7 Faktor Yang Perlu Dipertimbangkan Semasa Memilih Lampu Luaran

Populariti lampu solar telah mencipta pelbagai pilihan yang memeningkan di pasaran, sekarang semakin banyak model lampu solar dan jenama solar. Faktor yang perlu dipertimbangkan semasa memilih lampu sular luar agar anda tidak salah buat pilihan.

 

1. Tujuan

Ketahui cara anda merancang untuk menggunakan lampu solar sebelum anda lakukan pembelian.

Anda memerlukan fungsi lampu solar tertentu seperti keselamatan atau anda mencari ciri-ciri lampu solar hiasan. Setiap penggunaan membawa kepada kemungkinan reka bentuk lampu solar dan fungsi lampu solar yang berbeza.

 

2. Kecerahan

Kecerahan kini diukur dalam lumen. Lumen adalah ukuran yang lebih berguna daripada watt lama. Mentol pijar lama 40 watt menghasilkan 300-500 lumen. Lampu solar LED terkini dengan lumen yang sama akan menggunakan hanya 3-5 watt.

Jadi sebelum beli lampu solar tengok dahulu berapa lumen, makin tinggi lumen makin cerah lampu solar tersebut.

 

3. Jenis Panel Lampu Solar

Tiga panel solar yang paling biasa digunakan untuk menyalakan lampu solar ialah polihabluran dan monohablur.

Modul panel solar monohabluran terdiri daripada sel solar silikon tunggal. Ia kaku dan berat, tetapi berprestasi terbaik dalam hal penjanaan kuasa yang cekap.

Modul solar panel polihabluran terdiri daripada beberapa kepingan kristal silikon yang dicantum bersama. Seperti jenis kristal tunggal, mereka berat dan keras. Harga panel solar polihabluran berpatutan.

 

4. Jenis Bateri Lampu Solar

Anda memerlukan lampu solar pada waktu malam ketika tiada matahari. Di sinilah bateri dimainkan. Bateri menyimpan tenaga elektrik sebagai tenaga kimia, tindak balas yang berlaku apabila tenaga disimpan dan dibebaskan.

Bateri asid plumbum berfungsi dengan bertindak balas asid sulfurik dengan plumbum. Jenis bateri lain termasuk nikel-kadmium, yang menggantikan kadmium dengan hidrida logam, atau bateri nikel-kadmium dan hidrida nikel-logam.

Setiap satu bateri lampu solar mempunyai perbezaan prestasi dalam masa pengecasan, penyimpanan tenaga, berat dan jangka hayat.

 

5. Masa Mengecas Dan Masa Pengaktifan

Semak berapa lama setiap model mengambil masa untuk mengecas dan berapa lama ia akan berjalan antara pengecasan. Anda mungkin memerlukan bateri yang tahan sepanjang malam atau lebih lama. Mengurangkan bateri hingga ke kosong berulang kali akan memendekkan hayat bateri secara mendadak.

 

6. Jenis lampu

Pencahayaan luar yang paling cekap tenaga menggunakan teknologi LED. Ia jauh lebih cekap tenaga daripada mentol pijar dan tidak berisiko melepaskan toksin ke alam sekitar apabila pecah seperti mentol CFL. Ia juga bertahan lama. Berikut adalah perbandingan jenis lampu solar:

Anda boleh membeli lampu spotlight solar keselamatan LED super terang 3,000 lumen atau lampu kolam 1,000 hingga 20,000 lumen. Seperti dikatakan tadi makin tinggi lumen semakin terang lampu solar bercahaya.

 

7. Ciri dan Aksesori

Ciri dan aksesori yang anda perlukan adalah bahagian penting dalam memilih lampu solar. Terdapat pilihan manual dan automatik, serta peranti pintar untuk taman anda. Spesies lain berubah warna dan keamatan.

 

Berapa Lama Lampu Solar Biasanya Bertahan?

Sel solar dan lampu LED boleh bertahan selama beberapa dekad. Perkara pertama yang perlu diganti ialah bateri. Biasanya, ia perlu diganti setiap 2-3 tahun. Pastikan bateri boleh diganti supaya anda tidak membuang keseluruhan peranti lampu solar apabila bateri mencapai penghujung hayatnya. Lampu solar ialah pilihan yang sangat baik jika anda mencari pemasangan yang menjimatkan kos dan kecekapan tenaga tanpa mengorbankan gaya. Dengan penyelenggaraan dan kos yang minimum, anda boleh memiliki rumah yang selamat dan bercahaya indah.

 

Pilih Lampu Solar Terbaik

Cari dan pilih lampu solar yang sesuai mengikut keperluan anda, pastikan ada semak dulu sebe;lum beli. Taknak laa baru pakai sekejap dan lampu solar rosak. Sebab itu penting memilih high quality solar light in market sama ada anda beli lampu solar online ataupun ada kontraktor lampu solar yang lakukan pemasangan.

Solar Lights Malaysia (SLM) ialah pembekal lampu solar yang popular di Malaysia, menawarkan produk lampu solar terbaik untuk rumah dan perniagaan anda. Hubungi Solar Light Malaysia (SLM) sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda. Untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.