Masa Yang Diambil Lampu Solar Untuk Mengecas

Kebanyakan lampu solar ia mengambil masa 4-8 jam untuk mengecas, tetapi masa bergantung pada jenis lampu solar dan saiz bateri lampu solar dan saiz panel lampu solar.

Apabila membeli lampu solar untuk taman anda, anda harus memberi perhatian kepada purata masa pengecasan dan berapa lama cahaya bertahan dalam gelap. Ini biasanya ditunjukkan dalam spesifikasi lekapan.

Ingat bahawa anda mahu lampu solar anda tahan lama supaya anda boleh memanfaatkannya sepenuhnya. Terdapat banyak lampu murah di pasaran, tetapi perbelanjaan lebih awal boleh membuahkan hasil dalam jangka panjang.

 

Bagaimana Untuk Mengecas Lampu Solar Untuk Kali Pertama?

Apabila anda mula-mula membongkar lampu solar, anda akan teruja untuk mula menggunakannya dan melihat cara lampu itu berfungsi, tetapi anda perlu menunggu lebih lama sebelum anda benar-benar boleh menggunakannya.

Jadi, idealnya, ia perlu dicas dalam cahaya matahari langsung selama sekurang-kurangnya 8 jam untuk mencapai cas penuh. Ingat bahawa pengeluar yang berbeza membuat tuntutan yang berbeza tentang tempoh masa yang diperlukan untuk mengecas. Oleh itu, pastikan anda membaca arahan.

 

Adakah Lampu Solar Perlu Dihidupkan Untuk Mengecas?

Hebatnya, sesetengah lampu solar tidak perlu dihidupkan untuk mengecas. Dalam kes ini, kami mengesyorkan agar anda memastikan peranti yang anda rancang untuk beli dimatikan untuk pengecasan pertama. Anda dapat melihat bahawa ia mengecas lebih cepat.

 

Adakah Lokasi Menjejaskan Pengecasan Lampu Solar?

Lampu luar solar paling baik dicas apabila terdedah kepada cahaya matahari langsung. Memilih tempat untuk memasang lampu solar anda memerlukan pertimbangan yang teliti.

Orientasi terbaik untuk panel solar diMalaysia ialah selatan. Jadi, jika anda boleh menghala ke selatan, kemungkinan besar lampu akan dicas dengan lebih baik.

Hanya kerana anda mempunyai matahari di tempat tertentu pada pukul 9 pagi tidak bermakna anda akan mendapat manfaat daripada cahaya matahari langsung pada pukul 10 pagi, 11 pagi dan seterusnya.

Sememangnya, banyak kawasan rumah tidak mendapat matahari penuh sepanjang hari setiap hari, tetapi idealnya, anda ingin memaksimumkan jumlah insolasi cahaya. Selain itu, anda juga harus mempertimbangkan sama ada lokasi yang dipilih dibayangi oleh bangunan, pokok tinggi dan halangan lain.

Bagaimana Pula Dengan Sudut Lampu Solar?

Selain lokasi, fikirkan juga tentang reka bentuk lampu solar. Kerana ini juga boleh menjejaskan prestasi pengecasan.
Di Malaysia, sudut optimum untuk penjanaan panel solar ialah 30-45 darjah. Jadi idealnya anda mahukan lampu suria dengan panel dalam julat itu.

Sudah tentu, anda juga mahu lampu anda kelihatan baik. Jadi, jika anda memilih lampu dengan panel rata di atas, anda sepatutnya baik asalkan anda meletakkan lampu di tempat yang betul, tetapi jika anda ingin memanfaatkan cahaya anda sepenuhnya, cuba lampu dengan panel bersudut. Cuba ia.

Dua lampu yang sangat baik dengan panel bersudut ialah banyak lampu keselamatan solar, solar security light dan lampu rentetan solar, yang mempunyai satu lagi panel solar yang dipasang pada lidi. Kedua-duanya mempunyai panel bersudut, sesuai untuk menangkap sinaran matahari.

 

Bolehkah Anda Mengecas Lampu Solar Tanpa Matahari?

Lampu solar akan mengecas tanpa cahaya matahari langsung jadi jangan risau tentang hari-hari yang terdapat sedikit matahari. Jika anda begitu terdesak untuk mereka mengecas maka anda boleh mengalihkan lampu tetapi ia hanya hari yang membosankan, tidak ada gunanya memindahkannya.

Lampu suria mempunyai reseptor di dalamnya yang agak baik. Mereka boleh menangkap cahaya matahari tanpa mengira betapa sedikitnya yang bermakna walaupun pada hari mendung yang mendung mereka akan mengecas pada tahap tertentu. Semua ini bermakna bahawa lampu kita mungkin tidak bertahan lama pada waktu petang seperti biasanya.

 

Bolehkah Anda Mengecas Lampu Solar Didalam?

Ia adalah soalan yang timbul dari semasa ke semasa dan jawapannya adalah ya.

Jelas sekali bergantung pada kaca yang anda ada di tingkap anda, jumlah cahaya matahari yang masuk ke dalam boleh dikurangkan dengan ketara daripada berada di luar tetapi seperti yang telah kami katakan, lampu solar tidak memerlukan cahaya matahari langsung untuk mengecas.

Oleh itu, mempunyai lampu solar anda di dalam masih bermakna ia mengecas, cuma tidak sebaik ia berada di luar.

 

Bagaimana Jika Lampu Solar Berhenti Mengecas?

Terdapat beberapa sebab mengapa lampu solar anda mungkin berhenti mengecas. Jika lampu anda sudah tua maka sebab yang paling biasa mungkin ialah bateri tidak dicas lagi.

Seperti semua perkara dalam kehidupan, bateri tidak akan kekal selama-lamanya dan perlu diganti dari semasa ke semasa. Mengatakan bahawa purata bateri lampu solar akan bertahan antara 2 dan 4 tahun.

Sila ambil perhatian, lampu solar mempunyai bateri boleh dicas semula dan oleh itu anda tidak akan dapat menggantikannya dengan AA standard. bateri boleh dicas semula solar boleh dibeli secara dalam talian tetapi pastikan anda menggantikannya dengan jenis yang sama.

 

Bersihkan Lampu Solar

Sebab utama lain untuk lampu solar gagal dicas dengan betul ialah ia kotor. Panel lampu solar yang kotor akan menjadi sangat tidak cekap.

Kotoran pada panel adalah sama buruknya dengan dibayangi oleh pokok, rumah, atau pun ditutup kerana panel solar akan mendapati sukar untuk menggunakan sinaran matahari.

Sebagai panduan, kami mengesyorkan memadamkan lampu suria anda sekurang-kurangnya sebulan sekali. Jangan lupa, hanya kerana anda tidak dapat melihat kotoran pada panel tidak bermakna tiada kotoran!

 

Akhirnya

Lampu solar memang mengambil sedikit masa untuk mengecas tetapi ia juga bertahan agak lama. Dengan kemajuan lampu mentol LED solar yang kuat, lampu suria jauh lebih terang berbanding tahun lalu dan oleh itu menghasilkan lebih banyak kuasa dengan kurang cas.

Apabila membeli lampu solar anda, sila jangan hanya melihat! Ya, anda mahu lampu solar anda menarik, tetapi ia akan menjadi menjengkelkan tidak lama lagi jika ia tidak menghasilkan cahaya sebanyak atau bertahan selama yang anda mahu.

Jika anda belum membeli sebarang lampu solarlagi, sila lihat di kedai lampu solar dalam talian kami. Hubungi di 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda.untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.