Bagaimana Untuk Membersihkan Lampu Solar  

Lampu taman solar luar rumah sesuai untuk harta anda. Malangnya, jika anda membiarkannya di luar rumah sepanjang masa, ia boleh menjadi sangat kotor, kuning dan pudar. Beberapa langkah penyelenggaraan mudah boleh membersihkan lampu solar yang kusam. Basuh panel lampu solar luar dan lampu solar LED dengan sabun dan air dengan kerap untuk mengelakkan kotoran terbina daripada menjejaskan prestasi lampu. Sembur panel lampu solar itu sendiri dengan varnis untuk memulihkan kilauannya. Jika lampu tidak berfungsi dengan betul, tetapi ia tidak sepenuhnya kotor, bateri mungkin terhakis. Bersihkan sel solar panel dengan mengelap kawasan yang berkarat dengan cuka dan berus untuk memastikan cahaya dalam keadaan terbaik.

 

Kaedah 1. Pembersihan Panel Dan LED Lampu Solar

1. Bersihkan LED lampu solar dengan kain lembap. Pengumpulan kotoran dan habuk boleh menjejaskan prestasi cahaya. Basahkan sedikit kain atau tuala kertas. Kemudian kikis panel solar untuk mengeluarkan sebarang kotoran.

 • Jika anda membersihkan panel lampu solar setiap bulan, ia mungkin satu-satunya perkara yang perlu anda bersihkan.

 • Sentiasa persh kain atau span sebelum mengelap LED lampu solar. Jika air menitis ke panel, ia boleh merosakkan elektronik.

 • Sentiasa semak arahan pembersihan yang disediakan oleh pengeluar lampu. Produk lampu solar yang berbeza mungkin mempunyai keperluan pembersihan yang berbeza.

 

2. Bersihkan kotoran melekit dengan sabun pinggan mangkuk dan air. Jika lap pertama tidak mengeluarkan semua sisa dari panel lampu solar, bersihkan dengan lebih teliti. Basahkan kain atau span dan letakkan setitik detergen diatasnya. Kemudian gosok panel solar light sehingga semua kotoran dikeluarkan.

 • Jika anda menggunakan span untuk tugasan ini, jangan gunakan bahagian yang kasar kerana ia boleh merosakkan panel.

 

3. Lap panel lampu solar dengan kain lembap yang bersih. Sebarang sisa sabun akan menarik lebih banyak kotoran dan menyebabkan panel berdebu semula. Ambil kain bersih atau tuala kertas dan lembapkannya dengan air. Kemudian kikis panel solar sehingga semua sabun hilang.

 • Anda mungkin perlu membasahkan semula kain untuk mengeluarkan semua sabun.

 • Anda juga boleh menjalankan panel di bawah pili, tetapi pastikan air dijauhkan daripada elektronik dalaman lampu. Ini berada di bawah panel dan dalam fotosfera. Tumpukan air pada panel solar lampu itu sendiri dan pastikan bahagian bawahnya kering.

 

4. Ulangi proses pembersihan ini setiap 2-3 bulan untuk prestasi optimum. Pencahayaan luar boleh mengumpul habuk dan serpihan, jadi bersihkannya dengan kerap untuk memastikan ia bersih.

Secara purata, pembersihan menyeluruh setiap 2-3 bulan akan memastikan ia dalam keadaan baik.

 • Jadual pembersihan ini mungkin berbeza bergantung pada lokasi anda. Dalam persekitaran yang lembap, cahaya tidak perlu dibersihkan dengan kerap. Persekitaran yang kering dan berdebu mungkin memerlukan pembersihan bulanan. Pantau lampu dan bersihkannya apabila lapisan kotoran terkumpul.

 

Kaedah 2. Pemulihan Panel Berdebu

1. Tutup bahagian plastik lampu dengan pita pelukis. Ini melindungi bahagian plastik daripada kerosakan dan kotoran. Ambil pita pelukis dan tandai tepi panel. Kemudian pitakan baki plastik.

 • Pita pelukis boleh didapati di pusat rumah. Anda juga boleh menggunakan pita.

 • Jangan gunakan pita pelekat atau pita pembungkusan. Ini sukar ditanggalkan dan meninggalkan sisa melekit.

 

2. Bersihkan panel lampu solar dengan sabun dan air untuk membuang serpihan. Pastikan lampu solar panel bersih sepenuhnya, kerana serpihan boleh terperangkap merosakkan lampu solar rosak. Basahkan span dan tambah titisan sabun pinggan mangkuk. Kikis solar light panel untuk mengeluarkan sebarang kotoran. Kemudian lap dengan kain lembap yang bersih untuk mengeluarkan sebarang buih.

 

3. Sembur panel dengan varnis untuk menghilangkan pudar. Varnis adalah kemasan yang digunakan untuk mengelak kayu dan menambah kilauan. Dapatkan tin semburan ini dari hardware. Goncang dengan baik pada jarak 15 cm dari pinggan. Kemudian ringankan dengan menyembur lapisan nipis pada pinggan. Biarkan cat kering selama 30 minit dan keluarkan pita apabila selesai.

 • Sapu sekali sahaja melainkan panel lampu solar masih kotor. Jika ini berlaku, semburkan lapisan kedua dan biarkan kering selama 30 minit.

 • Jangan gunakan varnis yang memerlukan memberus. Ini terlalu tebal.

 • Pastikan tin semburan bergerak. Pastikan cecair tidak mengalir dimana-mana.

 

Kaedah 3. Keluarkan kakisan bateri

1. Tanggalkan bateri jika ia menunjukkan tanda-tanda kakisan. Hakisan seperti pasir putih pada terminal dan bateri boleh dilihat. Jika anda melihat kakisan dalam petak bateri, pakai sarung tangan terlebih dahulu. Kemudian keluarkan bateri. Jangan buang begitu sahaja, kerana ia mungkin masih berfungsi selepas dibersihkan.

 • Memakai cermin mata keselamatan semasa mengendalikan bateri yang berkarat juga merupakan langkah keselamatan yang baik sekiranya serpihan terbang.

 • Jika anda menggunakan bateri beralkali, buangnya. Sila bersihkan penyambung sebelum memasukkan sel solar khas.

 

2. Sapukan setitik cuka ke kawasan yang berkarat. Cuka membantu meneutralkan dan melarutkan kakisan. Sapukan pada semua bahagian bateri dan terminal yang berkarat. Biarkan selama 1 minit untuk cuka meresap.

 • Jangan tuangkan cuka. Ini boleh membanjiri elektronik anda. Sapukan sedikit sahaja.

 • Jika anda bimbang menggunakan terlalu banyak cuka, rendam tuala kertas dan gosok kakisannya.

 

3. Kikis kakisan dengan berus gigi. Ambil berus gigi dengan bulu kaku dan kerjakan kawasan yang berkarat. Gosok dalam gerakan bulat untuk melonggarkan serpihan.

 • Pakai cermin mata keselamatan untuk langkah ini. Apabila ia longgar, kakisan boleh meletus.

 

4. Kikis kakisan dengan berus gigi. Ambil berus gigi dengan bulu kaku dan kerjakan kawasan yang berkarat. Gosok dalam gerakan bulat untuk melonggarkan serpihan. Pakai cermin mata keselamatan untuk langkah ini. Apabila ia longgar, kakisan boleh meletus.

 

5. Gantikan bateri beralkali dengan bateri solar yang boleh dicas semula. Bateri alkali adalah lebih menghakis daripada bateri boleh dicas semula yang direka untuk menggunakan kuasa solar. Jika anda menggunakan bateri alkali dalam cahaya anda, buangnya. Gantikan dengan sel solar untuk mengelakkan kakisan pada masa hadapan. Lihat arahan yang disertakan dengan lampu anda untuk mendapatkan cadangan tentang jenis bateri terbaik.

 • Masukkan bateri baharu dan lihat jika lampu menyala. Sebaik sahaja kakisan dikeluarkan, bateri boleh dipadankan dengan terminal. Pastikan lampu berfungsi dengan bateri baharu.

 • Jika ia masih tidak berfungsi, lampu mungkin rosak dan memerlukan alat ganti.

 

Bersihkan Lampu Solar Membawa Kebaikan

Ingin jadikan lampu solar luar rumah tahan lama boleh cuba gunakan cara bersihkan lampu solar panel. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.