Memilih Lampu Jalan Solar Terbaik Di Pasaran

Pada masa ini, lampu jalan solar digunakan dalam pelbagai bidang. Ia mempunyai banyak kelebihan berbanding lampu jalan tradisional. Lampu jalan solar adalah mesra alam dan menjimatkan kos, jadi semakin ramai pelanggan ingin memasang lampu jalan solar.

Memilih lampu jalan solar boleh menjadi sangat sukar. Terutama jika anda tidak dimaklumkan dengan baik tentang apa yang diharapkan pada masa pembelian. Di samping itu, terdapat banyak jenis lampu jalan solar di pasaran dan tahap industri lampu jalan suria adalah tidak sekata, jadi lampu jalan solar mungkin mempunyai masalah berikut seperti jangka hayat pendek, kecerahan rendah, hari sandaran pendek, kos penyelenggaraan yang tinggi. Jadi bagaimana anda memilih lampu jalan solar terbaik di pasaran yang kompleks?

 

Komponen Lampu Jalan Solar

Lampu jalan solar ialah sejenis sumber cahaya yang menggunakan tenaga solar sepenuhnya. Ia terdiri daripada lampu jalan LED, panel solar, bateri, pengawal, dll.

 

Panel Solar

Panel solar adalah salah satu bahagian terpenting dalam lampu jalan solar. Ia mengumpul tenaga daripada matahari pada waktu siang dan menukarkan tenaga tersebut kepada elektrik untuk digunakan dalam cahaya.

 

Lampu Jalan LED

LED dicirikan oleh penjimatan tenaga. Lampu LED juga jarang bermasalah dan jangka hayat yang lama berbanding dengan lampu jalan konvensional. Oleh itu, lampu jalan LED digunakan sebagai sumber cahaya utama untuk lampu jalan solar.

 

Pek bateri

Bateri menyimpan kuasa daripada panel solar pada waktu siang dan digunakan untuk menghidupkan lampu jalan LED pada waktu malam. Kapasiti bateri mempengaruhi berapa bilangan yang ia boleh tahan untuk memberikan cahaya dan kitaran hayat bateri adalah penting untuk hayat cahaya.

 

Kawalan Cas Solar

Kawalan cas solar adalah otak lampu jalan solar. Kawallah yang menentukan masa untuk menghidupkan atau mematikan lampu dan masa untuk mengecas bateri. Apabila bateri hampir penuh, pengawal menarik arus cas untuk mengekalkan voltan yang diperlukan untuk mengecas sepenuhnya dan mengisi semula bateri. Melindungi bateri daripada pengecasan berlebihan dan pengecasan kurangan.

 

Dimana Tempat Untuk Pemasangan Lampu Jalan Solar

Lampu solar luar telah menjadi sangat popular hari ini. LED pencahayaan solar memanfaatkan tenaga solar, yang banyak terdapat dikawasan luaran. Oleh itu, lampu solar boleh bertahan sehingga 10-12 jam selepas dicas penuh.

Lampu jalan solar telah terbukti menjadi penyelamat bagi ramai orang apabila kekurangan lampu luar. Lampu jalan solar digunakan untuk mengamankan dinding perimeter jalan, lebuh raya, taman, kebun, kilang dan sekolah. Lampu jalan solar juga memberi manfaat kepada beberapa kawasan terpencil. Menyediakan penyelesaian untuk lampu jalan dan persimpangan yang tidak disambungkan kepada kuasa utama.

 

Apa Yang Perlu Dipertimbangkan Semasa Memilih Lampu Jalan Solar?

Jenis-jenis Panel Solar

Sebelum membeli panel solar, anda harus meneliti lokasi di mana panel solar akan dipasang. Semak sama ada ia adalah jenis yang boleh dipasang pada bumbung.

Waranti Diberikan Oleh Pengilang

Apabila membeli panel solar atau kit, tanya pengilang tentang jaminan produk, pastikan jaminan warranti dalam jangka masa yang lama dan produk mestilah tahan lama dan boleh dipercayai.

Harga Lampu Jalan Solar

Sebab mengapa perlu membandingkan harga lampu jalan solar adalah supaya anda boleh menilai sejauh mana kualiti lampu jalan solar. Produk berharga rendah biasanya produk berkualiti rendah, manakala produk berharga tinggi biasanya produk berkualiti tinggi. Ini bermakna anda perlu berhati-hati agar tidak jatuh ke tangan orang yang menjual produk palsu atau berkualiti rendah. Produk ini tidak bertahan lama dan memerlukan wang setiap kali perlu penyelenggaraan.

 

Kesimpulannya

Memilih lampu jalan solar terbaik di Malaysia bukanlah satu tugas yang mudah. Dengan semua maklumat di atas, jelas model lampu jalan solar yang anda ingin beli. Solar Lights Malaysia (SLM) ialah pembekal lampu solar yang popular di Malaysia, menawarkan produk lampu solar terbaik untuk lampu solar luar rumah dan perniagaan anda. Kami mempunyai pelbagai jenis produk lampu solar terbaik, lampu solar tahan lama dan mampu milik. Hubungi kami sekarang di 03 – 8062 5891/ 012 – 405 8791 dan whatsapp https://wa.me/60124058791 atau layari https://www.SolarLight.com.my untuk melihat keperluan cahaya solar anda.untuk dapatkan lebih info mengenai lampu solar atau anda ingin kami lakukan pemasangan lampu solar ini. Boleh tengok di youtube kami https://www.youtube.com/watch?v=zQMPKcs70TM dan jangan lupa share dan subscribe.