Langkah Mudah Untuk Membaiki Lampu Solar Yang Rosak

Mulakan dengan menutup panel solar untuk membuat peranti berfikir sudah malam dan menguji lampu untuk memastikan ia berfungsi jika lampu solar berada dalam keadaan baik.

Kadang-kadang masalah mudah sahaja, seperti satu lagi sumber langgaran cahaya panel solar, memberikan gambaran bahawa masih terdapat cahaya matahari. Penyelesaian mudah untuk situasi ini ialah meletakkan panel di tempat sumber cahaya tertentu tidak dapat mencapainya. Walau bagaimanapun, jika ia tidak begitu mudah, berikut adalah beberapa penyelesaian yang mungkin:

 

Gantikan Bateri Lampu Solar – Sesetengah outdoor solarlights disertakan dengan bateri boleh dicas semula yang mengecas apabila terang dan menggunakan tenaga yang disimpan pada waktu malam. Tetapi malangnya bateri boleh dicas semula kehilangan kapasiti pengecasannya. Jadi, jika anda perasan bahawa lampu kekal menyala untuk masa yang singkat walaupun selepas dicas penuh, anda boleh menganggap itu masalahnya. Bateri yang baik harus bertahan kira-kira 2 tahun.

Berhati-hati terhadap bayang-bayang – Sentiasa elakkan kawasan berbayang yang menutupi panel solar lampu, terutamanya sekitar tengah hari apabila matahari berada pada tahap tertinggi. Periksa panel solar anda setiap beberapa bulan untuk memastikan ia tidak mendapat teduhan terlalu banyak pada waktu itu. Jika anda memasang panel solar pada pertengahan musim panas, bayang-bayang akan menjadi yang paling pendek, tetapi apabila musim berubah dan matahari lebih rendah di langit, bayang-bayang menjadi lebih panjang.

Sudut Panel Solar – Sudut panel solar adalah faktor penting dalam menentukan hayat cahaya. Ini benar terutamanya semasa bulan-bulan musim sejuk apabila matahari berada pada tahap paling rendah. Sudut optimum untuk panel ialah 30 dan 45°.

Adakah panel solar menghadap ke selatan? – Sama seperti satelit, panel solar berfungsi paling baik apabila berorientasikan ke arah yang betul. Matahari terbit di timur dan terbenam di barat. Oleh itu, jika panel menghadap ke selatan, ia boleh menerima cahaya matahari dari subuh hingga senja. Lampu solar akan berfungsi walaupun ia tidak menghadap ke selatan, tetapi ia tidak akan mencapai kuasa penuh.

Kemasukan/penembusan air – Lampu solar mempunyai masalah kemasukan air, tetapi lampu solar yang direka dengan baik tidak mempunyai masalah ini. Sebelum anda membeli, semak penilaian IP dan cari yang menawarkan perlindungan terbaik.

Jika anda mengalami masalah kelembapan, anda boleh:

  • Tanggalkan penutup lampu dan semak pengumpulan lembapan, kemudian letakkan lampu solar dalam kabinet pengeringan selama satu atau dua hari untuk kering. Apabila memasang semula, pastikan bateri dipasang dan peranti diletakkan. Kemudian cas selama beberapa hari sebelum menggunakannya semula.

  • Ikut arahan pengilang. Jika lampu solar dipasang dengan betul dan mempunyai waranti yang menetapkan kemasukan air, anda seharusnya tidak menghadapi masalah untuk menghubungi pengeluar dengan bukti gambar masalah untuk menukar lampu.

  • Tutup/ Buka – Sesetengah lampu solar mempunyai suis kuasa, jadi pada model ini pastikan ia berada dalam kedudukan “hidup”.

  • Adakah ia dipasang?- Sekali lagi, nampaknya jelas, orang masih melakukan kesilapan asas ini. Sesetengah lampu solar luar mempunyai bateri dalam panel suria, manakala yang lain berada di kepala lampu, tetapi pada asasnya ia adalah perkara yang sama. Jika bateri tidak boleh dicas atau jika bateri tidak menyediakan cas yang mencukupi untuk lampu, ia tidak akan mencapai kapasiti kerja maksimumnya.

Menggunakan kuasa sesalur – Menggunakan pengecas utama atau mengeluarkan bateri dari sesalur kuasa untuk mengecas hanya akan berfungsi dengan pengecas yang disertakan dengan lampu. Panel solar mempunyai voltan yang sangat spesifik yang serasi dengan litar dan voltan bateri. Menggunakan pengecas sesalur yang salah boleh merosakkan litar atau mengecas bateri secara berlebihan, yang boleh merosakkan lampu secara tidak dapat diperbaiki.

Lampu solar dengan sensor (PIR atau Inframerah) – Beberapa lampu solar yang lebih canggih mempunyai penderia gerakan sensitif yang boleh diprogramkan dan diperhalusi untuk menghalang haiwan peliharaan atau haiwan kecil lain daripada mencetuskannya. Faktor yang perlu dipertimbangkan semasa memasang lampu solar:

  • Ketinggian di mana anda ingin memasang lampu solar

  • Dekat dengan gerakan yang ingin anda kesan

  • Sama ada gerakan itu bergerak merentasi medan pandangan PIR

Jika lampu solar tidak berfungsi, jalankan ujian bermula pada tahap kepekaan tertinggi dan perlahan-lahan mengurangkan keamatan sehingga cahaya berfungsi pada tahap yang dikehendaki.

  • Panel Solar kotor – Panel solar boleh merosot dari semasa ke semasa disebabkan oleh pengumpulan kotoran dan habuk. Pembersihan cepat dengan kain lembap dari semasa ke semasa akan membantu.

  • Membersihkan Penutup Lampu – Bersihkan bahagian dalam dan luar perumahan jernih dengan air sabun untuk menghilangkan pepijat dan keringkan.

Jika peranti anda tidak berfungsi selepas mengikuti langkah ini, sila hubungi syarikat lampu solar tersebut. Waranti masih sah. Anda sepatutnya boleh mendapatkan pengganti tanpa masalah.

 

Anda Disyorkan

Pilih anda guna lampu solar yang berkuaiti tinggi. Sekiranya anda beli high quality solar light, ianya tak mudah rosak dan akan menjimatkan masa, tenaga dan wang anda. Jika lampu solar tidak berkualiti tinggi, ia akan bermasalah. Apabila lampu solar rosak, tidak berfungsi ia akan membazir masa ada untuk membaikinya dan bahaya juga sebab anda kena panjat tangga untuk periksa lampu solar tersebut, kalau jatuh nanti dah susah. Lagi satu mungkin kena upah kontraktor lampu solar untuk lakukan troubleshooting solar light dan repair solar light tersebut. Anda boleh elakkan daripada berlaku.

Jadi anda lampu solar Malaysia berkualiti tinggi, satu kali beli yang bagus, lampu solar akan tahan lama dan lampu solar akan menerangi kawasan rumah anda dengan baik disepanjang malam.

Cepat hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe. Kami supply and install high quality solar light Malaysia.