Cara Untuk Kekalkan Lampu Solar Berfungsi Dengan Baik Sepanjang Masa

Dengan ciri-ciri kecerahan tinggi, pemasangan mudah, operasi yang stabil dan boleh dipercayai serta jangka hayat yang panjang. Lampu solar tidak memerlukan campur tangan manual selepas pemasangan. Lampu solar biasanya merupakan produk penyelenggaraan yang rendah berbanding lampu tradisional, penyelenggaraan yang betul boleh memanjangkan hayat dan kecekapannya. Artikel ini merangkumi asas penyelenggaraan lampu solar.

 

Membersihkan Panel Solar

Langkah ini penting untuk penyelenggaraan lampu solar dan secara langsung mempengaruhi prestasi pencahayaan luar. Kebanyakan serpihan dan habuk yang terkumpul pada skrin luar panel solar boleh mengganggu keupayaannya untuk menyerap cahaya matahari. Biasanya, air hujan akan membasuh habuk pada panel solar pada hari hujan, jadi pembersihan harian tidak diperlukan. Kami mengesyorkan membersihkan panel sekurang-kurangnya setiap 6 bulan. Pembersihan tetap memastikan panel solar anda berfungsi dengan baik.

Membersihkan panel lampu solar adalah sangat mudah dan tidak mengambil masa yang lama. Kami mengesyorkan membersihkan solar lighi panel pada awal hari atau lewat hari untuk mengelakkan pembersihan apabila lampu panas. Langkah pertama ialah menggunakan hos untuk membasahkan panel lampu solar. Ini akan membasuh habuk dan serpihan dipermukaan. Kemudian gunakan air sabun dengan berus lembut untuk menyental lapisan keras habuk dari panel. Akhir sekali bilas semua air sabun supaya panel solar bebas daripada sisa sabun. Dengan penyelenggaraan yang betul, panel solar boleh bertahan berpuluh tahun lamanya.

 

Kerap Menebang Pokok Disekeliling

Tumbuhan, pokok atau pokok renek yang menghalang matahari perlu kerap ditebang mengikut keadaan untuk memastikan panel lampu solar terdedah sepenuhnya kepada matahari. Ini kerana lampu solar bergantung kepada cahaya matahari. Mengeluarkan objek teduhan adalah langkah penting dalam penyelenggaraan maintenance lampu solar. Berhati-hati dengan semak dan dahan yang tumbuh di sekitar lampu solar anda. Bergantung pada kadar pertumbuhan, anda mungkin perlu memangkas sebulan sekali.

 

Menservis Atau Menggantikan Bateri Lampu

Jika lampu solar bateri anda nampak seperti tidak dicas sepenuhnya atau lampu luar solar anda tidak berfungsi dengan baik, bateri yang terhakis/ berkarat mungkin menjadi menyebabnya. Kakisan bateri atau terminalnya boleh mengurangkan pengeluaran elektrik lampu solar dengan ketara. Untuk memeriksa bateri, keluarkan dengan teliti dari pendakap dan periksa sama ada habuk atau kakisan ringan berhampiran terminal dan bahagian logam lain. Kakisan kecil selalunya boleh dikeluarkan dengan berus lembut. Kertas pasir halus mungkin diperlukan untuk menghilangkan kakisan yang lebih degil. Jika bateri berkarat dan tidak mudah dibersihkan, sudah tiba masanya untuk menggantikan bateri lampu solar baru.

 

Bersihkan Glob/ Sarung Cahaya

Jika anda melihat cahaya malap dalam mentol lampu solar anda, panel solar dan bateri mungkin bukan penyebabnya. Sebaliknya, glob/ sarung lampu solar perlu dibersihkan. Selalunya, habuk dan kotoran menutupi kulit luar glob kerana terdedah kepada persekitaran luaran. Oleh itu, kami mengesyorkan mengeluarkannya dari tiang lampu solar dan membersihkannya dengan air sabun. Jangan lupa keringkan air di hujungnya untuk menambah kilauan.

 

Periksa Sambungan Dan Kabel

Setiap 3 hingga 6 bulan anda perlu menyemak kabel yang mungkin rosak atau sambungan terputus. Mengikuti prosedur ini akan memanjangkan hayat lampu solar anda dengan ketara. Lakukan analisis terperinci mengenai kabel anda dan jika anda mendapati sebarang anomali atau masalah dengannya, gantikannya sebelum masalah kecil ini menutup/ mematikan keseluruhan sistem anda.

 

Tidak Susah Pun Menjaga Lampu Solar

Lampu solar agak mudah dipasang dan digunakan, tetapi seperti mana-mana peranti elektrik, ia memerlukan penyelenggaraan dan penjagaan yang kerap. Penyelenggaraan lampu \solar yang betul akan memanjangkan hayatnya dan mendapat nilai wang anda. Seperti perkara diatas, disusah pun penjagaan lampu solar dan ia tidak perlu dilakukan hari-hari. Tidak kira jenis lampu berkuasa solar, lampu guna solar yang anda gunakan seperti solar wall lights, led solar lights outdoor, solar lamp outdoor, outdoor solar garden light, lampu solar taman atau lampu solar tempat letak kereta dengan penjagaan yang baik, menjadikan ia tahan lebih lama.

Solar Lights Malaysia (SLM) ialah pembekal lampu solar yang popular di Malaysia, menawarkan produk lampu solar terbaik untuk rumah dan perniagaan anda. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.