Mengecas Lampu Solar Untuk Kali Pertama

Untuk mendapatkan prestasi terbaik daripada lampu solar anda, ia mesti dicas dengan betul. Satu aspek penting pengecasan yang boleh menjejaskan hayat bateri ialah kaedah pengecasan awal. Melakukannya secara tidak betul boleh merosakkan bateri cahaya solar.

Jika anda tidak pasti cara mengecas bateri lampu solar anda dengan betul untuk prestasi terbaik, panduan ini akan membantu. Di sini anda boleh mendapatkan petua untuk mengecas bateri lampu solar anda dengan betul. Ini termasuk lokasi, masa pengecasan, bahaya tidak mengecas dengan betul pada kali pertama.

 

Adakah Lampu Solar Dicas Terlebih Dahulu Atau Perlu Dicaj Dibawah Sinar Matahari?

Sesetengah sel solar dicas terlebih dahulu, tetapi banyak pengeluar mengesyorkan mengecasnya sepenuhnya sebelum digunakan untuk memastikan prestasi yang boleh dipercayai dan tahan lama.

 

Bagaimanakah Cara Saya Mengecas Lampu Solar Baharu Saya Sebelum Menggunakannya Buat Kali Pertama?

Sesetengah bateri cahaya solar dicas terlebih dahulu, tetapi banyak pengeluar mengesyorkan mengecas lampu solar mereka dalam cahaya matahari langsung selama 12-24 jam sebelum penggunaan pertama.

Jika cuaca mendung atau hujan, anda perlu melaraskan masa pengecasan untuk memastikan masa yang mencukupi untuk mengecas bateri.

Cari lokasi di mana panel lampu solar menerima cahaya matahari langsung sepanjang hari.
Kemudian pasangkan lampu solar dan pantaunya pada beberapa jarak untuk memastikan ia tidak memberikan bayang-bayang pada panel solar.

Biasanya mengecas cahaya dalam cahaya matahari langsung selama 8-16 jam atau 1-2 hari. Sila rujuk manual pengguna lampu solar untuk masa pengecasan yang disyorkan lampu solar.

Selepas masa pengecasan yang ditentukan telah berlalu, lampu solar akan sedia untuk digunakan.

 

Lampu Solar Dihidupkan Atau Dimatikan Sebelum Pengecasan Pertama?

Pastikan lampu solar dimatikan semasa tempoh pengecasan pertama.

Jadi anda boleh memastikan bateri lampu solar dicas sepenuhnya sebelum penggunaan pertama.
Ini juga disyorkan agar bateri lampu solar bertahan lebih lama dan memberikan prestasi maksimum.

 

Jika anda membiarkan lampu suria menyala, anda berisiko tidak mendapat cas penuh.

Tenaga yang disimpan pada siang hari digunakan pada waktu malam apabila lampu menyala, menjejaskan keupayaan untuk mengecas sepenuhnya sebelum penggunaan pertama, yang boleh menjejaskan prestasi bateri dan jangka hayat.

 

Bagaimana Untuk Tahu Lampu Solar Sedang Dicas?

Bergantung pada reka bentuk lampu solar dan model lampu solar, ia mungkin tidak mempunyai LED yang menyala untuk menunjukkan ia sedang dicas.

Oleh itu, jika lampu solar anda menggabungkan panel solar, anda hanya perlu mempertimbangkan:

  • Bateri lampu solar disambungkan atau dimasukkan dengan betul. Sesetengah pek bateri mempunyai jalur pelekat di sekeliling penyambung yang menghalang pengecasan sehingga dikeluarkan.

  • Modul solar terdedah kepada cahaya matahari langsung.

Jika lampu solar anda mempunyai panel lampu solar boleh tanggal, pastikan ia dipasang dengan kukuh pada badan cahaya suria.

Juga pastikan lampu solar bateri disambungkan atau dipalamkan dengan kukuh dan tiada pita di sekeliling tiang bateri.

Anda boleh melihat bahawa bateri sedang dicas untuk jangka masa pencahayaan (biasanya 6-10 jam cahaya pada pengecasan 6-8 jam).

 

Berapa Lama Masa Yang Diambil Untuk Mengecas Lampu Solar?

Apabila lampu solar pertama kali dicas, ia mengambil masa 8 jam untuk lampu taman dan landskap kecil dan 16 jam untuk lampu banjir solar/ solar spotlight watt tinggi. Lihat manual lampu jalan solar anda untuk masa pengecasan yang disyorkan.

Selepas pengecasan pertama, ia biasanya mengambil masa kira-kira 6-8 jam untuk memberikan cahaya yang mencukupi selama 8-12 jam pada waktu malam, bergantung pada pembuatan dan model.

Bahaya Pengecasan Lampu Solar Yang Tidak Betul

Jika lampu solar tidak dicas dengan betul. Pendedahan yang kerap kepada cuaca mendung atau jika panel solar kotor dan tidak terkena cahaya matahari langsung akan menyebabkan masalah berikut:

Lampu solar atau lampu malap hanya berfungsi beberapa jam sebelum anda keluar. Ini disebabkan oleh jumlah tenaga yang terhad untuk pencahayaan.

 

Pengecasan Lampu Solar Terbaik

Untuk prestasi lampu solar yang baik dan tahan lama, ia hendaklah dicas dalam cahaya matahari langsung selama sekurang-kurangnya 8-16 jam atau 1-2 hari (semak masa pengecasan yang disyorkan pengeluar lampu solar, solar light distributor).

Apabila mengecas buat kali pertama, sila matikan kuasa dan cas sepenuhnya sebelum menggunakan. Selepas itu, pengecasan selama 6-8 jam sudah cukup untuk mencapai kira-kira 8-10 jam masa pencahayaan.

Terutama apabila keadaan mendung, anda boleh memanjangkan masa pencahayaan dengan menukar pencahayaan kepada mod penjimatan kuasa seperti pengesanan gerakan (dihidupkan untuk tempoh masa tertentu apabila gerakan dikesan) atau pengesanan gerakan (sentiasa malap, menyala terang apabila gerakan dikesan. dikesan). dikesan).

 

Di SLM

Kami akan menerangkan kepada anda produk lampu solar kami termasuk berapa lama lampu solar dicas. Semua solar lights component kami termasuk, solar light panel, solar light controller, solar light baterry berkualiti tinggi dan cara pasang lampu solar yang betul.

Dapatkan lampu solar berberkualiti tinggi mengikut keperluan anda. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.