Keadah Menyelesaikan Masalah Lampu Jalan Solar

Isyarat Lampu

Apabila kawalan cas solar dihidupkan ia akan mengecam dirinya dan jika ia melepasi semakan kendiri, 3 lampu penunjuk akan menyala selama kira-kira 10 saat. Jika tidak, hanya lampu penunjuk merah akan menyala untuk menunjukkan ralat. Ralat biasanya disebabkan oleh parameterisasi yang tidak betul. Cuba tetapkan restart semula parameter dan mulakan semula kawalan cas solar untuk melihat sama ada isu itu dijumpai.

 

Kawalan Cas Solar

Kawalan cas solar ialah komponen pusat keseluruhan sistem lampu jalan solar, ia mengawal voltan masukan, arus input, voltan keluaran dan arus keluaran bateri, sumber cahaya LED dan panel solar untuk mengelakkan bateri daripada mengecas berlebihan atau menyahcas berlebihan. Jika panel solar tidak dapat mengecas bateri, masa pencahayaan akan menjadi tidak stabil dan arus akan menjadi tidak stabil. Jika lampu penunjuk pada pengawal berkelip tidak normal atau tidak menyala langsung, kawalas cas lampu solar harus diganti.

 

Masa Pencahayaan

Lampu jalan solar di jalan yang sama mungkin mempunyai masa pencahayaan yang berbeza. Sebenarnya, masa pencahayaan lampu jalan solar bergantung kepada voltan panel solar. Pada masa yang sama, voltan keluaran panel solar bergantung pada lokasi, sudut pengairan dan kebersihan. Oleh itu, masa pencahayaan tidak tetap. Secara umum, perbezaan masa pencahayaan adalah normal dalam masa 10 minit. Jika ia mengambil masa lebih daripada 10 minit, periksa sama ada panel solar dilindungi oleh sesuatu.

Apabila panel solar berhabuk atau terdapat tahi burung, ia perlu dibersihkan supaya cahaya matahari akan terus sampai pada panel lampu solar tersebut. Ini salah satu punca kenapa boleh lampu solar tidak berfungsi dengan baik.

 

Bateri Untuk Lampu Solar Jalan

Bateri gel mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang dan bebas penyelenggaraan, digunakan secara meluas dalam lampu jalan solar. Kerosakan pada bateri secara langsung akan menjejaskan masa pencahayaan yang berkesan. Cara paling mudah untuk mengenalpasti kegagalan bateri ialah mengecas bateri di bawah cahaya matahari penuh selama 4 jam dan kemudian menggunakan multimeter untuk memeriksa voltan dan arus pada kedua-dua elektrod bateri. Bandingkan bacaan dengan nilai yang ditanda pada permukaan bateri. Jika ia tidak sepadan, anda perlu menukar bateri.

 

Sistem Kuasa

Jika lampu jalan solar anda tidak dapat dihidupkan, anda perlu menyemak dahulu kemungkinan komponen yang rosak. Ini harus diambil kira dalam sistem kuasa. Anda boleh menyemak nilai voltan lebihan dan nilai voltan lebihan. Walau bagaimanapun, sistem lampu jalan solar mempunyai beberapa isu pengecasan berdasarkan data purata tahunan. Kemudian datang masalah memunggah. Pada asasnya, voltan lebihan nyahcas bagi pelbagai jenama pek bateri ialah 10.5V, dan kadar nyahcas bateri ialah 0.1°C, manakala kadar nyahcas bagi sistem lampu jalan solar ialah 0.025°C. Jika jumlah cahaya matahari rendah, seperti pada musim sejuk atau ketika hujan dalam jangka masa yang lama, bateri akan kehabisan.

 

Hubungi SLM Untuk Lebih Info

Di atas adalah beberapa kaedah penyelesaian masalah untuk lampu jalan solar. Kami harap ia membantu anda. SLM hanya menawarkan lampu solar berkualiti tinggi dan boleh di hantar ke semua negeri. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe. Manfaatkan sepenuhnya daripada pelaburan solar anda.