejuk. Hari hujan menjadikan cuaca lebih sejuk daripada biasa, jadi kecekapan matahari dapat ditingkatkan. Biasanya, suhu panel solar berbeza antara 15 darjah Celsius dan 35 darjah Celsius. Suhu tertinggi ialah 25 darjah Celsius. Modul solar biasanya mula kehilangan kecekapan melebihi suhu ini.

 

Bagaimanakah Saya Boleh Menjadikan Lampu Solar Lebih Terang?

Jika anda bercadang untuk menggunakan lampu solar, fikirkan tentang jangka hayatnya. Satu lagi masalah yang anda hadapi ialah kecerahan semakin pudar dari semasa ke semasa di sini? Apakah langkah-langkah yang ada untuk mengelakkan perkara ini? Ya, kecerahan ini boleh berkurangan dari semasa ke semasa tanpa penyelenggaraan yang betul. Tetapi dengan sedikit tweaking, anda boleh menjadikan cahaya matahari kembali terang.

 

Periksa Sama Ada Lampu Solar Terdedah Kepada Cahaya Matahari

Ini adalah antara punca utama lampu suria tidak terang seperti dahulu. Pada siang hari, apabila cahaya matahari kurang mengenai lampu solar, lampu solar tidak akan lebih terang daripada biasa. Ini kerana kecerahan cahaya suria boleh dikurangkan jika terdapat pokok berhampiran atau ada benda lain yang menghalang cahaya matahari daripada terkena panel solar lampu itu. Jika ya, pilih tempat dengan cahaya matahari yang cukup dan pasang lampu solar di sana.

 

Lampu Solar Tahan Lama

Lampu solar memang direka untuk ketahanannya, cuma lampu solar memerlukan direct matahari untuk berfungsi dengan baik dan tahan lama. Cuaca memang kita tak boleh kawal tapi cuba untuk elakan sesuatu benda yang boleh berhalang matahari. Menggunakan lampu solar murah boleh menjadi faktor lampu solar tidak tahan lama.

Di SLM, kami hanya supply and install high quality solar light and best solar light Malaysia, serta durable solar light. Untuk lebih info, hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe. Manfaatkan sepenuhnya daripada pelaburan solar anda.